Тзв. Косово не може у НATО без одобрења у СБ УН

Tzv. Kosovo ne može u NATO bez odobrenja u SB UN

27 januara 2023

Članovi velike petorke iz Kvinte pojačali su svoje „diplomatske napore” da se pokaže da je sporazum postignut, to bi odškrinulo vrata alijanse, ocenjuje Ognjen Karanović.

Ulazak takozvanog Kosova u NATO i Savet Evrope među najvažnijim je spoljnopolitičkim pitanjima Sjedinjenih Američkih Država i Nemačke u ovom delu Evrope. Ukoliko uspeju u svojoj nameri, ovaj region bi bio pod direktnom vojnom i ekonomskom kontrolom zapadnih centara moći, koji bi u tom slučaju zapadni Balkan uredili po svojoj meri. Zvanično, ne postoji mogućnost da „Kosovo” u narednih nekoliko godina postane član NATO-a ili programa Partnerstvo za mir jer je za tako nešto potrebno članstvo u Ujedinjenim nacijama. Kada bi se poštovalo slovo međunarodnog prava, onda KiM nikako ne bi moglo da uopšte bude kandidat ni za zapadnu vojnu alijansu, ni za Savet Evrope.Međutim, predsednik Srbije Aleksandar Vučić podsetio je da je Priština već dobila bezvizni režim sa Evropom, prijem njihovih papira za EU, ali i ulazak u SE, da li za šest meseci ili godinu dana, svejedno. „Ne možemo da sprečimo ulazak u SE, ni u NATO, iako sam rekao da ako od nas očekuju aplauze, neće dobiti, ali mi to ne možemo da sprečimo”, kazao je Vučić.

Guranje Kosmeta u NATO naići će na otpor u Savetu bezbednosti jer nije međunarodno priznata država već protektorat UN. Iskusni diplomata Zoran Milivojević kaže da tzv. Kosovo ne može da uđe u NATO jer je prethodno potrebno da ukinu Kfor. A da bi tako nešto uradili, potrebno je da odu u Savet bezbednosti. „Problem za njih je što je NATO integrisan kroz Kfor. To znači da bi morali prethodno da ukinu Kfor i Unmnik da bi ’Kosovo’ moglo da uđe u NATO, iako je reč o zapadnoj vojnoj alijansi, ali moraju da odu u SB. Dakle, prvi korak je da izađu iz Kfora, a za to je potrebna odluka Saveta bezbednosti. Oni mogu ’Kosovo’ da uvedu u Partnerstvo za mir, ali više od toga ne mogu”, kaže Zoran Milivojević.

Inače, Vašingtonska povelja iz 1949. godine o osnivanju NATO-a, koja je temeljni dokument tog vojnopolitičkog saveza, ne precizira obavezu da zemlja kandidat za pristupanje mora imati članstvo u UN, „ali se u međunarodnom pravu ipak podrazumeva da se termin ’država’ odnosi samo na one sa stolicom u UN”. Na taj način to tumače i one članice NATO-a, kao što su Španija, Grčka, Rumunija i Slovačka, koje nisu priznale nezavisnost Kosova. Dakle, kad je reč o Kosovu ili bilo kojoj teritoriji, po međunarodnom pravu obavezan redosled koraka je prvo članstvo u UN, pa onda NATO. Ali međunarodni ugovori odavno nisu nešto što se visoko kotira na agendi nekih država Zapada.

I za kosovske Albance ciljevi su upravo članstvo u Savetu Evrope, a posebno u NATO-u. Smatraju da je ulazak u alijansu možda lakši jer SAD imaju veliku težinu u toj organizaciji, koliko god da četiri članice, koje ne priznaju Kosovo, predstavljaju ozbiljnu prepreku. Kao razlog navode da tu nema ruskog i kineskog veta i da su se zato u dogovoru sa SAD okrenuli alternativnom putu ka evropskim bezbednosnim i posle ka političkim strukturama. Zbog toga se poslednjih meseci vodi ozbiljna diplomatska ofanziva SAD usmerena prema četiri države NATO-a, a ujedno i EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova.

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za KiM Milovan Drecun upozorio je juče da bi se, ako Kosovo uđe u NATO, iz osnova promenila bezbedonosna situacija na KiM. To bi, dodaje, bilo veoma loše po Srbe jer će se povećati značaj organizacije kao što su kosovske-bezbednosne snage, koje su, kako je dodao, naslednik tzv. OVK. Drecun navodi da Zapad funkcioniše po određenoj matrici i da se nasilje nad Srbima gleda kao na pojedinačne incidente za koje je nadležna kosovska policija.

Poslanik Nemačke socijaldemokratske stranke Josip Juratović izjavio je da Srbija ne bi trebalo da prioritet stavi na blokadu ulaska Kosova u međunarodne institucije jer će Kosovo kroz te institucije morati da poštuje međunarodna pravila i po pitanju Srba. Navodi da „bez sređenih odnosa Kosova i Srbije nema ulaska ni Srbiji, ni Kosovu u EU”.

A Zoran Milosavljević iz Instituta za političke studije kaže da bi eventualni ulazak tzv. Kosova u NATO bio presedan. Za „Politiku” pita kakva se to poruka šalje budućim mogućim članovima, ali i onim koji su već tamo, ako bi došlo do toga. Dodaje da KiM ni u kom pogledu ne može da doprinese jačanju NATO-a i da je jedina korist što će ova organizacija u ovom slučaju geografski zaokružiti ovaj deo Evrope. „Da li će iko više ozbiljno da shvati tu organizaciju? Da bi neka država postala njegova članica, morala je prethodno da ispuni ozbiljne preduslove i da se poštuje protokol”, kaže Milosavljević i ističe da sve što se događa daje odgovor zašto se Kosovo brzo naoružava.

Da će 2023. biti godina jačanja KBS-a, već je najavio ministar odbrane tzv. Kosova Armend Mehaj uz poruku da predstoje ulaganja u opremu i u podizanje stručnog osposobljavanja. Na „Fejsbuku” je naveo da će jačanje KBS-a doprineti miru i stabilnosti u regionu i šire. „U zajedničkoj radionici s ministrima i vladinim kabinetima u organizaciji kabineta premijera, predstavio sam glavna dostignuća ministarstva odbrane tokom 2022. godine, ali i planove za 2023. godinu. Ovu veoma važnu godinu u smislu donošenja strategije odbrane, koncept rezerve, proširenje saradnje s partnerskim državama, ali i realizaciju brojnih kapitalnih projekata, koji će doprineti ukupnoj organizaciji KBS na najvišem profesionalnom nivou”, rekao je Mehaj.

Milovan Drecun pak upozorava na ovaj scenario, kao i da treba ozbiljno shvatiti to što je Mehaj najavio. „Imajući u vidu što je i predsednik Vučić rekao, da će Zapad ugurati Kosovo u NATO, jasno je da KBS mora da se ubrzano formira. To je opasnost po bezbednost srpskog naroda. Uprkos tome što je Kfor dao garancije da te snage ne mogu biti prisutni na severu, ta peta baza na području Mokre gore pokazuje njihove namere. Ako Kosovo postane članica NATO-a, to bi iz osnova promenilo bezbednosnu situaciju i veoma bi bilo loše po našu stranu”, upozorio je Drecun.

A Ognjen Karanović, iz Centra za društvenu stabilnost, kaže da promotorima tzv. Kosova i zaštitnicima albanskog separatističkog pokreta glavni cilj je da se uključe u NATO, a ne u EU. Za naš list navodi da to hoće da urade ne iz praktičnih razloga, jer recimo Kipar ne priznaje nezavisnost KiM i decidan je u tome, zbog čega na političko-proceduralnom nivou učlanjenje u EU ne bi bilo ni moguće.

„Nije tajna da neke od država koje nisu priznale KiM, a članice su NATO-a, pokušavaju da prevaziđu svoj negativni stav prema nezavisnosti lažne države Kosovo. Postoje jake tendencije u vladama pojedinih država koje nisu priznale KiM iz Evrope da to kasnije i urade. Jedan od razloga zašto su članovi velike petorke iz Kvinte pojačali svoje ’diplomatske napore’ u vezi sa KiM krije se u tome da se pokaže da je sporazum postignut i to bi ’odškrinulo’ vrata NATO-a”, kaže Karanović. Dodaje da su to neki strateški ciljevi i da glavni zadaci NATO-a nisu nepoznati i žele da ceo Stari kontinent bude pod njihovim nadzorom i sve zemlje, osim Rusije, žele da vide kao članove NATO-a.

Zoran Milivojević: Promena ugovora zbog Prištine stvorila bi haos

Karijerni diplomata Zoran Milivojević kaže da redovnim putem nema mogućnosti da Kosovo postane član NATO-a. Za „Politiku” kaže da je to moguće ako se menja temeljni ugovor Severnoatlantske alijanse, zato što članice mogu da budu samo suverene države koje su priznate od UN. „Ne verujem da bi mogli da menjaju ugovor jer je za tako nešto potrebna saglasnost država članica i ne znam šta bi se sve menjalo. Druga stvar su četiri države koje nisu priznale Kosovo. Za prijem Kosova, osim da je reč o punopravnoj članici UN, potrebno je da bude opšta saglasnost država svih članica”, kaže Milivojević. U tom slučaju, pošto Kosovo nisu priznale četiri države EU, moralo bi da dođe do promene Temeljnog ugovor o stvaranju alijanse, što nije lako uraditi, dodaje Milivojević.

Kurtijeva misija od Kuvajta do Folklanda

Kosovske bezbednosne snage do sada su uključene u dve mirovne misije, koje su pokrenute od dolaska Albina Kurtija na mesto premijera privremenih prištinskih institucija. Prvi kontingent KBS-a u mirovne misije je poslat u martu prošle godine kada je u kasarni „Adem Jašari” održana ceremonija kojom je ispraćen prvi kontingent sa simboličnim brojem pripadnika KBS-a u Kuvajt. A prošle nedelje četa KBS-a, koja broji devet vojnika, uz pomoć Velike Britanije otišla je u mirovnu misiju na Folklandska ostrva. Oni će tamo biti tri godine, a planirano je da na svakih godinu dana sadašnji kontigent KBS-a bude zamenjen drugim pripadnicima KBS-a.

(Politika)

KOMENTARI2 komentara

  1. Gagi says:

    Posto je situacija eskalirala do samog kraja ljudske bezobzirnosti i bezobrazluka, logicno bi bilo da se preduzmu adekvatne mere. Tako npr. posto smo svesni da nijedan sporazum sa katolicima nije validan ako oni to ne prihvate i aminuju, mi bi terebalo da suspenzujume SVE sporazume i dogovore. Da se vratimo u proslost i da svojim negiranjem osporimo Berlinski sporazum. Da donesemo rezoluciju o okupaciji nase juzne teritorije i da se za to vreme pripremimo. Znam, vrlo mi je jasno da razmisljam o teskim glupostima i nebulozama, NEMA vise nikoga u Srbiji koji to moze, sme da sprovede. Kako sutra zenica da mu ide na fitnes i razonodu u Dubaji. Gde da potrosi narodne pare ako mu zenici nije omoguceno da ode u London po garderobu, da mu bude "najbolja" i lepa, pored svih drugih lepih analiticarki i voditeljki. Ako neko JOS slucajno nije shvatio, sta se za ovo proteklo vreme desava Srpskim Hristovim mucenicima, neka nadje podatak KO je sve aplicirao za grdne narodne pare da bude "casni komunisticki" predsednik ovog hriscanskog mucenickog naroda. Naci cemo tu i kandidatkinje iz Boleca koje su danas intelektualno uvazene licnosti, to su supruge komunistickih doktoranata i nase nacionalne "dike" koji ce zajednicki sa svojim kumom sigurno spasiti Srbiju. Kao i SVE ostale Srbe iz bivse Kraljevine gde god su ziveli. Malo vise sam izasao iz konteksta i teme. Sve njih je montirao CIA Vesko Savic, sa kojim su bili zaludjeni jer su nepogresivo osetili, kao i on, da su to "pravi kadrovi" koji vole da budu ono sto nikada nisu bili. Da ce uspesno zavrsiti izdaju svog naroda i zaraditi ono sto su samo imali u snovima. Zbog svoje licne unutrasnje slabosti i neizlecivog kompleksa. Valjda su se i u proslosti zbog tog ljudskog poriva izdavale drzave. Bio je, svaka mu cast, prirodno nadaren psiholog koji je mogao da oseti smrad na kilometar. Naravno, posto je radio za katolicku firmu a izdao prvo posisano mleko svoje majke Srpkinje, normalno je da je bio dobronameran prema "nasim" spasiocima i nacionalistima. Trebala mu je nova i pametna kolonizatorska vojska koju ce da blagosilja licno najveci ljudski zlotvor i ubica Papa. Svi do jednoga su ovi nasi "nacionalni spasioci" bili kod njega. Klececi, sa samo njima poznatom intelektualnom logikom i psihickom konstrukcijom, ljubili su mu ruku i zavetovali se na vecnu materijalnu poslusnost. Verovatno zbog toga, sto je taj svemocni zlocinacki guru, njima cvrsto obecao da ce da vaskrsne pobijenu i poklanu Srpsku decu u Jasenovcu. Ljudi moji, Srbi, mi imamo tesku muku za nas opstanak. Nece nam dati sve ove danasnje Papine sluge da opstanemo, oni su zbog toga debelo placeni. Njihov cilj je da nas sve pobiju, da nestanemo. Na ovaj ili onaj nacin. Najbolji je ovaj nevidljivi nacin, da nam polako kidaju delove naseg nacionalnog tela i organizma. Jeste da boli, ali, bol vremenom prodje i sve se zaboarvi. Samo da smo mi zivi i zdravi, jel da, zdravi smo bez nasih delova tela. DA se Srbi probude, da krenu u razmisljanje o svom zivotu i sta ih ceka sa ovim dremanjem.

  2. Roman says:

    Pa ne odlučuje Savet bezbednosti UN u nečijem članstvu u NATO.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *