У 2016. забрана пушења на свим јавним местима!

У 2016. забрана пушења на свим јавним местима!

29 децембра 2015

zx500y290_987096Изменама Закона о заштити становништва од изложености дуванском диму у Србији ће у 2016. години бити уведена потпуна забрана пушења на јавним местима, укључујући све угоститељске објекте.

Према писању листа, сваки кутак у кафићима и ресторанима биће непушачки, а пушење ће бити дозвољено само у летњим баштама.

„Пушачи неће моћи да користе чак ни посебне просторије са вентилацијом које сада постоје у многим кафићима у тржним центрима“, наводи лист.

Садашњим Законом о заштити становништва од изложености дуванском диму направљен је уступак угоститељским објектима, па је пушење било дозвољено у локалима већим од 80 квадратних метара у којима власници могу да одреде најмање 50 одсто простора где је пушење дозвољено.

Председница Републичке стручне комисије за превенцију пушења Министарства здравља Срмена Крстев рекла је да то више неће бити могуће на основу измена Закона које би требало да ступе на снагу током 2016. године.

„Предвиђена је потпуна забрана пушења на свим радним и јавним местима… направили смо мале уступке. Тако ће у психијатријским установама, социјалним објектима и затворима пушење бити дозвољено у посебним просторијама, с тим да ће у њима моћи да пуше само пацијенти и затвореници, али не и запослени“, казала је Крстев.

Биће забрањена и производња слим цигарета са укусом ментола, а биће уведена и строжа контрола електронских цигарета.

(Бета, Блиц)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u