U 167 zemalja GMO zabranjen, a nas primoravaju na korišćenje

U 167 zemalja GMO zabranjen, a nas primoravaju na korišćenje

18 oktobra 2013

No-GMOUkoliko se bude menjao Zakon o Genetski modifikovanim organizmima (GMO), on treba da stupi na snagu tek danom punopravnog članstva Srbije u Evropkoj uniji, izjavio je u Subotici predsednik Društva agrarnih ekonomista Srbije Miladin Ševarlić.

„„Mislim da je nedopustivo da mi stalo činimo ustupke na štetu naših poljoprivrednika, a da još nemamo ni pristup predpristupnim fondovima Evropske unije. Po tome smo jedina zemlja koja je u procesu pridruživanja, a da nema pristup sredstvima EU za poljoprivredu i ruralni razvoj“”, rekao je Ševarlić. On je ponovio da novi zakon koji bi značio i otvaranje granica Srbije za GMO hranu, ne treba da stupi na snagu pre našeg punopravnog članstva u EU.

On je novinarima pred početak foruma „Hrana za Evropu“ rekao da će u slučaju omogućavanja uvoza i prometa proizvoda od GMO naši proizvođači hrane dobiti nelojalnu konkurenciju na osnovu „neuporedivo većih subvencija” koje imaju inostrani proizvođači.

Ševarlić je podsetio da u 167 zemalja u svetu uopšte nije dozvoljen ni uzgoj, ni uvoz, ni promet proizvoda od GMO, i da brojna istraživanja ukazuju negativne efekte konzumiranja ovih proizvoda.

On dodaje da će „sve ono što zadesi biljke i životinje zadesiti i ljude koji su na vrhu lanca ishrane”.

„Setimo se samo bolesti „ludih krava” i stotine pesticida i svih drugih industrijskih inputa, kao što su aditivi, veštačke boje, veštačke arome, hormoni rasta i sve ostalo, za šta su nam, takođe, stručnjaci iz nauke i marketinški propagatori multinacionalnih kompanija govorili da su zdravstveno bezbedni, a pogledajte koliko je tih proizvoda u poslednjih 40 godina isključeno iz procesa korišćenja – neuporedivo više u EU, nego kod nas“, rekao je Ševarlić.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Dragan Glamočić je, pre nego što je otvorio Treći poljoprivredni forum „Hrana za Evropu“, novinarima izjavio da postojeći Zakon o GMO nije dobar i da treba da bude izmenjen bez obzira na to što to traže EU i Svetska trgovinska organizacija kao uslov za članstvo u njima.

Na panel diskusijama foruma, osim uslova EU da Srbija otvori granicu za GMO hranu, biće razmatrane agrarna strategija i povlašćeni uvoz duvana iz Hrvatske.

Na Forumu učestvuju vodeći stručnjaci iz ovih oblasti, bivši ministri poljoprivrede, kao i generalni direktori i menadžeri vodećih poljoprivrednih, prehrambenih kompanija i zadruga, trgovinskih lanaca, banaka, osiguravajućih kuća.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *