У АМЕРИЧКИМ МЕДИЈИМА ЗАГОВАРАЈУ велику Србију, Албанију и Хрватску!

У АМЕРИЧКИМ МЕДИЈИМА ЗАГОВАРАЈУ велику Србију, Албанију и Хрватску!

21 децембра 2016

jug-26369-sfrj-jugoslavija-456

Угледни амерички часопис Форин аферс објавио је анализу политичке ситуације на простору земаља бивше Југославије, аутора Тимоти Леса, у којој он заговара прекрајање граница, па чак и стварање велике Србије, Албаније и Хрватске, а све у циљу мира, пренела је Н1ТВ за БиХ.

САД-у било мало клања и убијања на овим просторима, па ето „мудрог“ предлога да Американци опет воде главну реч у „проналажењу коначног мирног решења за Балкан“…

Време је, наводи Лес, за нови, радикални приступ како би се задржао мир и успоставила стабилност у региону Балкана.

Ако је Запад, као што тврди, заиста веран циљу очувања мира на Балкану, онда је дошао тренутак да се прагматизам стави пре идеализма и крене ка реализацији идеје о правилно уређеним националним државама, чија популација ће моћи да задовољи своје најосновније политичке интересе.

Најпре – САД опет да води главну реч

Прво, због подељености Европе САД поново мора да преузме водећу улогу и да подржи интерне фрагментације мултиетничких држава на принципу како то захтевају мањине.

Корак 1.

У првом раздобљу, Вашингтон треба да прихвати понуду Албанаца за федерализацијом Македоније и захтев Хрватске за успостављањем трећег ентитета у БиХ, сматра Лес.

Корак 2.

У другом, дужем раздобљу, САД мора да омогући да те будуће територије остваре блиске политичке и економске везе са својим већим комшијама, увођењем двојног држављанства и успостављањем заједничких институција, док формално остају у саставу држава у којима су и сада.

Корак 3.

И у трећем, коначном раздобљу, треба омогућити сецесију тих територија од постојећих држава и спајање са матичним земљама, можда у почетку као аутономних регија.

Ко ће с ким?

„Хрватски ентитет“ у БиХ ће се, пише Лес, спојити с Хрватском,  Република Српска и север Косова са Србијом; Прешевска долина, западна Македонија и највећи део Косова с Албанијом.

У међувремену, Црна Гора, која може да остане без албанске енклаве, могла би да остане независна или да се споји са проширеном Србијом.

Изеш мултиетичност

Ови предлози могли би да шокирају оне који заговарају мултиеичност, јер мултиетичност је лепа идеја, али неостварива, наводи аутор.

Овакво решење јесте компликовано, наводи Лес, али додаје да ће одвајање, уместо присилног суживота, да елиминише ризик од поновног сукоба.

Најзад, сматра он, Сједињене Америчке Државе морају да заврше посао који су започеле на Балкану.

(Вести-онлине)

KOMENTARI6 коментара

 1. Monster haubica says:

  Koja budaletina...., MI HRVATI nismo zainteresirani ni za kakvu """veliku Hrvatsku"""", a još manje za dobre odnose sa srbijom i njezinom četničkom vladom.

 2. ! says:

  Марш у кућицу и да ниси дирао поштара!

 3. M says:

  Prijedlog mozda i nije glup iako mozda i nije povijesno najposteniji,ali se bojim da ce granice na Balkanu biti iskrojene kao dugotrajne(dugostabilne) tek nakon teskog i dugog rata(u sastavu Velikog rata).I da ce izgledati drugacije i ukljucivati u sebi i povijest i osvete itd.Kao i obicno u zivotu.

 4. Trifun says:

  Potpiruju oni Albance da krenu u rat. Ali ovaj put ce im se to sve zestoko razbiti o glavu.

 5. mirqu says:

  A kome onda sad treba da pripadnu Lužički srbi

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u