Tzv. skupština Kosova nije usvojila zakon predviđen briselskim sporazumom

Tzv. skupština Kosova nije usvojila zakon predviđen briselskim sporazumom

4 jula 2013

skupstina kosovaSkupština Kosova danas tokom prvog čitanja nije usvojila predlog zakona o amnestiji, čije je usvajanje predviđeno briselskim sporazumom Ivice Dačića i Hašima Tačija.

Nakon višesatne žestoke debate vlasti i opozicije, za predlog zakona je glasalo 70 poslanika, protiv 21, a dva su bila uzdržana dok je za usvajanje bilo potrebno 80 glasova, javio je radio Slobodna Evropa.

Ministar pravde Kosova Hajredin Kuči je u uvodnom izlaganju rekao da je cilj zakona da se ostvari jedna od obaveza iz sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije – da obezbedi amnestiju za građane Kosova koji su izvršili krivična dela predviđena predlogom zakona.

Predlog zaklona su podržali poslanici iz vladajuće DPK, takav stav su u principu podržali i poslanici najveće opozicione partije DSK, sa određenim primedbama, zahtevajući istovremeno da se na komisiji za zakonodavstvo predlože konkretni amandmani.

„Ovim predlogom zakona Vlada ima za cilj da amnestira dve vrste kriminalaca – Srbe i kosovske Albance. Kod nekih krivičnih dela se otišlo toliko daleko da su imali u vidu konkretne ličnosti“, rekao je poslanik DSK Haki Demoli.

Poslanik Samoopredeljenja Glauf Konjufca je rekao da se ovim zakonom „spašavaju i Veselinović i njegovi prijatelji, milioneri prištinske politike“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *