У БЕРЛИНУ ВУЧИЋА ЧЕКА ПАПИР: Тераће га да потпише…

U BERLINU VUČIĆA ČEKA PAPIR: Teraće ga da potpiše…

23 aprila 2019

I Beograd i Priština biće pod velikim pritiskom na predstojećem skupu u Berlinu, jer EU ima ambiciozan plan vezan za KiM.

Na skupu u Berlinu, na kome će prisustvovati predsednik Aleksandar Vučić i predsednik privremenih institucija iz Prištine Hašim Tači 29. aprila, treba očekivati pritiske na obe strane, jer su evropski zvaničnici zacrtali cilj – da se do oktobra, odnosno formiranja novog sastava Evropske komisije, stavi tačka na dijalog Beograda i Prištine.Iako je bilo spekulacija da Nemačka i Francuska, čiji su lideri domaćini ovog sastanka, na ovaj način žele da od visoke predstavnice EU Federike Mogerini preuzmu primat u dijalogu, naš izvor naglašava da nema reči o razjedinjenosti između Brisela, Berlina i Pariza i da je na ovom skupu cilj svima isti.

– Visoka predstavnica Federika Mogerini prisustvovaće sastanku koji u Berlinu organizuju kancelarka Merkelova i predsednik Makron sa najvišim predstavnicima sa Zapadnog Balkana, kako bi se podstakli stabilnost i prosperitet širom kontinenta – ističe za “Novosti” portparol Mogerinijeve Maja Kocijančič.

Prema njenim rečima, sastanak u Berlinu pružiće priliku za rešavanje izazova i da se istaknu napori za pomirenje, dobrosusedske odnose i regionalnu saradnju.

Ideja o razgraničenju, kao što je poznato, nije više aktuelna, ali, prema saznanjima “Novosti”, samo delimično. Naime, nemačka kancelarka Angela Merkel se protivi bilo kakvom prekrajanju administrativne linije, ako se to odnosi na delove teritorija na kojima ima stanovništva. Manje korekcije, kada je reč o nenaseljenim područjuma, saznajemo, mogle bi da dođu u obzir.

Pošto sadašnja garnitura evropskih zvaničnika silazi sa scene, održano je poslednje zasedanje Evropskog parlamenta u ovom sazivu, pred nove izbore zakazane za kraj maja. Novi komesari ući će u Berlamon u oktobru. Merkelova, takođe, uskoro napušta funkciju, i svi oni žele da dosadašnje aktivnosti u vezi s dijalogom krunišu pravno obavezujućim sporazumom između Beograda i Prištine. Sve drugo, smatrali bi velikim neuspehom.

Ipak, predsednik Srbije Aleksandar Vučić u više navrata je kategorički poručio da nema nastavka dijaloga sa Prištinom dok ne povuku takse na srpsku robu. On je otkrio da mu poslednjih nedelja dolaze razni emisari iz celog sveta sa istom porukom, da učini nešto da odobrovolji Albance kako bu ukinuli takse ali da su svi dobili isti odgovor – da Beograd više neće činiti nikakve ustupke i da je red na Prištini da ispuni svoje obaveze.

Upozorenje uoči samita

U susret berlinskom samitu zamenik šefa parlamentarne frakcije nemačke vladajuće Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Johan Vadeful ocenio je da je zagovaranje “opasnih planova razmene teritorija” izuzetno riskantno po bezbednosnu situaciju na čitavom Zapadnom Balkanu.

On je upozorio da nema apsolutno nikakve garancije da bi se promene granice zadržale samo na Srbiji i Kosovu i da bi razmena teritorija između Beograda i Prištine dovela do požara na Zapadnom Balkanu, nove nestabilnosti i etničkih konflikata, moguće i do novih ratnih sukoba u regionu.

(Novosti.rs)

KOMENTARI12 komentara

 1. Zoran says:

  Lepo kaze Kosta Cavoski da poostoje realne sanse da Vucic izda 29. aprila.

  • Sasha says:

   To je nas dan D. Sve upucuje na to. Sazaljevam um i dusu gradjana koji su dali podrsku za ovaj cin. Obezbozen narod.

  • N says:

   Ništa neće biti potpisano.

   • Zoran says:

    Pa sto ide tamo? Kazi mu da ne ide, da ne bacamo pare bez veze na put.

 2. padre says:

  E pa sada, ako to kaže "zamenik šefa parlamentarne frakcije nemačke vladajuće Hrišćansko-demokratske unije" onda ostaje samo da se aminuje!

 3. Đorđe says:

  Tamo uopšte ne treba da ide niko iz Srbije.

 4. samostalan says:

  Ohrabren Putinom, Vucic ce sve potpisati, a potom nestati. Verovatno u Moskvu, kod ruskog izdajnika Putina.

  • samostalan says:

   Bez Putinove podrske, Vucic ne bi postojao. Putin je grobar Srbije.

 5. petrovgrad says:

  Bez saglasnosti svetskih sila Rusije i Kine sve pada u vodu. Vučićeva eventualna saglasnost ili potpis na papiru nije obavezujuća, takvo vlašćenje nema po Ustavu. Da je tako odavno bi to potpisali mnogi pre njega od 2000-te. Đinđić, Čeda, Živković, Mićićka, Veqa Ilić,...

  • rajko says:

   Za šiptare bez saglasnosti Rusije i Kine zaista sve pada u vodu, ali sa muratovim potpisom mi ćemo dospeti u nemoguću poziciju, jer ćemo izgubiti vojne, diplomatske, političke, pa čak i ekonomske alate za vraćanje Kosmeta u sastav Srbije. "Kosovo" će ostati kao čardak ni na nebu ni na zemlji, nama nedostupan, šiptarima nedovoljno samostalan, a suviše na raspolaganju zapadu za čerupanje, skladištenje nuklearnog otpada, smeštanje suvišnog ljudskog materijala poput migranata, prepakivanje i distribuciju narkotika, vojnu bazu protiv Rusije i Kine i osmatračnicu balkanskih i mediteranskih puteva.

 6. Laki je malo nervozan says:

  Potpisaće ga majci.

  • samostalan says:

   Ljubi ga majka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *