U Bijeljini otvorena jedna od najsavremenijih bolnica u regionu

U Bijeljini otvorena jedna od najsavremenijih bolnica u regionu

3 jula 2013

slikacitava-2241540195U Bijeljini je danas svečano otvorena najsavremenija opšta bolnica u regionu, u čiju je izgradnju Vlada RS uložila oko 70 miliona maraka, a grad Bijeljina 12 miliona.

Reč je o jednoj od najmodernijih bolnica u regionu, površine 12.434 metra kvadratna, sa ukupno 246 kreveta, koja će sa pet operacionih sala, osam stacionara, funkcionalnim i tehničkim delom pružati usluge za oko 200.000 stanovnika koji žive u severoistočnom delu RS.

Otvarajući novu bolnicu, predsednik RS Milorad Dodik je rekao da pozitivna energija i zajednički uspesi, kao što je izgradnja nove bolnice u Bijeljini, jačaju Republiku.

– Moramo se okupiti u ovom teškom vremenu, moramo se razumjeti i biti solidarni, moramo vjerovati jedni drugima i moramo biti zajedno, jer Srpskoj danas treba pozitivna energija – rekao je Dodik. On je dodao da Semberija ima strateški značaj za Srpsku i da je i projektom izgradnje nove bolnice, vredne 82 miliona maraka, pokazano da se u Bijeljinu ulaže i da se vlast RS prema ovom gradu ne ponaša maćehinski.

Prema Dodikovim riječima, Vlada je u proteklih šest godina uložila u razne projekte u Bijeljini više od 300 miliona maraka.

– Ponosan sam i srećan što iza sebe ostavljamo još jedan objekat koji dokazuje da dajemo najbolje moguće od sebe, u vremenu u kojem se sve omalovažava. Ovo je zajedničko delo svih nas i naš zajednički uspjeh – poručio je Dodik.

Predsjednik Srpske je poručio da će objekata i projekata poput ovog biti još. Kao primer naveo je investiranje u rekonstrukciju Kliničkog centra, izgradnju autoputa, Termoelektrane „Stanari“ i izgradnju trećeg bloka TE „Ugljevik“.

– Investicije koje je ova vlast obezbijedila u Srpskoj su po obimu i značaju možda najveće u regionu – zaključio je Dodik.

Premijer RS Željka Cvijanović izjavila je da završetak kapitalnog projekta nove bolnice u Bijeljini pokazuje opredeljenost Vlade da zajedno sa lokalnim vlastima iznađe mogućnosti i resurse i zaokruži velike investicione kapacitete i u uslovima restrikcije koje nameće svetska ekonomska kriza.

– Bijeljina je važna kao i sva druga mesta u Srpskoj i Vlada se tako i ophodi prema svim delovima RS – rekla je Cvijanovićeva i najavila nastavak započetih investicija u zdravstvenom sektoru u Banjaluci, Doboju i Istočnom Sarajevu.

Svečanosti otvaranja nove bolnice prisustvovali su i ministar zdravlja i socijalne zaštite Slobodan Stanić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić i ministar prosvete i kulture Goran Mutabdžija. Okupljenima su se obratili direktor bolnice u Bijeljini Siniša Maksimović i gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, kao i austrijski ambasador u BiH Donatus Kek. Izvođač radova na izgradnji bila je austrijska firma „Vamed“.

Usluge

U novi, savremeno opremljen objekat već su preseljeni pacijenti sa internog odjeljenja, a idućih dana postepeno će se preseljavati i druga odjeljenja koja trenutno rade u 11 objekata. U pet operacionih sala biće rađene intervencije zbog kojih su do sada pacijenti upućivani u druge ustanove. Bolnica će prvi put imati urgentni blok, a do kraja godine i angio salu za dijagnostiku kardiovaskularnih oboljenja.

(Glas Srpske)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *