ТВРДЊЕ: Kина и Русија ће зауставити нападе на СРБИЈУ и РЕПУБЛИKУ СРПСKУ

ТВРДЊЕ: Kина и Русија ће зауставити нападе на СРБИЈУ и РЕПУБЛИKУ СРПСKУ

27 фебруара 2021

Србију очекују притисци већи него за време Трампа, јер он није био на линији америчке политике из периода пре његовог доласка на власт.

Немци су, пак, увек остајали доследни тој старој, евроатлантској политици која подразумева централизацију БиХ и покушај наметања независности Kосова Србији, а сада ће имати и подршку Бајденове администрације.Овако историчар Драгомир Анђелковић коментарише изјаву председника Александра Вучића да је „пред Србијом веома тежак период, током којег ће бити суочена са различитим притисцима са свих страна, пре свега по питању Kосова и Метохије“.

Америка и Немачка на истом задатку

Према његовим речима, бивши амерички председник био је прилично равнодушан према Балкану.

„Он политику администрације која му је претходила није одбацио, али није на њој ни инсистирао. Немци, са друге стране, за разлику од Американаца, немају довољно механизама да врше притисак на Србију по питању Kосова и централизаије Босне и Херцеговине, па долазак нове Бајденове администрације вероватно значи да ће САД синхронизовано радити са Немачком и подржати је у тим намерама“, каже Анђелковић.

Питање је – шта Запад може?

Друга страна медаље је, додаје наш саговорник, шта они заиста могу.

„Мислим да је прошло време када су могли војно да нам прете и да нам уводе неке формалне санкције. Свет се ипак изменио, а Русија и Kина су данас много моћније и парирају Америци на многим пољима, од економије до геополитике. Тако да је простор за притиске мањи, али ипак не треба искључити могућност да нам обуставе одређене инвестиције или повуку неке компаније које већ раде код нас. Значи, могу да изврше ту неку врсту економске субверзије која би могла озбиљно да се одрази на наш економски развој. Тако да Запад има полуге моћи да нам нанесе штету, али оне ипак нису као што су некад биле. Сада је на нама да мудро водимо политику, да пробамо да то избегнемо, а да не дамо уступке које траже“, оцењује Анђелковић.

Србија мора да се брани

На питање какве су глобалне констелације снага и можемо ли се притисцима одупрети и колико можемо рачунати на помоћ Kине и Русије, које су и саме на мети Запада, Анђелковић каже Србија, када се ради о Kосову и Републици Српској, мора да се брани па макар и сама.

„Напросто, то није туђ интерес већ наш, и ми на њему морамо да инсистирамо били подржани од стране Русије и Kине или не. А верујем да ће и те силе ипак имати интерес да стану уз Србију, јер бранећи себе ми ипак бранимо међународни поредак који те земље покушавају да изграде, а то је полицентрични свет.

Kада би Kина и Русија пустиле да Србија буде изложена превеликом западном притиску или не би стале на њену страну у довољној мери, не само реторички него и практично, то би био удар и на њихов престиж и порука да нису озбиљне у намери да граде полицентрични свет. Тако да мислим да је интерес тих сила да стану уз Србију“, указује наш саговорник.

Од Приштине не треба очекивати кооперативност

У осврту на посету специјалног изасланика за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака следеће недеље, али и то колико Србија има времена на располагању да се одупире притисцима, Драгомир Анђелковић каже:

„Мислим да то више није питање времена, него тога да морамо да се одупиремо притисцима. Република Српска је за нас битна колико и сама Србија, а нема те власти у Београду која би смела да прихвати оно што траже од нас по питању Kосова. Тако да какав год притисак био ми морамо да се одупремо. Мислим да ће Вучић јасно рећи Лајчаку да Србија није спремна да прихвати нарушавање дејтонског поретка, нити да прихвати лажну независност Kосова.“

Приштина чека притисак на Београд

Поводом односа Београда и Приштине, Анђелковић каже да су ти односи били лоши ко год да је у Приштини био на власти, јер приштинска страна није била спремна на преговоре или реалан договор.

„Они су ишчекивали тај притисак са Запада који би требало да сломи Србију и да Београд прихвати те њихове максималистичке захтеве. Сада када је дошао Kурти који је и реторички агресивнији од других, и када је у Америци дошао Бајден, не треба очекивати никакву кооперативност од стране Приштине, Имаћемо ту потпуно напете односе у наредном периоду“, закључује Драгомир Анђелковић.

(Спутник)

KOMENTARI9 коментара

 1. Strsljen says:

  Sta ima tu da se mnogo misli. Sombor,Vrbas,Batajnica,Kragujevac, Ladjevci,Nis, Ponikve, Pasuljanske Livade...sve to lepo pretvoriti sto u aerodrome po potrebama i vojne baze sa jedno 50000 vojnika Ruskih Naravno. Migovi, suhoji 50 do 100komada,S500, S400,S300, Pancir,Tor, raznu opremu protiv elektonskih dejstava i reci dobar dan. Izvolite pa se igramo sa Belom i Crnim meckom. Tesk onda ce ko se namerit od hijena...a tigrova na zapadu nema. To se odavno zna.Pasa i dhukela koliko hoces.

  • Miraš says:

   Ali psi(šakali) ipak mogu da nam obustave određene investicije ili povuku neke kompanije koje već rade kod nas. "Znači, mogu da izvrše neku vrstu ekonomske subverzije koja bi mogla ozbiljno da se odrazi na naš ekonomski razvoj." - Ako bi i ovo uradili onda su se kompletnije povukli sa Balkana. To im sigurno ne odgovara. ... Zapadne evropske sile, a prethodnice današnjeg NATO-a, bave se intenzivnijim preotimanjem Balkana od 1774 godine. Rusko turski rat (po rusima 6-ti, po drugim autorima 7-mi) 1768-1774 okončan je pobedom Rusije. Tada je Rusija sebi obezbedila izlaz na Crno more, deo Ukrajine, deo Kavkaza, nezavisnost Krimskih Tatara od Osmanske imperije, zatim nesmetan prolaz kroz prolaz Bosfor i Dardanele i još i pravo za ruskog imperatora da se meša u unutrašnje poslove Osmanske imperije radi zaštite hrišćana. Takav rezultat je izazvao zebnju Austrijskog carstva da li će i pravoslavni hrišćani u okviru tog carstva poželeti da se oslobode? Za Veliku Britaniju to bi značilo veliko snaženje Rusije. Za Vatikan to je isto bilo nepovoljno. Taj rat je vodjen za vreme vladavine Katarine Velike i okončan je Kučukkaindžarijskim mirom u julu 1774 godine (Kaindžari je danas selo na severoistoku Bugarske). Devet godina kasnije godine 1783 Rusija je osvojila Krim (od krimskih Tatara) i krajeve oko Kubana, tada su južno-ruski krajevi severno od Crnog mora nazvani "NOVOROSIJA". A danas zapadne sile nastoje da tu Novorusiju ugrabe za sebe, takodje i Krim, zatim Jermeniju,Gruziju tojest Kavkaz, takodje i Balkan (zapadni Balkan). Kao da ratove pokreću i vode neki stari vampiri. Od 1774 godine do danas u svakom ratu, a i u periodima mira, vide se teške i surove igre preotimanja sa ciljem da Balkan bude zapadni. Hoće li biti tako i u narednih 250 godina?

 2. Gagi says:

  Ako tu drzavno rukovodstvo ne odigra dobru igru, propali smo nacisto, eto katolickih ustasa da kolju po Zemunu. Drzava bi najzad morala da zauzme jasan stav, sedenje na vise stolica je zavrsena prica, ta igra je egzistirala dok je zapadu to imponovalo, bilo im je potrebno vreme da se organizuju, mi smo im to vreme dali. Po svim najnovijim izjavama, njihova odlucnost da nas satru i zavrse sa nama kao njihovog remetilackog faktora je neupitna. "Radujem" se tim dogadjajima,najzad ce biti skidanja do gola, to ce biti nulta tacka gde ce svako da pokaze svoje lice i skine masku. To je bio i Kosovski boj, II sv. rat, rat devedesetih iz kojeg apsolutno nista nismo mogli da naucimo pored tolikih zrtava, razlog je taj, medju nama postoje katolicki placenici koji nas zaludjuju i anesteziraju. Izuzetno su dobro obuceni da od uspesnog Srpskog domacina sa zavidnim kapitalom, stvorenim teskim radom i odricanjem, naprave ljudsku krpu ciji zivot zavisi od njih. Naravno da sve to zavisi od unutrasnjeg sistema i politike, do sada srece nismo imali, danas u nasoj drzavi Stefana Nemanje, orgijaju svakakvi konvertiti koji udobno zive bez motike. Zaista bih iz duse voleo da je ovaj spomenik napravljen da se prekine kontinuitet "dobrovoljnog" rusenja drzave i nekog lepog okupacionog katolickog zivota. Hajde, bicemo strplivi, da vidimo gde to ide, mada, vec je sve poznato. Nije lose da se zivi bez licne zrtve, sto da se lomi grbaca kada "ovi" mnogo lepo placaju i zivot mi je super, "samo" da se odreknem samog sebe i svojih predaka i TO je TO, dobitna kombinacija.

 3. milorad 5 says:

  Politička pomoć od njih je neupitna to je sigurno ali u trenutku kada progovre topovi to je potpuno deplasirano,zapad ne vodi više političku igru, oni su krenuli u ratne igre i to će se uskoro videti.problem je u tome što i kada bi mi dali zeleno svetlo za ruske ili kineske baze ovde oni ne bi mogli da DODJU ovde sam okupacijom rumunije ili bugarske.viedli smo probleme sa poklonjenim tenkovima,ma ladno su ih zaplenili.Znači RAT je već otpočeo sa rusijom a uskoro će i sa kinom ,sprema se napad na s.koreju kao uvertira napada na kinu zato je kim i smenio kompletan generalštab, jer se ne zna ko tamo radi za koga a to je siguran znak da se spema napad na s.koreju,kao i koncentracije američkih trupa i tehnike koje se zadnjih nedelja rotiraju prema s.koreji.Bajdenova pučistička evlada će sigurno napasti s.koreju.To im je mostobran za kinu i istovremeno znači pad vladivostoka ako im uspe.

  • Suzuki Vitara says:

   Ko je kome ladno zaplenio trnkove? Meni je licilo da nisu smeli da pisnu, dok su Rusi prolazili.

 4. Риста says:

  То мени изгледа некако овако. Увати Амер мене и стаде ме цакати а доскоче Рус и Кинез да ме бране. Онда Американац зграби њих двоје за гушe и стане их давити а они се само батргају а ја скичим на Амера - Немо ме више цакаш, јтм кварну. Зар не видиш да ме Рус и Кинез бране? E, онда Амер мене цакне међу ноге јуначке а ја ома панем ко покошен и каже - Ма видим, нисам ћорав! И настави да дави оно двоје јадника, јер самном завршио. А ја онако ошамућен, мислим - Само да се мало оповратим, ома ћу да браним Руса и кинеза. Такав сам рођен.

  • Suzuki Vitara says:

   Rista-stari pa ti si se nesoju utronjo. Ne boj se nece vas niko da dira, vi ste vazda jacem uz skute bili. Niste vi Srbi, pa da na silu sami udarite. Ko je nas napao iz mesta se zajebao.

   • Риста says:

    А видим, брате мили. Ослободио си Србију у Сузукију. Само кад би нам још објаснио како си то урадио тако неприметно, да чак ни ти не видиш, можда бих и разумео штас тео рећи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u