U Brazilu se digla srednja klasa

U Brazilu se digla srednja klasa

26 juna 2013

BrazilDesetak dana protesta, više od milion ljudi na ulicama i iscrpljujuće nadigravanje demonstranata i vlasti, da bi na kraju „presekla” sama predsednica zemlje – vlada će uložiti 23 milijarde dolara na javni prevoz u Brazilu, što nije jedina stavka reformskog paketa. Dilma Rusef je najavila i da će inicirati referendum o političkim reformama, kao i usredsređivanje vlade na fiskalnu odgovornost, kontrolu inflacije, zdravstvo i obrazovanje.

„Ulice su nam rekle da zemlja želi kvalitetnije javne službe, efikasnije mere za borbu protiv korupcije i odgovorno političko zastupanje građana”, rekla je Rusefova ponovivši svoju podršku „demokratskom duhu većine demonstranata” koji su se okupili u najvećim gradovima u Brazilu, dodaje AFP.

Predsednica je održala i sastanak sa guvernerima i gradonačelnicima 26 najvećih gradova kako bi razmotrili načine za „temeljna poboljšanja”. „Želim da ponovim da moja vlada sluša demokratske glasove. Moramo da naučimo da čujemo glasove ulice. Mi svi moramo, bez izuzetka, da ponizno i pažljivo razumemo te signale”, rekla je Rusefova.

Glasovi ulice koji su podigli ton najpre zbog lošeg javnog prevoza u stvari su nam saopštili mnogo više. Sociolozi širom sveta ukazuju na jedan novi fenomen koji je postao vidljiv tek sa talasom protesta u zemljama koje tek treba da se izbore za epitet razvijenih. Scenario sličan brazilskom dogodio se i u Turskoj gde je protest protiv rušenja parka bio samo okidač za pokazivanje šireg društvenog nezadovoljstva.

Neko bi možda očekivao da građani zemalja koje su dugo tavorile u siromaštvu, a protekle decenije su konačno krenule putem ekonomske ekspanzije, budu zahvalni za kakav-takav pomak. Desilo se međutim upravo suprotno – povećanje obrazovane srednje klase, uz podršku interneta i modernih tehnologija, nije dovelo do zahvalnosti nego do većih očekivanja. Kada je konačno preskočena najteža stepenica i stanovništvo se većim delom otrglo iz teške bede i siromaštva, njihova očekivanje više nisu mogli da zadovolje samo pristup tekućoj vodi i električnoj energiji uz eventualno opismenjavanje. Na vrhu liste njihovih prohteva našli su se bolji rad javnih službi, kvalitetniji univerziteti, pravednija raspodela društvenog bogatstva.

Slučaj Brazila možda je najbolji primer u korist ove teze. Ekonomski bum, koji je u proteklih desetak godina doslovce preporodio zemlju i izvukao oko 40 miliona Brazilaca iz siromaštva, direktno je uticao na formiranje srednje klase, koja je inicijator svih društvenih promena. U doba ekonomske krize koja nije zaobišla ni ovog latinoameričkog džina, trend ekonomskog rasta je usporen, ali proces jačanja prosvećene srednje klase je nepovratan, kao što je nepovratan i rast njenih očekivanja. Ne tako davno u Brazilu su postojale samo dve klase – veoma bogati i veoma siromašni.

Prema podacima američkog Saveta za međunarodne odnose, srednja klasa u Brazilu je od 1999. do 2009. narasla na 31 milion građana, i oni sada čine kičmu protesta koji potresaju zemlju.„Istovremeno sa poboljšanjem njihovog materijalnog statusa, porasli su i zahtevi na koje će vlada morati da odgovori”, zaključuje se u izveštaju ove institucije.

(Politika)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *