U američkim školama decu crnce teraju da glume robove na plantažama pamuka

U američkim školama decu crnce teraju da glume robove na plantažama pamuka

22 septembra 2013

unidentified-workers-in-cotton-fieldMajka jedne američke učenice–crnkinje – Sandra Bejker – tužila je rukovodstvo škole koja je za decu organizovala „igru uloga” za vreme koje su mali afroamerikanci morali da igraju ulogu robova, a odrasli „dobrovoljci evropskog izgleda” – ulogu njihovih gazda ili nadzornika robova.

Igra je imala pravi „scenario”: „robove” su prvo kupovali na pijaci, gledali im u zube, a zatim ih zatvarali u tamne prostorije gde je trebalo da se osećaju kao u utrobi broda koji ih vozi prema obalama Amerike.

Listu The Hartford Courant Bejker je ispričala da je njena 12-godišnja kćerka – za vreme izleta u prirodu sa decom iz razreda – na svojoj koži osetila sve „tegobe ropstva”. Sve se dogodilo u osnovnoj školi grada Karltona u državi Masačusets, a da ni nastavnici ni pedagozi o tome roditeljima nisu saopštili ništa.

Bejkerova je saznala šta se izdogađalo kad je upitala kćerku „kako se provela”. Devojčica je ispričala kako je sa ostalim tamnokožim učenicima „brala pamuk na plantažama”, kako je morala da „stoji ispred stuba srama”, kako je „živela u baraci za robove”. Čak i kako je – za vreme građanskog rata (1861. godine) – „vozom pobegla u severne države”.

Devojčica je majci ispričala i kako je, dok je „prodavana na pijaci robova”, morala da stoji spuštene glave. Posvedočila je i da su neki drugi „robovi”, njeni vršnjaci, morali da skaču i plešu pred „kupcima–robovlasncima”.

Pritom su im „kupci” govorili da će svako ko pokuša da pobegne biti „išiban do smrti”.

Direktor školske ustanove Nature’s Classroom koja je organizovala izlet, Džon Santos, pokušao je da objasni – kad je skandal već izbio – da je ta igra aktuelna već punih 18 godina kao sastavni deo vannastavnih aktivnosti u američkim školama. Tvrdio je da je njen cilj: da nauči decu da saosećaju sa ponižavanjem ljudi preko rekonstrukcije istorijskih događaja.

Međutim, kad je klupko počelo da se odmotava – još jedna učenica je posvedočila da u svemu što se događalo „nije bilo šale”. Jedan crni učenik je otkrio da su „kupci–robovlasnici” za vreme cele „igre” vikali: „Sad ću pustiti na tebe pse koji će te rastrgnuti!”, „Crnčugo, kako si smeo da podigneš pogled prema meni!”, „Ti si ništarija – gledaj u zemlju!”

Santos, pravdajući se, uveravao da ranije nikada nije imao pritužbe na „vannastavne igre” koje je organizova i u kojima je učešće dece bilo „apsolutno dobrovoljno”.

U izjavi „Vašington Postu” Santos je ipak obećao da će „igru” izmeniti i uzeti u obzir „zamerke koje su se čule”.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *