Twitter, Youtube i Facebook kao sredsrvo ostvarenja ciljeva zapadnih specijalnih službi

Twitter, Youtube i Facebook kao sredsrvo ostvarenja ciljeva zapadnih specijalnih službi

9 aprila 2014
speSpecijalne službe Vašingtona i Londona podsticale „protestna raspoloženja u raznim zemljama“. Glavni cilj: širenje dezinformacije i propagande, manipulisanje masovnom svešću i korišćenje onlajn tehnologija za provociranje određenog događaja u realnom ili virtuelnom prostoru .

Citiran deo izveštaja koji otkriva kako su se 2010. godine saradnici specijalnih službi Velike Britanije, Kanade, Novog Zelanda, Australije i SAD dogovarali o metodima diskreditacije „stranih vlada“ uz pomoć „propagande“, „obmana“, „specijalnih poruka“ i „specijalnih priča“ koje će se širiti socijalnim mrežama.

Specijalne službe Velike Britanije i SAD koristile su socijalne mreže – naročito Twitter, YouTube i Facebook – da bi širile svoje dezinformacije i propagandu i manipulisale masovnom svešću.

Ovo je, pozivajući se opet na „elektronski arhiv“ Edvarda Snoudena, objavio bivši reporter „Gardijana“ Glen Grinvald koji je u tom britanskom listu prvi i počeo da piše o zastrašujućim razmerama američko-britanske elektronske špijunaže i kontrole interneta i privatnosti.

Grinvald se ovoga puta oglasio u internet-listu The Intercept, a svojoj osnovnoj tvrdnji ddodao je naglašavanje da su specijalne službe Vašingtona i Londona na isti način podsticale“protestna raspoloženja u raznim zemljama“.

„Snoudenovi dokumenti razotkrivaju kako su korišćene socijalne mreže za širenje zapadne ideologije i lažnih informacija o političarima koji nisu bili po volji Amerikancima i Britancima“ – napisao je Grinvald.

U njegovom tekstu su navedeni odlomci izveštaja Centra za vladine veze Velike Britanije pod nazivom „Psihologija: novi stepen razvoja veza“.

A u citiranim delovima izveštaja se može pročitati kako su se 2010. godine saradnici specijalnih službi Velike Britanije, Kanade, Novog Zelanda, Australije i SAD dogovarali o metodima diskreditacije „stranih vlada“ uz pomoć „propagande“, „obmana“, „specijalnih poruka“ i „specijalnih priča“ koje će se širiti socijalnim mrežama.

U istom izveštaju je kao glavni cilj određeno: korišćenje onlajn tehnologija za provociranje određenog događaja u realnom ili virtuelnom prostoru.

Ovome je pridodat i: odabir novinara koji se „mogu koristiti za širenje neophodnih informacija“.

Grinvald-Snoudenova nova otkrića pojavila su se nakon što se razotkrilo da su Amerikanci preko USAID pokušavali da na Kubi stvore socijalnu mrežu ZunZuneo kao miks Twittera i klasičnog sajta. Sa krajnjim ciljem da ZunZuneo isprovocira revoluciju koja bi oborila kubansko rukovodstvo.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *