ТВРДЊЕ: Kина и Русија ће зауставити нападе на СРБИЈУ и РЕПУБЛИKУ СРПСKУ

TVRDNJE: Kina i Rusija će zaustaviti napade na SRBIJU i REPUBLIKU SRPSKU

27 februara 2021

Srbiju očekuju pritisci veći nego za vreme Trampa, jer on nije bio na liniji američke politike iz perioda pre njegovog dolaska na vlast.

Nemci su, pak, uvek ostajali dosledni toj staroj, evroatlantskoj politici koja podrazumeva centralizaciju BiH i pokušaj nametanja nezavisnosti Kosova Srbiji, a sada će imati i podršku Bajdenove administracije.Ovako istoričar Dragomir Anđelković komentariše izjavu predsednika Aleksandra Vučića da je „pred Srbijom veoma težak period, tokom kojeg će biti suočena sa različitim pritiscima sa svih strana, pre svega po pitanju Kosova i Metohije“.

Amerika i Nemačka na istom zadatku

Prema njegovim rečima, bivši američki predsednik bio je prilično ravnodušan prema Balkanu.

„On politiku administracije koja mu je prethodila nije odbacio, ali nije na njoj ni insistirao. Nemci, sa druge strane, za razliku od Amerikanaca, nemaju dovoljno mehanizama da vrše pritisak na Srbiju po pitanju Kosova i centralizaije Bosne i Hercegovine, pa dolazak nove Bajdenove administracije verovatno znači da će SAD sinhronizovano raditi sa Nemačkom i podržati je u tim namerama“, kaže Anđelković.

Pitanje je – šta Zapad može?

Druga strana medalje je, dodaje naš sagovornik, šta oni zaista mogu.

„Mislim da je prošlo vreme kada su mogli vojno da nam prete i da nam uvode neke formalne sankcije. Svet se ipak izmenio, a Rusija i Kina su danas mnogo moćnije i pariraju Americi na mnogim poljima, od ekonomije do geopolitike. Tako da je prostor za pritiske manji, ali ipak ne treba isključiti mogućnost da nam obustave određene investicije ili povuku neke kompanije koje već rade kod nas. Znači, mogu da izvrše tu neku vrstu ekonomske subverzije koja bi mogla ozbiljno da se odrazi na naš ekonomski razvoj. Tako da Zapad ima poluge moći da nam nanese štetu, ali one ipak nisu kao što su nekad bile. Sada je na nama da mudro vodimo politiku, da probamo da to izbegnemo, a da ne damo ustupke koje traže“, ocenjuje Anđelković.

Srbija mora da se brani

Na pitanje kakve su globalne konstelacije snaga i možemo li se pritiscima odupreti i koliko možemo računati na pomoć Kine i Rusije, koje su i same na meti Zapada, Anđelković kaže Srbija, kada se radi o Kosovu i Republici Srpskoj, mora da se brani pa makar i sama.

„Naprosto, to nije tuđ interes već naš, i mi na njemu moramo da insistiramo bili podržani od strane Rusije i Kine ili ne. A verujem da će i te sile ipak imati interes da stanu uz Srbiju, jer braneći sebe mi ipak branimo međunarodni poredak koji te zemlje pokušavaju da izgrade, a to je policentrični svet.

Kada bi Kina i Rusija pustile da Srbija bude izložena prevelikom zapadnom pritisku ili ne bi stale na njenu stranu u dovoljnoj meri, ne samo retorički nego i praktično, to bi bio udar i na njihov prestiž i poruka da nisu ozbiljne u nameri da grade policentrični svet. Tako da mislim da je interes tih sila da stanu uz Srbiju“, ukazuje naš sagovornik.

Od Prištine ne treba očekivati kooperativnost

U osvrtu na posetu specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka sledeće nedelje, ali i to koliko Srbija ima vremena na raspolaganju da se odupire pritiscima, Dragomir Anđelković kaže:

„Mislim da to više nije pitanje vremena, nego toga da moramo da se odupiremo pritiscima. Republika Srpska je za nas bitna koliko i sama Srbija, a nema te vlasti u Beogradu koja bi smela da prihvati ono što traže od nas po pitanju Kosova. Tako da kakav god pritisak bio mi moramo da se odupremo. Mislim da će Vučić jasno reći Lajčaku da Srbija nije spremna da prihvati narušavanje dejtonskog poretka, niti da prihvati lažnu nezavisnost Kosova.“

Priština čeka pritisak na Beograd

Povodom odnosa Beograda i Prištine, Anđelković kaže da su ti odnosi bili loši ko god da je u Prištini bio na vlasti, jer prištinska strana nije bila spremna na pregovore ili realan dogovor.

„Oni su iščekivali taj pritisak sa Zapada koji bi trebalo da slomi Srbiju i da Beograd prihvati te njihove maksimalističke zahteve. Sada kada je došao Kurti koji je i retorički agresivniji od drugih, i kada je u Americi došao Bajden, ne treba očekivati nikakvu kooperativnost od strane Prištine, Imaćemo tu potpuno napete odnose u narednom periodu“, zaključuje Dragomir Anđelković.

(Sputnik)

KOMENTARI9 komentara

 1. Strsljen says:

  Sta ima tu da se mnogo misli. Sombor,Vrbas,Batajnica,Kragujevac, Ladjevci,Nis, Ponikve, Pasuljanske Livade...sve to lepo pretvoriti sto u aerodrome po potrebama i vojne baze sa jedno 50000 vojnika Ruskih Naravno. Migovi, suhoji 50 do 100komada,S500, S400,S300, Pancir,Tor, raznu opremu protiv elektonskih dejstava i reci dobar dan. Izvolite pa se igramo sa Belom i Crnim meckom. Tesk onda ce ko se namerit od hijena...a tigrova na zapadu nema. To se odavno zna.Pasa i dhukela koliko hoces.

  • Miraš says:

   Ali psi(šakali) ipak mogu da nam obustave određene investicije ili povuku neke kompanije koje već rade kod nas. "Znači, mogu da izvrše neku vrstu ekonomske subverzije koja bi mogla ozbiljno da se odrazi na naš ekonomski razvoj." - Ako bi i ovo uradili onda su se kompletnije povukli sa Balkana. To im sigurno ne odgovara. ... Zapadne evropske sile, a prethodnice današnjeg NATO-a, bave se intenzivnijim preotimanjem Balkana od 1774 godine. Rusko turski rat (po rusima 6-ti, po drugim autorima 7-mi) 1768-1774 okončan je pobedom Rusije. Tada je Rusija sebi obezbedila izlaz na Crno more, deo Ukrajine, deo Kavkaza, nezavisnost Krimskih Tatara od Osmanske imperije, zatim nesmetan prolaz kroz prolaz Bosfor i Dardanele i još i pravo za ruskog imperatora da se meša u unutrašnje poslove Osmanske imperije radi zaštite hrišćana. Takav rezultat je izazvao zebnju Austrijskog carstva da li će i pravoslavni hrišćani u okviru tog carstva poželeti da se oslobode? Za Veliku Britaniju to bi značilo veliko snaženje Rusije. Za Vatikan to je isto bilo nepovoljno. Taj rat je vodjen za vreme vladavine Katarine Velike i okončan je Kučukkaindžarijskim mirom u julu 1774 godine (Kaindžari je danas selo na severoistoku Bugarske). Devet godina kasnije godine 1783 Rusija je osvojila Krim (od krimskih Tatara) i krajeve oko Kubana, tada su južno-ruski krajevi severno od Crnog mora nazvani "NOVOROSIJA". A danas zapadne sile nastoje da tu Novorusiju ugrabe za sebe, takodje i Krim, zatim Jermeniju,Gruziju tojest Kavkaz, takodje i Balkan (zapadni Balkan). Kao da ratove pokreću i vode neki stari vampiri. Od 1774 godine do danas u svakom ratu, a i u periodima mira, vide se teške i surove igre preotimanja sa ciljem da Balkan bude zapadni. Hoće li biti tako i u narednih 250 godina?

 2. Gagi says:

  Ako tu drzavno rukovodstvo ne odigra dobru igru, propali smo nacisto, eto katolickih ustasa da kolju po Zemunu. Drzava bi najzad morala da zauzme jasan stav, sedenje na vise stolica je zavrsena prica, ta igra je egzistirala dok je zapadu to imponovalo, bilo im je potrebno vreme da se organizuju, mi smo im to vreme dali. Po svim najnovijim izjavama, njihova odlucnost da nas satru i zavrse sa nama kao njihovog remetilackog faktora je neupitna. "Radujem" se tim dogadjajima,najzad ce biti skidanja do gola, to ce biti nulta tacka gde ce svako da pokaze svoje lice i skine masku. To je bio i Kosovski boj, II sv. rat, rat devedesetih iz kojeg apsolutno nista nismo mogli da naucimo pored tolikih zrtava, razlog je taj, medju nama postoje katolicki placenici koji nas zaludjuju i anesteziraju. Izuzetno su dobro obuceni da od uspesnog Srpskog domacina sa zavidnim kapitalom, stvorenim teskim radom i odricanjem, naprave ljudsku krpu ciji zivot zavisi od njih. Naravno da sve to zavisi od unutrasnjeg sistema i politike, do sada srece nismo imali, danas u nasoj drzavi Stefana Nemanje, orgijaju svakakvi konvertiti koji udobno zive bez motike. Zaista bih iz duse voleo da je ovaj spomenik napravljen da se prekine kontinuitet "dobrovoljnog" rusenja drzave i nekog lepog okupacionog katolickog zivota. Hajde, bicemo strplivi, da vidimo gde to ide, mada, vec je sve poznato. Nije lose da se zivi bez licne zrtve, sto da se lomi grbaca kada "ovi" mnogo lepo placaju i zivot mi je super, "samo" da se odreknem samog sebe i svojih predaka i TO je TO, dobitna kombinacija.

 3. milorad 5 says:

  Politička pomoć od njih je neupitna to je sigurno ali u trenutku kada progovre topovi to je potpuno deplasirano,zapad ne vodi više političku igru, oni su krenuli u ratne igre i to će se uskoro videti.problem je u tome što i kada bi mi dali zeleno svetlo za ruske ili kineske baze ovde oni ne bi mogli da DODJU ovde sam okupacijom rumunije ili bugarske.viedli smo probleme sa poklonjenim tenkovima,ma ladno su ih zaplenili.Znači RAT je već otpočeo sa rusijom a uskoro će i sa kinom ,sprema se napad na s.koreju kao uvertira napada na kinu zato je kim i smenio kompletan generalštab, jer se ne zna ko tamo radi za koga a to je siguran znak da se spema napad na s.koreju,kao i koncentracije američkih trupa i tehnike koje se zadnjih nedelja rotiraju prema s.koreji.Bajdenova pučistička evlada će sigurno napasti s.koreju.To im je mostobran za kinu i istovremeno znači pad vladivostoka ako im uspe.

  • milanm says:

   .......ako im uspe......

  • Suzuki Vitara says:

   Ko je kome ladno zaplenio trnkove? Meni je licilo da nisu smeli da pisnu, dok su Rusi prolazili.

 4. Rista says:

  To meni izgleda nekako ovako. Uvati Amer mene i stade me cakati a doskoče Rus i Kinez da me brane. Onda Amerikanac zgrabi njih dvoje za guše i stane ih daviti a oni se samo batrgaju a ja skičim na Amera - Nemo me više cakaš, jtm kvarnu. Zar ne vidiš da me Rus i Kinez brane? E, onda Amer mene cakne među noge junačke a ja oma panem ko pokošen i kaže - Ma vidim, nisam ćorav! I nastavi da davi ono dvoje jadnika, jer samnom završio. A ja onako ošamućen, mislim - Samo da se malo opovratim, oma ću da branim Rusa i kineza. Takav sam rođen.

  • Suzuki Vitara says:

   Rista-stari pa ti si se nesoju utronjo. Ne boj se nece vas niko da dira, vi ste vazda jacem uz skute bili. Niste vi Srbi, pa da na silu sami udarite. Ko je nas napao iz mesta se zajebao.

   • Rista says:

    A vidim, brate mili. Oslobodio si Srbiju u Suzukiju. Samo kad bi nam još objasnio kako si to uradio tako neprimetno, da čak ni ti ne vidiš, možda bih i razumeo štas teo reći.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *