У АМЕРИЧКИМ МЕДИЈИМА ЗАГОВАРАЈУ велику Србију, Албанију и Хрватску!

U AMERIČKIM MEDIJIMA ZAGOVARAJU veliku Srbiju, Albaniju i Hrvatsku!

21 decembra 2016

jug-26369-sfrj-jugoslavija-456

Ugledni američki časopis Forin afers objavio je analizu političke situacije na prostoru zemalja bivše Jugoslavije, autora Timoti Lesa, u kojoj on zagovara prekrajanje granica, pa čak i stvaranje velike Srbije, Albanije i Hrvatske, a sve u cilju mira, prenela je N1TV za BiH.

SAD-u bilo malo klanja i ubijanja na ovim prostorima, pa eto „mudrog“ predloga da Amerikanci opet vode glavnu reč u „pronalaženju konačnog mirnog rešenja za Balkan“…

Vreme je, navodi Les, za novi, radikalni pristup kako bi se zadržao mir i uspostavila stabilnost u regionu Balkana.

Ako je Zapad, kao što tvrdi, zaista veran cilju očuvanja mira na Balkanu, onda je došao trenutak da se pragmatizam stavi pre idealizma i krene ka realizaciji ideje o pravilno uređenim nacionalnim državama, čija populacija će moći da zadovolji svoje najosnovnije političke interese.

Najpre – SAD opet da vodi glavnu reč

Prvo, zbog podeljenosti Evrope SAD ponovo mora da preuzme vodeću ulogu i da podrži interne fragmentacije multietničkih država na principu kako to zahtevaju manjine.

Korak 1.

U prvom razdoblju, Vašington treba da prihvati ponudu Albanaca za federalizacijom Makedonije i zahtev Hrvatske za uspostavljanjem trećeg entiteta u BiH, smatra Les.

Korak 2.

U drugom, dužem razdoblju, SAD mora da omogući da te buduće teritorije ostvare bliske političke i ekonomske veze sa svojim većim komšijama, uvođenjem dvojnog državljanstva i uspostavljanjem zajedničkih institucija, dok formalno ostaju u sastavu država u kojima su i sada.

Korak 3.

I u trećem, konačnom razdoblju, treba omogućiti secesiju tih teritorija od postojećih država i spajanje sa matičnim zemljama, možda u početku kao autonomnih regija.

Ko će s kim?

„Hrvatski entitet“ u BiH će se, piše Les, spojiti s Hrvatskom,  Republika Srpska i sever Kosova sa Srbijom; Preševska dolina, zapadna Makedonija i najveći deo Kosova s Albanijom.

U međuvremenu, Crna Gora, koja može da ostane bez albanske enklave, mogla bi da ostane nezavisna ili da se spoji sa proširenom Srbijom.

Izeš multietičnost

Ovi predlozi mogli bi da šokiraju one koji zagovaraju multieičnost, jer multietičnost je lepa ideja, ali neostvariva, navodi autor.

Ovakvo rešenje jeste komplikovano, navodi Les, ali dodaje da će odvajanje, umesto prisilnog suživota, da eliminiše rizik od ponovnog sukoba.

Najzad, smatra on, Sjedinjene Američke Države moraju da završe posao koji su započele na Balkanu.

(Vesti-online)

KOMENTARI6 komentara

 1. Monster haubica says:

  Koja budaletina...., MI HRVATI nismo zainteresirani ni za kakvu """veliku Hrvatsku"""", a još manje za dobre odnose sa srbijom i njezinom četničkom vladom.

 2. ! says:

  Marš u kućicu i da nisi dirao poštara!

 3. M says:

  Prijedlog mozda i nije glup iako mozda i nije povijesno najposteniji,ali se bojim da ce granice na Balkanu biti iskrojene kao dugotrajne(dugostabilne) tek nakon teskog i dugog rata(u sastavu Velikog rata).I da ce izgledati drugacije i ukljucivati u sebi i povijest i osvete itd.Kao i obicno u zivotu.

 4. Trifun says:

  Potpiruju oni Albance da krenu u rat. Ali ovaj put ce im se to sve zestoko razbiti o glavu.

 5. mirqu says:

  A kome onda sad treba da pripadnu Lužički srbi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *