Тужба ЕУ против Хрватске

Тужба ЕУ против Хрватске

14 јула 2017

Европска комисија (ЕК) покреће поступак против Хрватске, јер није променила Закон о приватизацији ИНА, што је требало да уради када је Хрватска ушла у ЕУ. Сада ће одлуку донети Суд ЕУ, што би могло да значи да Хрватска неће имати право вета за пословне одлуке.

ЕК је проценила да се досадашњим законом ограничава слободно кретање капитала, што штети пословним интересима власника компаније, у овом случају мађарског МОЛ, који има већински пакет. Брисел оцењује да свака земља, па и Хрватска, има право да заштити своје интересе када је реч о снабдевању енергијом, али се притом не сме ограничити слободно кретање капитала.

Хрватска је, по досадашњем закону, могла да уложи вето и код продаје деоница, а то се помињало када су Мађари најављивали да ће свој део да продају Русима. Исто тако, последње четири године није измењен закон који би се ускладио са правилима ЕУ, због чега ће Хрватска вероватно бити кажњена. Овом одлуком ЕК најзадовољнији су Мађари који већ годинама имају проблема са хрватским властима око вођења ИНА. МОЛ је предлагао да хрватска држава откупи њихове деонице, али то се до сада није догодило, пошто Хрватска за тако нешто једноставно нема новца.

Хрватска је изгубила већ једну међународну арбитражу са Мађарима, а у току је и друга која би такође могла да буде изгубљена. Нова хрватска власт почетком године имала је велике планове да продајом Хрватске електропривреде дођу до пара за враћање ИНА у хрватске руке, али је криза у „Агрокору“ све неповратно одложила.

Мађари су бар за неко време одустали од великог реструктурирања компаније које је требало да укључи затварање рафинерије у Сиску, чему се Хрватска жестоко противила. Ако сада изгуби судски спор, МОЛ ће многе пословне одлуке моћи да доноси много слободније, па и ону хоће ли задржати ИНА или је продати некој другој нафтној компанији.

ЕУ је, иначе, изразила спремност да са 101 милион евра учествује у финансирању изградње ЛНГ терминала на Крку. Тај терминал обезбедио би донекле енергетску безбедност земље, пре свега када је реч о гасу. Подршку ЛНГ терминалу дао је и амерички председник Доналд Трамп.

ЗАГРЕБ ПАЗАРИ Ф-16

ХРВАТСКИ министар одбране Дамир Крстичевић је у Америци разговарао о куповини борбених авиона. Хрватска војска заинтересована је за Ф-16, али у комбинацији су и шведски „грипен ЈАС-39“, јужнокорејски ФА-50, и израелски и грчки модели Ф-16. Наредних дана упутиће се у пет земаља захтев за понуду, али како сада стоје ствари Хрватска је најближа одлуци да купи америчке авионе, а процењује се да то неће коштати мање од милијарду долара. Очекује се да ће први авион стићи за три године.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u