U Africi živi više milijardera nego što se misli

U Africi živi više milijardera nego što se misli

7 oktobra 2013

AfricaAfrika broji mnogo više milijardera nego što se obično misli, dok siromaštvo nastavlja da raste, otkriva ovaj časopis u svojoj najnovijoj studiji.

Među 55 najbogatijih Afrikanaca, čak 20 je iz Nigerije, a među njima je troje od četvoro sa vrha liste, piše švajcarski list 24 sata.

Južna Afrika i Egipat zauzimaju drugo i treće mesto, sa devet i osam milijardera, respektivno.
Prema ovom istraživanju, nigerijski biznismen, Aliko Dangote, najbogatiji je Afrikanac, i to već više godina unazad, a njegovo bogatstvo procenjuje se na oko 20,2 milijarde dolara.

Ovaj multimilijarder koji je bogatstvo stekao na cementu, danas poseduje pravo industrijsko carstvo koje obuhvata mlinove, fabrike sećera i ostalih prehrambenih namirnica.

Najbogatija Afrikanka, Folorunšo Alakija, takođe je iz Nigerije i nalazi se na čelu naftne kompanije Famfa Oil.

Petoro najvećih milijardera Južne Afrike su belci, stariji od 60 godina, a obogatili su se u finansijskim transakcijama i trgovini. Najveći deo prihoda sada ostvaruju od investicija u inostranstvu, u Londonu, Njujorku i Cirihu.

Južnoafrikanac Niki Openhajmer, peti na listi najbogatijih u Africi, čija imovina vredi oko 6,5 milijardi dolara, svoje bogatstvo duguje rudnicima dijamanta koje je nasledio od porodice.

Velika većina nigerijskih milijardera svoje bogatstvo stekla je na nafti, budući da je Nigerija prvi proizvođač “tečnog zlata” na kontinentu.

U studiji se takođe navodi da Afrika ima sve više izrazito bogatih ljudi, a više zemalja kontinenta beleži ekonomski rast uprkos svetskoj krizi, ali se siromaštvo ipak ne smanjuje.

Prema podacima Svetske banke, u Subsaharskoj Africi koja je 1981. brojala 205 miliona ekstremno siromašnih (sa manje od 1,25 dolara prihoda dnevno), u 2010. imala je dvostruko više siromašnih, odnosno, oko 414 miliona.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *