ТУСК ТВРДИ: Трамп има више разумевања за Русију, него за Украјину!

TUSK TVRDI: Tramp ima više razumevanja za Rusiju, nego za Ukrajinu!

15 jula 2018

Predsednik Saveta Evrope Donald Tusk je za poljsku televiziju TVN24 izjavio da mu je predsednik SAD Donald Tramp rekao da su mu zanimljivi motivi politike Rusije prema Ukrajini i priznao da prema samoj Ukrajini ima mnogo manje entuzijazma.

„U nekoliko razgovora sa mnom predsednik Tramp nije skrivao da je manje oduševljen prema Ukrajini i da ima više razumevanja prema onome što je Rusija učinila u Ukrajini“, rekao je Tusk.U junu na samitu G7, kako su javljali mediji, Tramp je izjavio da Krim pripada Rusiji, jer tamo žive ljudi koji govore ruski. Osim toga, šef Bele kuće posumnjao je u svrsishodnost davanja finansijske podrške Kijevu, naglašavajući da je „Ukrajina jedna od najkorumpiranijih zemalja sveta“.

Tramp je u julu izjavio da ne bi „dopustio“ ponovno ujedinjenje Krima sa Rusijom da je on bio predsednik 2014. godine, za šta je optužio svog prethodnika Baraka Obamu.

Krim je postao deo Rusije u martu 2014. nakon referenduma održanog nakon državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto stanovnika Sevastopolja. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je „konačno zatvoreno“. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom.

Zapad je više puta optužio Rusiju za mešanje u poslove Ukrajine. Moskva je izjavljivala da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i da je zainteresovana za prevazilaženje političke i ekonomske krize u Ukrajini.

(Sputnik.rs)

KOMENTARI4 komentara

 1. Velika Metla says:

  Trampu,kao predstavniku vašeg eu-robskog okupatora,je dozvoljeno da ima razumevanje,mišljenje,za razliku od vas koji ne smete da imate svoje mišljenje,nego imate mišljenje "duboke države"koja vas je i postavila na tim mestima!

 2. Miraš. says:

  Donald Tramp odnosno Amerika sve i da hoće ne može više ništa značajno da uradi povodom Ukrajine. Krim jasno je zašto ne mogu da vrate nazad, takodje cilj da Ukrajina vojnički osvoji Donbas pokazao se neostvariv i ostaće takav. Neće pomoći ni da od sutra sve evropske članice alijanse izdvoje 5% od njihovog BDP za NATO. Niti će Ukrajina u NATO, a ni na Krimu neće biti NATO baza. Ukrajina je sada za Ameriku promašen projekat i ma koliko da je sila teško da SAD može tu nešto da promeni. Što se tiče celog Zapada ma šta da pričaju sasvim sigurno duže vreme za Ukrajinu neće biti značajnih promena. EU je želela da smanji uticaj Rusije u bivšem postsovjetskom prostoru te je 2009 godine ponudila samo istočno partnerstvo, a ne i integracije za Belorusiju, Ukrajinu, Gruziju, Jermeniju i Moldaviju. Ukrajinci su po pameti ispali jadni jer su poverovali da im EU nudi velike materijalne mogućnosti. Gde su sada u odnosu na samo pre 10 godina?

 3. Miraš says:

  Tuskova tvrdnja da "Tramp ima više razumevanja za Rusiju, nego za Ukrajinu" je veoma neobjektivna i zlonamerno usmerava na pogrešnu stranu. Tusk bi da vrši pritisak na predsednika Amerike pa misli tako će se postići i nemoguće. Nije do Trampa nego do Amerike je. Šta sad Amerika uopšte može da uradi kad se Krim na ispravan način vratio kući i još ima dobru vojnu zaštitu Rusije? Amerika ne može da vrati Krim ni pravno ni vojno. Tramp sada ima veoma sličan jadac u vezi Krima kao Milošević nekad u vezi RSK. "Panta rei" - sve teče sve se menja. ili Kolo sre'e se okreće, ko bi gori sad je doli..." Ko zna kakvih ćemo mi još obrta videti, a koji bi baš za nas bili od značaja.

 4. Miraš says:

  Spram sveca i tropak. Veliki tropak: Tusk i ostali Europljani neka sada lepo optuže Donalda Trampa za izdaju velike krajine - Ukrajine. Mali tropak (samo u svetskim razmerama je mali, a u našim je ipak veliki): kao što mnogi Srbi optužuju Miloševića za izdaju naše Krajine (RSK)... Na toj Ukrajini mnogi su se debelo ogrešili i iz te EU i iz Amerike, ali važno je naći jednog žrtvenog jarca. Na slučaju RSK mnogi od nas ama baš ništa nisu uradili za njen spas, čak su na raznim mitinzima smišljeno defetsitički podrivali odbrambene sposobnosti zemlje. Ali nakon svega važno je da ti isti zauzmu poziciju POŠTENJAKOVIĆA i da optužuju. Za vreme ratne 1992 godine bar za kratko vreme videh i RSK, a po povratku svi ste me gledali kao onu BELU VRANU. Znam Vas dobro, imam još jedne oči i na ledjima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *