U BiH lažni turisti vrbuju džihadiste

U BiH lažni turisti vrbuju džihadiste

17 августа 2013

dzihadistiDirektor Službe za poslove sa strancima Dragan Mektić izjavio je da je poslednjih mjeseci povećan broj lica afroazijskog porekla koja dolaze u BiH s namjerom da angažuju džihadiste za rat u Siriji, a koji se kamufliraju uplaćenim turističkim aranžmanima.

Mektić je „Glasu Srpske“ rekao da je Služba za poslove sa strancima nekoliko takvih lica vratila u njihove zemlje.

– Najčešće je reč o pripadnicima vehabijskog pokreta. U BiH stupaju u kontakt sa domaćim vehabijama, s kojima rade na vrbovanju i regrutovanju ratnika. U poslednje vreme uglavnom angažuju džihadiste za rat u Siriji. Mi imamo podatke o tome i te slučajeve aktivno pratimo. Znamo ko su ključni ljudi koji se time bave i ko su njihove veze u BiH – kazao je Mektić.

Ističe da pomenuta lica u BiH ulaze legalno.

– Oni uglavnom uplaćuju sedmodnevne turističke aranžmane u BiH. Tek kad stignu za neke od njih utvrdimo da im svrha boravka nije ono što je navedeno, nego vrbovanje boraca, pa im otkažemo boravak. Do sada smo reagovali u nekoliko takvih slučajeva – rekao je Mektić.

Prvi zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije Parlamenta BiH za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH Staša Košarac rekao je da je OBA članove ove komisije informisala o ovim pojavama.

– Zabrinjavajuće je što dolazi do zastoja pri distribuciji tih informacija drugim policijskim agencijama, jer politika onemogućava da se uđe u obračun s takvim pojavama – rekao je Košarac i dodao da je korijen problema džihadista u politici Alije Izetbegovića i Harisa Silajdžića iz devedesetih godina prošlog vijeka koja seže do danas.

Procenjuje se da na ratištima u Siriji, Iraku, Avganistanu, Čečeniji, Dagestanu i Ingušetiji ima više od 550 državljana BiH, a samo na strani sirijskih pobunjenika ratuje ih oko 330.

Među poginulim džihadistima u Siriji bilo je i onih koji su došli iz BiH, Novog Pazara i sa Kosova.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u