У БРИСЕЛ СТИГАО НОВИ НОН-ПЕЈПЕР! УДРУЖИЛО СЕ ПЕТ ЗЕМАЉА

U BRISEL STIGAO NOVI NON-PEJPER! UDRUŽILO SE PET ZEMALJA

2 juna 2021

Četiri države Višegradske grupe Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka, ali i Austrija uputile su novi non pejper rukovodstvu Evropske unije.

Ovaj neformalni dokument se tiče Zapadnog Balkana, prenosi Kliks.Ovaj dokument se ne bavi pitanjem granica u regiji, već traži od Evropske unije vrlo važnu podršku za celi region.

Naime, ministri spoljnih poslova pet država članica EU traže da se države i građani Zapadnog Balkana uključe u zvanične razgovore o budućnosti Evropske unije.

Oni, kako saznajemo, smatraju da države ove regije trebaju imati pravo i mogućnost da kažu svoje stavove u pogledu budućnosti Evropske unije s obzirom na to da imaju vrlo jasnu perspektivu članstva u uniji.

Vrlo precizno je navedeno da Zapadni Balkan treba da bude deo inicijative Konferencija o budućnosti EU, koja je pokrenuta unutar ovog bloka.

Zamenica predsedavajućeg Veća ministara BiH i ministarka spoljnih poslova BiH dr Bisera Turković potvrdila je ovu informaciju, kazavši kako je upoznata o ovom dokumentu koji smatra izuzetno značajnom inicijativom koju treba pozdraviti.

„Da, zvanično smo upoznati i raduje me ovakav pristup. Bosna i Hercegovina, kao i ostale države regije, ima jasnu perspektivu članstva. Mi smo suštinski deo Evrope oduvek, sada smo samo u procesu dostizanja naprednih evropskih standarda u funkcionisanju i jačanju države. Želja ovih pet država da u razgovore o budućnosti EU uključe i države koje će u dogledno vreme postati člance je važan signal da nećemo biti ostavljeni da predugo čekamo napredak ka članstvu. Istovremeno, to je dobro i za EU, koja bez stabilnog i evropskog Zapadnog Balkana nije kompletna“, istakla je ministarka Turković.

Prema njenim rečima, BiH pozdravlja ovu inicijativu i smatra je dobrodošlim pravcem jačanja veza i saradnje EU i država regije na bazi međusobnog poštovanja i zajedničke budućnosti.

Inicijativa će biti upućena rukovodstvu Evropske unije, uključujući i Evropsku komisiju i komesara za proširenje Olivera Varheljija.

KOMENTARI3 komentara

  1. Beli Orao says:

    Namišljaju jedni po jedni ali glupi da bi vidjeli da nas to neinteresuje ! Samo mi balkanci možemo naći riješenje , oni se boje više sebi nego nama , jer nove najezde muslimanskog svijeta im prijete .

  2. M says:

    Zbilja Europa bez Balkana nije kompletna!U nekoj radikalnijoj varijanti će Europa biti s Balkanom,ili je bez Balkana neće biti!Pa sada neka biraju!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *