Tzv. kosovske vlasti ruše briselski sporazum

Tzv. kosovske vlasti ruše briselski sporazum

26 jula 2013

euleksZahtev skupštine u Prištini da Euleks u junu 2014. napusti Kosovo, u Beogradu je u petak ocenjen – apsurdnim, ali i kao ideja koja može da dovede u pitanje sprovođenje briselskih sporazuma.

Mandat evropske misije ističe sredinom 2014, a zbog nezadovoljstva istragama te misije, poslanici kosovskog parlamenta u četvrtak je zvanično zatražila njen odlazak.

Direktor Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin naveo je da Euleks nije došao voljom Prištine, već voljom SB UN i Srbije i da sa Kosova samo tako može i da ode:

– Upozoravam predstavnike institucija u Prištini, ali i međunarodnu zajednicu, da smo vrlo ozbiljni u stavu da nijedan sporazum ne važi ako nema izvršne uloge Euleksa. Njegov odlazak za nas bi značilo da sporazumi ne mogu da se sprovedu.

U uslovima kada pitanje statusa nije rešeno i kada za osamostaljivanje kosovskih institucija u pravosuđu i policiji ne postoje potrebne pretpostavke, inicijativa Prištine, prema oceni Marka Đurića, savetnika predsednika države, zvuči – apsurdno:

– Euleks ima jasnu ulogu koja proističe iz sporazuma potpisanog u Briselu 19. aprila. Može se, zato, pretpostaviti da spekulacije na ovu temu imaju za cilj da umire ekstremne krugove Albanaca.

Prema oceni Dejana Radenkovića, člana skupštinskog odbora za KiM, Euleks ima još puno posla:

– Zločini moraju da se istraže svi do jednoga, zarad dugoročne stabilnosti i svođenja tenzija između Beograda i Prištine na minimum.

Inicijativu kosovskih poslanika Oliver Ivanović, nekadašnji državni sekretar za KiM, tumači kao reakciju izazvanu unutrašnjim potrebama:

– Apsolutno verujem da će EU produžiti mandat misiji.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *