Tzv. kosovske vlasti ne žele da se vrate Srbi

Tzv. kosovske vlasti ne žele da se vrate Srbi

15 jula 2013

Kosovo-Serbs-gather-in-a--006Predstavnik raseljenih Srba iz sela Zočište kod Velike Hoče, Pavle Stojanović, rekao je u nedelju da su raseljeni pre dve godine od predstavnika tkzv. kosovskih lokalnih vlasti dobili poziv da se vrate, ali taj povratak nije uspeo i od tada nije bilo razgovora o novim pokušajima.

“Pre dve godine oko 20 raseljenih srpskih porodica na poziv lokalnih vlasti vratilo se u svoje obnovljene kuće u selu Zočište, ali povratak nije uspeo, jer za to nisu postojali osnovni uslovi”, kazao je Stojanović agenciji Beta.

On je rekao da su povratnici desetak dana spavali na podu, bez struje, vode i drugih elemenarnih uslova za život zbog čega su bili prinudjeni da se ponovo vrate u izbeglištvo u centralnu Srbiju.

On je rekao da je takozvana vlada Kosova za raseljene Srbe u selu Zočište izgradila 31 kuću, ali da su u medjuvremenu nepoznati počinioci razvalili vrata i prozore.

Stojanović je rekao da je pre rata u tom selu živelo oko 300 Srba, u oko 50 domaćinstava i da Srbi u tom selu imaju dve trećine zemlje u svom vlasništvu.Prema njegovim rečima, skoro svu zemlju u vlasništvu Srba uzurpirali su Albanci i koriste je bez ikakvog dogovora i nadoknade vlasnicima parcela.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *