ТУСК О’ЛАДИО ВУЧИЋА – Неповољне вести за Србију из Брисела

TUSK O’LADIO VUČIĆA – Nepovoljne vesti za Srbiju iz Brisela

15 jula 2017

Tusk je, u izjavi novinarima u Briselu, rekao da EU podržava evropsku perspektivu Zapadnog Balkana, što je jednoglasno potvrđeno i na samitu EU u martu.

„Brzina napretka zavisi od vašeg napretka u reformskog agendi“, rekao je Tusk i napomenuo da je pitanje migracija primer kako su EU i Srbija dobro sarađivale.

„Hvala vam na podršci i nadam se da ćemo nastaviti da računamo na Srbiju, kao i vi na nas za neophodnu podršku“, rekao je Tusk.

„Pohvaljujem vašu predanost stabilnosti i miru regionu. Posle turbulentnog početka godine, Srbija je danas angažovana u dijalogu i pozdravljam predanost nastavku dijalogu sa Prištinom i spremnost da se pitanja rešavaju u razgovoru. Za mene je kraj igre i dijaloga punopravno članstvo Srbije u EU. To je ono što smo obećali u Solunu i spremni smo to da ispunimo“, poručio je Tusk.

„Naglasili ste“, podsetio je Tusk, „da je Srbija napravila strateški izbor sa kojeg nema povratka i očekujemo da vaš izbor prate vaše akcije. Ohrabrujem predsednika Vučića da ojača reforme u oblasti vladavine prava i ostvari napredak, kao u ekonomskim reformama, jer je snažna vladavina prava ultimativni signal da ste spremni za EU“, zaključio je Tusk.

Vučić je zahvalio Tusku na prilici da o važnim pitanjima razgovaraju na suštinski način, iako nisu razgovarali o svim neophodnim pitanjima iz pojedinih poglavlja.

„Saznali smo stavove EU o pojedinim pitanjima, razgovarali o reformama u sektoru vladavine prava, regionalnim pitanjima, dijalogu sa Prištinom, koji se vodi pod okriljem EU“, naveo je Vučić.

„Razgovarali smo o perspektivi i našim predviđanjima o tom pitanju, šta vidimo mi kao mogućnost da se završi taj proces, kako to učiniti, kako podjednako da budu zadovoljne ili nezadovoljne obe strane i da uradimo nešto za dugotrajni mir u regionu“, rekao je Vučić.

„Razgovarali o spoljnoj politici Srbije, naveo je Vučić i dodao da su imali prilike da čuju neke opaske na tu temu. Objasnio sam poziciju Srbije i zamolio Tuska da se stavi u naše cipele, jer želimo da budemo punopravna članica EU“, rekao je Vučić.

„Na neka od mojih pitanja o vremenskom okviru za moguće članstvo Srbije u EU, rekao je Vučić, čuli smo snažnu predanost Tuska o njihovoj odlučnosti da ako mi uradimo svoj posao postaćemo deo EU, onako kako su obećali.

Videćemo, uradićemo svoj posao, moje mišljenje je da bi naši ljudi bili bolje stimulisani kada bismo dobili vremenski okvir, ali jasno da je da to danas nije moguće zbog sveobuhvatne atmosfere u Uniji“, rekao je Vučić.

„Zadovoljan sam onim što sam čuo od Tuska, ubedio me je da računaju na Srbiju i ja mu verujem“, rekao je Vučić i istakao da i Srbija ima mnogo posla pred sobom.

KOMENTARI4 komentara

 1. Ivan Grozni says:

  Svi vide i cuju samo On niti vidi niti cuje. Osnovni uslov za prikljucenje je VLADAVINA PRAVA. Nije to zbog Srba,za koje EU ne daje ni pet para, vec je to zbog zapadnih kompanija da znaju u kom zakonskom okviru rade i koliko novca mogu da iznesu iz Srbije kad se zavrsi obracun. Na primer Banke,osiguravajuca drustva,penzioni fondovi, spekulantski fondovi i td.Ako podjemo od istine da je povrsina zemlje nepromenljiva a da svakog dana u svetu se poveca broj stanovnika za nekoliko miliona onda nije tesko predpostaviti da ce cena zemlje iz dana u dan rasti. Zato ce EU zahtevati da se odreknemo KiM,da dozvolimo slobodnu prodaju zemlje strancima,prodaju vode,prodaju energetskih kompanija i telekomunikacija.. To su egzisenconalne potrebe danasnjice. Sto Ministar poljoprivrede prica o nekom vremenskom ogranicenju ko moze da se kvalifikuje za kupovinu zemlje, to su samo dimne zavese. Naci ce se neko ko ce za racun stranaca da kupi zemlju u Srbiji a onda "kroz zaduzenja kod inostranih nalogodavaca sve lepo prenese na prave vlasnike" Todoric je tipican primer. Ko je vlasnik Agrokora danas? Svetski hohstapleri su razradili prevare do savrsenstva.

 2. Dragi says:

  Možda su te vesti nepovoljne za Vučića, ali za Srbiju i srpski narod su veoma povoljne. Prema tome, sa naslovom ste pobrkali lončiće.

 3. Ovchara says:

  2079. Srbiju ce uclaniti u eu, u ono sto od eu ostane,a nece mnogo, to je Tusk rekao.

 4. goran says:

  Evo, placem, suza suzu stize, placem sto nisam Evropljanin, kuku sta cu sada? Odoh da uzmem jedno pivo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *