У БРИТАНИЈИ НЕЗАПАМЋЕНА НЕСТАШИЦА ВОЋА И ПОВРЋА

U BRITANIJI NEZAPAMĆENA NESTAŠICA VOĆA I POVRĆA

25 februara 2023

Uzgajivači povrća u Velikoj Britaniji, pre svega paradajza, paprike i krastavca, upozorili su građane na nestašice koje bi mogle da potraju do mesec dana, a njima su se danas pridružili i proizvođači praziluka.

Potrošači su pozvani na racionalizaciju upotrebe praziluka, jer bi zalihe mogle da nestanu do aprila. Do deficita je došlo, kako su poljoprivrednici otkrili, usled visokih temperatura i nedovoljnih padavina.Tim Kejsi, predsednik Udruženja uzgajivača praziluka, rekao je da će kupci možda morati da se oslanjaju na uvoz i tokom maja i juna.

„Suša i visoke temperature tokom leta usporile su rast luka. Iako smo navodnjavali ovu kulturu, sve što smo zaista postigli bilo je da ih održimo u životu i sprečimo njihovo umiranje“, rekao je on i dodao da uprkos povoljnim vremenskim prilikama tokom jeseni, nisu uspeli da nadoknade izgubljeno vreme.

Većina najvećih supermarketa u zemlji, poput Teska, Asda i Morisonsa, nametnula je ograničenja kupcima u kupovini salata, voća i povrća usled otežanog snabdevanja zbog lošeg vremena i visokih troškova energije u plastenicima u Maroku, Španiji i Holandiji.

Nacionalna unija farmera upozorila je krajem prošle godine da bi Britanija mogla da zađe u krizu prehrambene bezbednosti nakon što su mnogi farmeri smanjili proizvodnju 2022. usled prevelikih troškova za energiju, stočnu hranu i đubrivo.

Ministarka za životnu sredinu, hranu i ruralna područja Tereza Kofi predložila je da britanski potrošači jedu više rotkvica umesto uvezene hrane, zbog čega se ubrzo našla na udaru i podsmehu javnosti. Ova njena replika neodoljivo podseća na reči koje su pripisivane francuskoj kraljici Mariji Antoaneti, koja je narodu koji nije imao hleb, rekla da jedu kolače.

(RT Balkan)

KOMENTARI4 komentara

 1. E.Lirsch says:

  Njima praziluk iz zadnjice viri. Za ktrastavce nisam siguran

 2. Velika Metla says:

  Što se mene tiče možete svi do poslednjega da krepate.

 3. Petrovgrad says:

  Ove mi liči na rafofe iz naših robnih kuća 90-tih. Nema jefitine robe iz kolonija. Bato plati pa ćeš napuniti rafofe.

 4. milorad5 says:

  Ostrvo je ŽESTOKO PRENASELJENO,oni su u ozbiljnom problemu ali još nisu svesni problema.Bilo koji poremećaj u uvozu,transportu ili CENAMA ima pola UK da glodje koru,kao i pre što su radili.Engleska je uvek bila u problemu sa HRANOM a sad ih ima bar DUPLO VIŠE nego što može njihova poljoprivreda da nahrani bar minimalnim dnevnim potrebama,oni moraju da uvezu 80% hrane.Kada ih jer hitler blokirao falilo im je samo 20% za OSNOVNU ISHRANU ono,da se ne umire od gladi.Sad oni ni pod razno ne bi mogli da spreče takav scenarijo,u vrlo kratkom roku bi počeo haos,2 meseca najviše.Posle toga NEMA za sve,i to NEMA,ne da jedu meso ili nešto,NEMA NIŠTA toliko su zavisni od ubvoza i funlcionisanja lučkog transporta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *