У 2016. забрана пушења на свим јавним местима!

U 2016. zabrana pušenja na svim javnim mestima!

29 decembra 2015

zx500y290_987096Izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu u Srbiji će u 2016. godini biti uvedena potpuna zabrana pušenja na javnim mestima, uključujući sve ugostiteljske objekte.

Prema pisanju lista, svaki kutak u kafićima i restoranima biće nepušački, a pušenje će biti dozvoljeno samo u letnjim baštama.

„Pušači neće moći da koriste čak ni posebne prostorije sa ventilacijom koje sada postoje u mnogim kafićima u tržnim centrima“, navodi list.

Sadašnjim Zakonom o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu napravljen je ustupak ugostiteljskim objektima, pa je pušenje bilo dozvoljeno u lokalima većim od 80 kvadratnih metara u kojima vlasnici mogu da odrede najmanje 50 odsto prostora gde je pušenje dozvoljeno.

Predsednica Republičke stručne komisije za prevenciju pušenja Ministarstva zdravlja Srmena Krstev rekla je da to više neće biti moguće na osnovu izmena Zakona koje bi trebalo da stupe na snagu tokom 2016. godine.

„Predviđena je potpuna zabrana pušenja na svim radnim i javnim mestima… napravili smo male ustupke. Tako će u psihijatrijskim ustanovama, socijalnim objektima i zatvorima pušenje biti dozvoljeno u posebnim prostorijama, s tim da će u njima moći da puše samo pacijenti i zatvorenici, ali ne i zaposleni“, kazala je Krstev.

Biće zabranjena i proizvodnja slim cigareta sa ukusom mentola, a biće uvedena i stroža kontrola elektronskih cigareta.

(Beta, Blic)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *