U Briselu su odbačeni svi predlozi Srbije

U Briselu su odbačeni svi predlozi Srbije

26 februara 2013

ana-filimonovaPiše: Ana Filimonova

Zločinačko društvo, koje objedinjuje albanske narko – klanove i crne transplantologe podržane vojnom moći američke baze“Bonstil”, uskoro će u svom posedu imati kompletno Kosovo.

Priština uz pomoć moćnih saveznika, u prvom redu SAD, insistira na ukidanju“paralelnih institucija” na severu Kosmeta, to jest, državnih institucija Republike Srbije, koje funkcionišu na teritoriji četiri srpske opštine u pokrajini, sa ciljem integracije Srba u albansku zajednicu i“ustavno – pravni poredak Republike Kosovo”.

Pregovori Ivice Dačića i Hašima Tačija koji protiču pod patronatom EU, u stvari i nisu pregovori kao takvi. Još u novembru 2012. Godine, glavni urednik najuticajnijeg prištinskog časopisa“Koha Ditore” A. Bajrami, povodom pregovaračke platforme primetio je da je“najvažnija i jedino postojeća platforma – ona iza koje stoje SAD i EU: Kosovo je država; njegova deoba ne dolazi u obzir; okvire za njegovo rešenje odredili su Brisel i Vašington; te okvire ne može promeniti ni srpska ni prištinska strana”.

Na takozvanim pregovorima, posle“spuštanja” sa nivoa UN na nivo EU koje je učinila srpska strana, Zapad srpskoj strani nije ostavio nimalo prostora za manevrisanje. Za Srbe ti pregovori liče na pokušaj dogovora sa gladnim krokodilom, koji se sprema da se obračuna sa žrtvom. Zapad nije mogao i nije želeo biti posrednik i odbacio je argumente srpske strane, u potpunosti podržavajući zahteve Prištine, a zvaničnom Beogradu ostavljajući nezavidnu ulogu da pokorno i bez roptanja očekuje rešavanje svoje sudbine.

Sa početkom dijaloga“Dačić – Tači” pokazala se očigledna namera SAD i EU da u maksimalno kratkom roku stave tačku na kosovsko pitanje. Linija Borisa Tadića, koja se ogledala u pružanju jednog za drugim ustupkom Zapadu, po svemu sudeći dobija logičan završetak: očekuje se porazna neekvivalentna“razmena” kod koje će za predaju srpskih nadležnosti na severu pokrajine pod vlast Prištine, srpska strana konačno saznati kada će Brisel blagoizvoleti da započne pregovore o eventualnom pristupanju Srbije Evropskoj Uniji.

U celini, odnosi Beograda i EU razvijaju se po silaznoj liniji, postepeno klizeći u samovolju i diktaturu Brisela, što u bliskoj budućnosti preti tragičnim progonom Srba sa severa pokrajine i nepovratnog gubitka Kosmeta.

Zapad i Priština su do završnog akta došli uz ozbiljnu pripremu. Albanska obaveštajna služba AKI zajedno sa strukturama KFOR/NATO sprovela je operaciju ispitivanja moguće reakcije srpske vojske i policije u slučaju nasilnog oduzimanja severa pokrajine od strane Prištine i likvidiranja državnih struktura Republike Srbije. U zaključku, obaveštajci smatraju da u slučaju eskalacije konflikta na severu Kosmeta, srpsko rukovodstvo neće izdati naređenje srpskoj armiji i policiji da pređu administrativnu granicu Srbije i Kosmeta. Umesto srpskih bebednosnih struktura na teritoriji kompletnog Kosmeta, nema sumnje, rasporediće se prištinske strukture, pre svega obaveštajne.

Kosovska tajna služba KŠIK, stvorena 1999. Godine na osnovama obaveštajne službe OVK na čelu sa Kadri Veselijem suvereno je preuzela palicu od albanske službe AIK, koja je formirana još 1990. Godine. Razlike među obaveštajnim službama – suparnicama, KŠIKi AIKkoje su se pojavile tokom kosovskog konflikta, nisu nestale ni po njegovom okončanju, a suština je u tome da je prva služba pod kontrolom Demokratske partije Hašima Tačija (napominjemo da je prvi podpredsednik partije Fatmir Ljimaj optužen za ratne zločine, mučenja i zlostavljanja nad zatvorenicima u logoru Klečka, no“zbog srećne slučajnosti” kao i drugi albanski bojevici, izbegao je pravednu kaznu).

AAIK je delovao na bazi FARK– albanske oružane formacije samoproglašene Republike Kosovo, čiji su borci bili uglavnom begunci iz JNA, Državne bezbednosti i MUP – a Srbije albanske nacionalnosti i ona je pod kontrolom opozicionog Demokratskog saveza Kosova. KŠIK je zvanično prekinuo sa radom još 2008. Godine, ali u stvarnosti do danas nije prestala da funkcioniše.

Posle poslednjeg susreta sa Hašimom Tačijem, srpski premijer Ivica Dačić je izjavio da neće dozvoliti raspuštanje bezbednosnih struktura na severu, sve dok ne bude uveren u to ko će ih zameniti. Kohaditoreje 24. Februara izvestila o rezultatima pregovora Beograda i Prištine, sa aspekta rada policije: službenici MUP – a Srbije na severu Kosmeta, postaće deo Albanske Policije Kosova.

Koordinator pregovora“o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine” Blerim Šalja, izvestio je 24. Februara o postignutoj principijelnoj saglasnosti da se rasformiraju srpske bezbednosne strukture u oblasti bezbednosti na severu pokrajine i da se zamene kosovskim strukturama i on smatra da će to trajati narednih par meseci.

Sa svoje strane, Tači je ukazao da će detalji plana koji se tiču prelaznog perioda biti objavljeni četvrtog marta. Dačić i Tači tada treba da odrede status tzv“oficira za vezu” Beograda i Prištine (Nemačka i Priština insistiraju da im se prizna diplomaski status) , a takođe i da se odrede termini za zajednicu Srba sa severa, da li će to biti“savez” ili“asocijacija” opština. Međunarodna zajednica sa svoje strane ukazala je svestranu podršku Prištini u sprovođenju izbora na severu pokrajine pod patronatom OEBSA.

Tako se uz fatalnu neizbežnost i uz dominantan uticaj spoljašnjeg faktora, približava završetak sledeće etape procesa istorijski neosnovane konsolidacije teritorije, naseljene Albancima, koja im nikada u istoriji nije pripadala. Suprotstavljanje postoji samo na ličnom nivou kosmetskih Srba, koji kategorički odbijaju da ispune zahteve EU čak i u slučaju potpisivanja sporazuma od strane srpskog premijera Ivice Dačića.

Srbi sa Kosmeta nadaju se odgovoru Ustavnog suda Srbije koji još nije izneo mišljenje o usklađenosti sporazuma sa Prištinom i Ustava Srbije i odlučni su da samostalno brane institucije svoje države i Ustav Republike Srbije.

(fondsk.ru)

KOMENTARIJedan komentar

  1. dinko says:

    tražite da u KFOR- u ne bude ni jedan Hrvat, potpišite sporazum i sve će biti OK.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *