ТУРСКО НЕ Европској унији

TURSKO NE Evropskoj uniji

16 februara 2015

redzep-tajip-erdogan-beta-ap_fTurska je u poslednjem času odložila ranije dogovoreni zajednički sastanak sa poslanicima Evropskog parlamenta na kome je trebalo da se da se razgovara o tome kako da se ubrza proces evropskih integracija koji već godinama praktično stoji u mestu.

U Ankari je objašnjeno da je taj potez povučen zbog „prezauzetosti turskih poslanika”. Uzroci su, očevidno, mnogo dublji. U pitanju su nova neslaganja koja opterećuju odnose Brisela i Ankare. To je zapravo odgovor na najnoviji izveštaj Evropskog parlamenta u kome su izrečene teške reči zbog najnovijeg razvoja u Turskoj koji odudara od evropskih standarda.

„Ponašanje Turske (odlaganje sastanka) neshvatljivo je. Taj potez je povučen u znak protesta zbog kritika koje su izrečene u Evropskom parlamentu, a odnose se na kršenje sloboda medija i tenzije na Kipru”, kaže jedan od izvestilaca EP za Tursku Renata Somer (Nemačka).

U Evropskom parlamentu se od Ankare takođe traži da normalizujeodnose sa Jermenijom, to jest da prizna genocid koji je izvršen u vreme raspada Osmanskog carstva. U Turskoj je to „crvena linija” ispod koje niko ne želi da ide.

„U Ankari je vreme hladno, hladna je izgleda i politička klima. Alimi moramo da održimo otvorene kanale za dijalog”, upozorio je lider poslaničke grupe socijalista i demokrata u EP Hanes Svoboda (Austrija), preneli su mediji u Istanbulu.

Nesporazumi između EU i Turske, koja je 2005. godine počelapristupne pregovore, nastavljaju se i, moglo bi se reći, sve više se zaoštravaju. Pogotovo posle nemilosrdnih obračuna policije sademonstrantima na Taksimu u Istanbulu i nedavnog hapšenja grupe poznatih novinara koji su osumnjičeni da podržavaju „paralelnestrukture” uticajnog verskog propovednika Fetulaha Gulena, koji navodno pokušava da obori sadašnju vladu.

„To je u suprotnosti sa vrednostima i standardima koji su preduslov za ulazak Turske u EU. Mi tražimo od Ankare da poštuje slobode medija i da sprovodi demokratske reforme”, upozorili su u Evropskoj komisiji, reagujući na nedavna hapšenja novinara.

Ankaru kao da je počelo da izdaje strpljenje, što potvrđuje i odlaganjezajedničkog sastanaka parlamentaraca.

„Ako nastavimo ovim tempom, mi ćemo postati punopravni član EUtek u 22. veku. Ako to ikad i uspemo”, sarkastično je primetio jedanposlanik u turskom parlamentu, komentarišući najnovije sudare narelaciji Ankara–Brisel.

Predsednik Redžep Tajip Erdogan, kome diplomatski jezik nikad nijebila jača strana, više i ne bira reči.

„Vi treba da gledate svoja posla… Molim vas zadržite tu vašumudrost za sebe. Više nas ne brine da li nas prihvatate kao člana EU ili ne prihvatate”, izjavio je on, odgovarajući na kritike Briselazbog progona opozicionih novinara.

Turska je otvorila pristupne pregovore sa EU 3. oktobra 2005. godine, ali još nije mnogo odmakla od početka. Zbog protivljenja RepublikeKipar, Francuske i Nemačke, 17 poglavlja je blokirano, 14 se još nisu našla na dnevnom redu, dok se u ovom času vode pregovori samo o četiri. U tom periodu Hrvatska je postala punopravni član evropske porodice.

Evroentuzijazam je primetno splasnuo i među građanima i međupolitičarima. Ali u Ankari još nisu digli ruke – članstvo u EU je njenstrateški cilj – mada se i među zvaničnicima u poslednje vreme možečuti dilema: da li je EU uopšte spremna da primi Tursku kao svogpunopravnog člana.

(Politika)

KOMENTARI5 komentara

 1. Steva says:

  Turska nikada nece biti clan EU,kao ni Srbija.Zasto?Pa iz jednostavnog razloga,nisu pozeljne.Srbija bi mozda i mogla biti primljena,jer je u stanju da izda sve svoje nacionalne interese i da se ponizi do svake mere.Docim Turska,je sasvim nesto drugo,Turci svakako nece dozvoliti,da ih neko ucenjuje,a ucenjivanja ima i svakako ga mora biti,pogotovo dolazi do izrazaja,ako nemate nikoga "svog",da vas podrzi.Turska to nema,sto znaci nepozeljna.A Srbija ona mozda i ima nekoga,ko bi je podrzo,ali taj isti je "sitna riba",tako da nema nikakvog znacenja i onda mu to dodje isto kao i da nema.A Hrvatska,e Hrvatska je nesto drugo,ona je morala uci u EU.Hrvati imaju Nemce,a nemci se pitaju,ko moze ko ne moze biti clan.Tako da mi Srbi,o tome cak nebi trebali ni da razmisljamo,ni da se opterecujemo sa tim.Prijateljske odnose sa svima ok,ali savez,uniju ne hvala.

 2. Zapadnjak says:

  Stevo,jel ti tako o Srbiji misliš na osnovu svog mentalnog sklopa izdajice i probisveta.Srbija se nije ponižavala i u mnogo težim vremenima,zašto bi se ponižavala sada,pošto si ti nepismen,pre svega,a o politici i patriotizmu da se i ne govori,lepo ti zavežljaj okači na štap i preseli se recimo.... u Hrvatsku,jaka,i ponosna zemlja,zemlja sa harizmom vođe,poštenja i racionalnosti,prava prilika za tebe, tako,tako kurčevitog,drskog i pametnog.Dakle,srećan ti put,Stevo,nemoj se osvrtati niko te neće ispratiti.

 3. deda mraz says:

  Tako je Stevo Hrvatska je ustaska fasisticka tvorevina i zato je primljna u EU,a mi smo se ponizili kad smo im oprostili etnicko fasisticko ciscenje Srba iz hrvatske,ponizili smo se kada smo Srbima iz Bosne oduzeli pravo na samo opredeljenje,ponizili smo se kada smo Srbe sa kosova izdali i lizemo guzicu onima i zovemo ih prijateljima sto su nam deo medjunarodno priznate drzave oteli,sada se ponizavamo kada moramo fasiste u Ukrajini da podrzavamo jer je to naravno prvo krsenje medjunarodnog prava sto se tice prekrajanja granica,a Kosovo sta je to e zato se ponizavamo i klecimo na kolenima da nas naguze i da nam se ismejavaju e to ovaj Turcin nece i svaka mu cast.A ponizavaju nas probisveti koji sanjaju o necemu i sto vise ne postoji i sto nas samo vodi u propadst.

 4. Steva says:

  @deda mraz upravo tako,razumemo se u potpunosti,docim "zapadnjak" ili nas nije razumeo ili zivi u nekom "svom" svetu.Sve ovo sto sam napisao,odnosi se na "nasu" prozapadnu vladu.Pa dovoljno je samo da pogledate,ko je savetnik u vladi,Toni Bler,jedan od najvecih zlocinaca posle 2.sv.rata.Pa njega su i u njegovoj rodjenoj zemlji proglasili zlocincem.Moras "zapadnjak"da procitas,koliko je doticni gospodin imao "problema",dok nije ubedio Klintona da bombarduje nasu Srbiju.i on je danas savetnik vlade,Laku noc moja draga Srbijo.

 5. z-i says:

  Ja sam Srbin iz beogradskog pasaluka tako zvanog i turke nemogu na oci da vidim zato sto su svi arogantni i nevapitani je su nepismeni do totala jer njih odza vaspitujt ceo zivot, taki su oni po zapadu celom, Ali eto vidite i steva i deda mraz imaju pravo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *