У АМЕРИЦИ СЕ ДЕСИО ПРЕСЕДАН: Америчка историја не памти овако нешто!

U AMERICI SE DESIO PRESEDAN: Američka istorija ne pamti ovako nešto!

31 marta 2018

Snage SAD neće izaći iz Sirije, jer bi to bio poraz SAD u ovoj zemlji, i to ne samo poraz u konfrontaciji sa Rusijom, koju Amerikanci ne vole da pominju u kontekstu Sirije, nego globalni poraz i gubitak uticaja na Bliskom istoku.

Predsednik SAD Donald Tramp objavio je da će se američke snage povući iz Sirije, pozivajući se na poraz ID i potrebu da se brane američke granice i izgradi „urušena“ infrastruktura.

Pentagon je ranije objavio da se u Siriji nalazi oko dve hiljade američkih trupa. Sa druge strane, sirijske i ruske snage stalno su nazivale vojno prisustvo SAD u Siriji „nelegalnim“.

Desna ruka „ne sluša“ levu

Ivan Konovalov, direktor moskovskog Centra za stratešku konjukturu, kaže da je evidentno da u Vašingtonu desna ruka ne zna šta radi leva.

Sa jedne strane, Stejt department poručuje da SAD neće napustiti Siriju, a Pentagon povećava broj vojnih baza i vojnika na teritoriji ove zemlje, dok sa druge strane Tramp najavljuje povlačenje američkih snaga iz Sirije.

– Mislim da je ovo još jedna površna, deklarativna izjava američkog predsednika. Jednostavno, američke snage neće izaći iz Sirije, jer bi to bio poraz SAD u ovoj zemlji, i to ne samo poraz u konfrontaciji sa Rusijom, koju Amerikanci ne vole da pominju u kontekstu Sirije, nego globalni poraz i gubitak uticaja na Bliskom istoku – ocenjuje Konovalov.

Kako kaže, ne treba zaboraviti da je Sirija trenutno, a naročito teritorije koje su pod kontrolom Kurda, glavno uporište Amerikanaca u ovom regionu.

– Zato je za Vašington apsolutno neprihvatljivo obnavljanje sirijske državnosti sa Asadom na čelu, kao i održavanje izbora u kojima bi učestvovala njegova stranka. Dakle, Tramp tvrdi jedno, Pentagon nešto sasvim drugo, i takva situacija traje od početka njegovog mandata. Podsećanja radi, Tramp je svojevremeno najavio povlačenje američkih snaga iz Avganistana, ali kasnije je došao da zaključka da je neophodno pojačati vojno prisustvo u toj zemlji. Tramp je Tramp – napominje Konovalov.

Politički analitičar Aleksandar Pavić za Sputnjik podseća da je Tramp i u predsedničkoj kampanji najavljivao povlačenje američkih trupa iz Sirije, te da je takav razvoj događaja u skladu sa njegovim željama.

Trampove želje

– Međutim, kao što vidimo, ne pita se samo Tramp. Iako on jeste predsednik, kad god je pokušao da nešto deeskalira ili da smanji taj intervencionistički američki doživljaj, obično izbije neka afera ili se pokrene neka medijska hajka, ili mu se pak otvori neki novi front. Vidimo da tek što je čestitao Putinu novi izbor za predsednika i predložio da se pokrenu ozbiljni pregovori o razoružanju, odmah je krenuo novi napad na njega, pojavila se neka porno zvezda koja tvrdi da je sa njim bila u vezi i Tramp je utihnuo. Videćemo da li će se i sada desiti nešto što će ga sprečiti u njegovim namerama – napominje Pavić.

Sagovornik Sputnjika ne isključuje ni pokušaj da se Trampove namere osujete na način sličan onome prošle godine u sirijskom Han Šejhunu, kada je američki predsednik morao da reaguje na navodnu upotrebu hemijskog oružja od strane režimske sirijske vojske.

Pavić podseća da je Tramp i ranije preuzimao ovakve korake kada je reč o Siriji.

– On je prošle godine objavio da ukida finansiranje agencije CIA za snabdevanje tih takozvanih pobunjeničkih grupa u Siriji, a pre nekoliko meseci ponudio je Saudijskoj Arabiji četiri milijarde dolara da oni preuzmu ulogu koju je vršila američka vojska u Siriji. Dakle, Tramp pokušava da se iščupa iz raznih sukoba u koji ga je uvukao njegov prethodnik i u koji ga uvlači „duboka država“ protiv koje se bori. Po svemu što je do sada pokušavao, mislim da se američki predsednik trudi da „spusti loptu“ koliko je to moguće, ali očigledno nije ovladao strukturama koje su oko njega i tom „dubokom državom“, pa je pitanje koliko će mu to biti dozvoljeno – primećuje Pavić.

Prema njegovim rečima, Tramp voli da bude taj koji odlučuje, ali postoje stvari na koje on ne može da utiče, jer ne zna ko je sve na terenu.

– CIA i druge američke tajne službe imaju dovoljno „crnih operacija“ koje se upravo sada dešavaju i dovoljno ’nevidljivih‘ vojnika i plaćenika, koji nisu formalno delovi američke vojske i službi, a koji mogu da izazovu jedan incident koji bi Trampa stavio pred svršen čin, kao na primer da je Asad navodno napravio neki novi napad na civile hemijskim oružjem. Naravno, odmah bismo imali medijsku i diplomatsku kampanju od strane zapadnih zemalja, predvođenih verovatno Velikom Britanijom, kao što je uostalom i sada slučaj sa ovim lažnim trovanjem Skripalja. Dakle, tako nešto bi Trampa nateralo da odloži odluku o povlačenju trupa iz Sirije ili da promeni mišljenje, nametanje „nove realnosti“ na terenu od strane aktera koji su van njegove kontrole – zaključuje Pavić.

(Sputnik)

KOMENTARI6 komentara

 1. goran says:

  Tramp vlada Amerikom koliko i moja baba Srpkinja.

  • hidra says:

   Znači imaš babu Srpkinju, zanimljivo! Nas nekako više interesuje tvoja žena...

 2. Trifun says:

  Sve izjave Trampa uzimati sa velikim oprezom! On zeli da zbuni svoje protivnike. Gledajte sta radi, ne sta prica. Nema nazad.

  • padre says:

   Pa on zapravo ne daje izjave, nego lupeta!

 3. Miraš says:

  Moguće je da će Ameri izaći iz Sirije. Situacija je sledeća: Lav je upao u dolinu sa dosta bogatog plena - nafta i gas u posebno u pokrajini Deir ez Zor, ali ima problem nema kuda taj plen da iznese. Trebaju mu za to naftovodi, rafinerije i luke na Sredozemlju.Zato je dobro što snage SAA učvršćuju i tu zapadnu stranu Sirije: Damask, istočna Guta, deesk. zona Homs, itd. Asadov režim kad se tu učvršćuje i jača onda oni znaju da nemaju izlaz da ponesu plen. Nafta nije fin i lak proizvod da se može lako iznositi. Ovaj deo navodim je iz teksta: SAD, sirijski Kurdi i mit o naftnim poljima Omar sa sajta logično.com. "Dakle, od samog sjeveroistoka Sirije do rafinerija u Homsu se proteže jedan naftovod koji spaja tamošnja polja s rafinerijama u Homsu, Baniasu i izvoznim terminalima u Latakiji i Tartusu. Četiri kraka naftovoda iz polja Omar vode do stanice T2, gdje se spajaju i veliki naftovodom se kod Palmire pridružuje plinovodu, koji opet idu do Homsa i dalje prama obali kako je prikazano na karti. Uporedite kartu sa oslobodjenim teritorijama Sirije, a interesantan je ceo tekst. Smetnja im je i Turska koja sigurno neće dozvoliti da Sirijski Kurdi novcem od prodate sirijske nafte kupuju oružje.

  • Miraš says:

   Postoji recimo ova mapa https://syria.liveuamap.com/ Od stanice T2 do Homsa sve je u sirijskim rukama. Jedino da pretresu još onaj veliki deo pustinje koji na mapi izgleda kao otisak levog stopala. Sa učvršćenim Damaskom, i još samo da smanje deeskalacionu zonu Dara i da likvidiraju deeskalaocinu zonu Homs o čemu već pregovaraju, posle toga Amerikancima je iznošenje takvog plena sve neizvodljivije i sve dalje. Baš je zgodno ispalo jer došli su do velikog plena, a ne mogu da ga ponesu i iznesu. Naftno polje Omar ranije je dosta oštećeno tako da u njega treba i uložiti, a kojim putem bi doneli sve to što tamo nedostaje. E kad bi još samo osvojili onu veliku hidrocentralu kod Tabke pa da im isključe struju da ne mogu ni da se kupaju, itd. e onda bi još brže otišli. Ha ha ha!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *