Turski povratak na Balkan

Turski povratak na Balkan

19 avgusta 2014

Josip jovicPiše: Josip Jović

Pojavila se nova zvijezda na euroazijskom nebu. Zove se Recep Tayyp Erdogan, upravo izabrani predsjednik, dosadašnji premijer Turske, najavivši koncentraciju cjelokupne političke moći upravo u uredu u kojemu će on sjediti.

No, to su unutarnje stvari ove države, ali ono što bi moralo zabrinuti ne samo stanovnike ovih “naših prostora” i našeg kontinenta jest njegova vanjskopolitička, imperijalna orijentacija. U svom je slavljeničkom govoru Edogan pokazao pokroviteljsku skrb za cijeli muslimanski svijet spomenuvši posebno Nikoziju, Baku, Bosnu i Makedoniju.

Prema nekim analitičarima Erdogan, a on sam nas nije pokušao razuvjeriti, gaji skrivene simpatije prema Islamskoj državi Iraka i Levanta, čiji borci nemilosrdno protjeruju i ubijaju sve što nije muslimansko, ili što nije dovoljno muslimansko. Osjećaj moći izrastao je na gospodarskim uspjesima, na plebiscitarnoj potpori birača i na veličini zemlje koja pretiče Njemačku po broju stanovnika.

Turski predsjednik vodi i sve nezavisniju politiku u odnosu ne samo na EU, čije ga članstvo više i ne zanima, nego i u odnosu na SAD s kojim se nalazi u istom vojnom savezu. Pokušaj njegova svrgavanja po ukrajinskom scenariju, zbog odbijanja namijenjene mu uloge u Siriji, završio je neslavno.

Nepodnošljive usporedbe

Bosna mu je, i to Bošnjaci, očito posebno na srcu. Podsjetimo se kako mu je navodno rahmetli Alija ostavio ovu zemljicu u amanet, a nedavno je gorko predbacio svojim prethodnicima što su je olako prepustili Austriji pa onda devedesetih Srbiji, obećavajući kako će, zatreba li, sto milijuna Turaka stati u njezinu obranu. Neodržano uplovljavanje turskih ratnih brodova u neumsku luku bio je najavio kao simbolički znak političke potpore balkanskoj braći.

Ali to nipošto nije jednosmjerna ljubav. Erdoganova pobjeda slavila se i u Sarajevu jednako kao i u Ankari. Čak je uspostavljena izravna video veza između dva grada. Zanosno je govorio Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH ne pitajući ništa dvojicu drugih članova, on je turskog predsjednika nazvao “našim vođom” i to ne po prvi put.

Možda je ponajveće iznenađenje za promatrače bosanskih prilika činjenica da se nakon velikog loma bosanski muslimani osjećaju dijelom turske nacije i baštinicima Otomanskog Carstva. Oni u nogometu uvijek žestoko navijaju za Tursku, kad se otvarao obnovljeni mostarski Stari most luk su prešli vojnici u janjičarskim odorama, sarajevske čak turističke agencije pozivaju turiste iz svoje zemlje neka idu u Tursku, a ne na Jadran, gdje su tobože slabije i skuplje usluge.

No dobro, svatko ima pravo osjećati se kako želi, ali u tome onda treba biti dosljedan i pošten. Neke su usporedbe zaista krajnje nepodnošljive. Cijelo je političko i medijsko Sarajevo (sjećate se onoga redateljice Jasmile Žbanić: marš kući), uz puno razumijevanje izabrane skupine zagrebačkih uvijek naoštrenih medijskih boraca protiv hrvatskog fašizma, zavrištalo kad je Zoran Milanović samo došao u Mostar. Sada kada Turska sve otvorenije baca oko i ruku na Bosnu čuo se samo jedan glas i to onaj iz Banje Luke.

Drugo je, međutim, realpolitičko pitanje: može li se na takvoj bošnjačkoj političkoj orijentaciji koja puna nade i vjere gleda prema Bosporu, a istovremeno sotonizira svaku vezu dva druga naroda sa Zagrebom, odnosno Beogradom, graditi zajedništvo s ta dva druga naroda i želi li se iz te perspektive uopće održanje Bosne, osim ako se danas, jasno uzaludno, ne računa na lažno građansku, a sutra na jednonacionalnu državu?

Stanje fakata

Krležino “stanje fakata” je, na žalost, takvo da nema ni jednog ne samo unutarnjopolitičkog i ne samo recentnog, nego ni vanjskopolitičkog i povijesnog pitanja u kojemu bi bila moguća barem minimalna, barem početna suglasnost tri pogleda i tri mišljenja.

Dok su Bošnjaci na strani Palestinaca, Srbi su, preslikavajući odnose u BiH, na strani Izraelaca, a Hrvati negdje između, Srbi drže stranu ruskih posezanja ne dijelove Ukrajine, dok su Hrvati za ukrajinski integritet, a Bošnjake nije briga, dok je za Srbe pa i Bošnjake Gavrilo Princip junak, domoljub i borac za slobodu (a kao takav se prikazuje i na brijunskoj predstavi Ulyssesa) za Hrvate je običan razbojnik i terorist, dok je Bošnjacima-muslimanima Otomansko Carstvo najbolje carstvo od svih carstava, a njegova propast najveća povijesni nesreća, za druga dva naroda to je simbol najvećeg ropstva i zuluma.

Kako su europske države stoljećima pasivno gledale osmanlijska nadiranja, tako se ni danas ne mogu dogovoriti oko pomoći Kurdima kojih je već protjerano na desetke tisuća. U njihovim se novinama zapaža Erdoganova autoritarnost, ali ne i njegove ekspanzionističke ambicije.

Zapad je u odnosu na činjenice obično slijep i gluh. On misli kako će se svi problemi BiH riješiti efikasnom, centralnom državom, pri čemu bi narodi trebali zaboraviti narodnost i vjeru, otvaranjem europskih perspektiva, dovođenjem nekih drugih političara na vlast i slično.

Neke promjene se ipak naziru, recimo kroz rezoluciju Europskog parlamenta ili kroz izvješće Međunarodne krizne skupine za BIH, u kojima se već zagovara federalizacija države kao najbolje rješenje. Ovoga mjeseca je i velika konferencija u Berlinu, možda novi berlinski kongres.

(Slobodna Dalmacija)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *