У Чачку проглашена ванредна одбрана од поплава

U Čačku proglašena vanredna odbrana od poplava

5 marta 2015

obrenovac6-0503-2015Srbijavode su jutros u 10 sati proglasile vanrednu odbranu od poplava na području sliva Zapadne Morave, ali to nije razlog za brigu, jer su vodotokovi prvog reda, koji su prošle godine izazivali najviše problema sada uređeni, izjavila je Tanjugu načelnica čačanskog Gradskog štaba za vanredne situacije, Bojana Ikodinović.

„Na području Čačka pada sneg, ali ne bi trebalo da bude većih teškoca. Večeras će biti dostavljeni džakovi, i bice iskorišćeni ukoliko bude potrebe za tim“, navela je ona.

Što se tiče vodotokova drugog reda, za koje je nadležna lokalna samouprava, ona je apelovala na sugrađane da provere da li su kanali pročišćeni, i da ne bacaju u korita nikakav otpad.

„Obzirom na snežne padavine, zimske službe su u pripravnosti, odnosno sva javna preduzeća i mehanizacija. Ima dovoljno soli za slučaj poledice i mraza, budžetom su opredeljena znatna sredstva za redovne i vanredne delatnosti, pa se može reći da je grad Čačak spreman za predstojeci period“, zaključila je Ikodinovićeva.

Jovanka Ćirković šef Radne jedinice Zapadna Morava iz Srbijavoda kaže da na ovom području od noćas traju padavine, najpre kiša, a potom i sneg, i da je najavljeno 60 milimetara po metru kvadratnom za 24 sata.

„Ovakvo stanje je na celom području jugozapadne Srbije, pa se očekuje da talas stigne i na našu teritoriju. Velika oštećenja nastala nakon prošlogodisnjih poplava su u potpunosti sanirana, pa trenutno nema otvorenih proboja na nasipima“, kazala je ona.

Prema njenim rečima, na reci Čemernici su sanirana sva oštećenja, nasipi su funkcionalni, a uslovi protoka vode u koritu su poboljšani sečenjem drveća i otklanjanjem zemljanih sprudova, pa se ne očekuju nikakvi problemi.

„Na nasipima Zapadne Morave zatvoreni su svi proboji, a veliko oštećenje obale koje je ugrožavalo stabilnost nasipa u industrijskoj zoni, što bi moglo biti katastrofalno, je sanirano jakom obaloutvrdom od kamena. Blaže oštećenje biće sanirano kroz plan i program iduće godine“, istakla je Ćirkovićeva i dodala da u Čačku nema više velikih oštećenja koja bi mogla da ugroze objekte, industriju i puteve, pa se ne očekuju ogromni problemi.

Ona je rekla da će sigurno biti velikog vodostaja, i da može doći do teškoća na manjim bujičnim tokovima, gde može doći do izlivanja. Zbog toga će hidrološka situacija biti pod stalnim nadzorom, naglasila je Ćirkovićeva.

„U Lučanima nema vodnih objekata, tamo uvek ima problema sa izlivanjem. Hitni interventni radovi predviđeni nakon prošlogodišnjih poplava su završeni, uklonjeno je svo drveće, kao i sprudovi u koritu, koje je prošireno, pa može proteći mnogo više vode“, zaključila je ona.

Vlažan i težak sneg koji od noćas pada u Zlatiborskom okrugu izazvao je kvarove na dalekovodima usled čega je 2.600 potrošača od jutros bez struje, potvrđeno je Tanjugu u Elektrodistribuciji Užice.

“Trenutno bez struje je 1.600 potrošača u opštini Čajetina u mestima Ljubiš, Vodice i Semegnjevo, u Prijepolju struju nema 600 potrošača, Novoj Varoši 300 i 100 potrošača u opštini Bajina Bašta. Ekipe su na terenu i kvarovi se otklanjaju. Do kraja dana struju će dobiti svi potrošači”, rekao je Tanjugu rukovodilac Sektora za upravljanje Ogranka ED Užice Dušan Šunjevarić.
Prema informacijama Zimske službe Puteva Užice, svi putni pravci u Zlatiborskom okrugu su prohodni.

Snega ima od 3 do 4 centimetra na magistralnom putu od Užica ka Crnoj Gori,a na snazi je samo zabrana za šlepere preko Debelog brda.

Sve ekipe zimske službe užičkih Puteva su na terenu i čiste sneg sa kolovoza koji jakim intenzitetom pada od 23 časa sinoć .

Načelnik Sektora Ministarstva unutrašnjih poslova za vanredne situacije Predrag Marić izjavio da je na području Zlatibora zbog padavina došlo do iskakanja električnih vodova, tako da je oko 2000 domaćinstava bez struje, dodavši da su ekipe na terenu.

Na rekama u Srbiji tokom prepodneva nije bilo izlivanja a pripadnici Sektora za vanredne sitruacije intenzivno prate situaciju i preventivno dežuraju.

Marić je izjavio Tanjugu „da je svuda mirno a da se situacija jako intenzivno prati“.

MUP je saopštio juče da su svi kapaciteti Sektora za vanredne situacije u pripravnosti, a posebno specijalni timovi za spasavanje i rad na vodi.

Sektor za vanredne situacije obavestio je okružne, gradske i opštinske štabove za vanredne situacije da preduzmu sve operativne i preventivne mere u okviru jedinstvenog sistema zaštite i spasavanja.

To se naročito odnosi, kako je navedeno u saopštenju, na preduzimanje mera na odbrani od poplava na vodotokovima drugoga reda i sprečavanja pojave „urbanih poplava“.

Potrebno je preventivno obići kritične lokacije na vodotokovima drugoga reda, preduzeti adekvatne mere na otklanjanju nedostataka kao što su propusti, mostovi, naveo je MUP.

Treba sprečiti moguća zagušenja proticajnih profila vodotokova i preventivno očistiti sva slivna mesta na gradskim kanalizacionim sistemima, u saradnji sa inspekcijskim i komunalnim službama jedinica lokalnih samouprava.

Na više reka u Srbiji danas i sutra prognoziran je porast vodostaja, mestimično i sa prevezilažanjem redovne granice od poplava. Na Savi kod Šapca vodostaj će danas dostići granicu redovne odbrane od poplava, upozorio je Republički hidrometeorloški zavod (RHMZ).

Na Kolubari, Tamnavi, Ligu, Ubu, Drini, Limu, Jadru, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru i Resavi vodostaji će danas i sutra „prevazići granice redovne odbrane od poplava sa mogucgnošću dostizanja granica vanredne odbrane od poplava“.

Na Mlavi, Peku i Timoku vodostaji će sutra „dostići i prevazići granice redovne odbrane od poplava“, naveo je RHMZ u upozorenju na sajtu.

Na gornjem toku Zapadne Morave sa pritokama vodostaj će danas i sutra „prevazići upozoravajući nivo, a tada će i na gornjem toku Južne Morave sa pritokama „vodostaj dostići upozoravajući nivo“.

Paraćin u pripravnosti

Štab za vanredne situacije Paraćina, upozoren na obilne kiše danas i sutra i mogućnost izlivanja reka Crnice i Grže, koje su u maju prošle godine izavale katastrofalne poplave, naložio je pripravnost preduzeća, mehanizacije i ljudstva a u Davidovcu odredio mesta evakuacije stanovništva.

To su prostorije Osnovne škole i Sportskog kluba, a u pripravnosti je i minibus u slučaju evakuacije, navodi se u saopštenju Štaba.

Komunalnoj inspekciji je naloženo da obilazi kritične lokacije, propuste i mostove na vodotokovima drugog reda i u slučaju uočavanja mogućih zagušenja da oabveste J.K „Vodovod“ da ukloni prepreke: smeće, zemlju, stabla, grane…

Komunalna inspekcija će vodotoke danas i sutra obilaziti do ponoći, a od ponoći do sedam sati ujutru to će raditi policija, navodi se u saopštenju.

Poverenci Civilne zaštite su upozoreni da na svojoj teritoriju prate stanje na vodotocima a „radi preduzimanja potrebnih mera Direkciji za izgradnju grada, J.P „Vodovod“ i Javnom komunalnom preduzeću je naloženo da u pripravnost stave svu raspoloživu mehanizaciju i ljudstvo“.

Povereniku Civilne zaštite i predsedniku Mesne zajednice Davidovac naložena je veća pripravnost narednih dana i obezbeđenje 15 volontera, koji će u slučaju opasnosti od izlivanja rečice Grze „biti angažovani na uzbunjivanju i obaveštavanju meštana a lokacije za evakuaciju su prostorije Osnovne škole i Sportskog kluba. U pripravnosti za evakuaciju biće minibus“, stoji u saopštenju.

Volonteri će pomagati meštanima u slučaju evakuacije, puniti džakove i utvrđivati kritična mesta na levoj i desnoj obali reke.

U saopštenju se ističe da Štab postupa po naređenju Odeljenja sektora za vanredne situacije za Pomoravski okrug u Jagodini i na osnovu upozorenja republičkog hidrometereoloških zavoda Srbije da se u četvrtak i petak i većini mesta u Srbiji očekuje od 20 do 30 litara kiše a ponegde i preko 60 litara u toku 24 sata.

Jagodina: Reke u koritima

Načelnik Sektora za vanredne sitauacije za Pomoravski okrug u Jagodini Gorna Kušić izjavio je danas da su reke u ovom delu Srbije u koritima i da trenutno nema opasnosti od izlivanja.

Članovi Sektora i Opštinskih Štabova za vanredne situacije su na terenu, na rekama obilaze kritična mesta i to će raditi celi dan i noć. Spremno je i ljudstvo i mehanizacija da, u slučaju poterebe, intervenišu“, rekao je Kušić Tanjugu.

Posebna pažnja je usmerena na reke Crnicu u Paraćinu, Resavu u Svilajncu i Despotovcu, Lugomir i Belicu u Jagodini, koje su prošle godine ižavale katastrofalne poplave, dodao je Kušić.

On je podsetio na prognozu Republičkog hidrometereološkog zavoda, u kojoj stoji da će vodostaj Crnice, Resave, Lugomira i Belice „narednih dana prevazići granice redovne odbrane od poplava sa mogućnošću dostizanja granica vanredne odbrane od poplava“.

Na reci Resavi, na delu opštine Svilajnac, je sitauacija normalna, izjavio je Tanjugu predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović. U Pomoravlju već pet sati bez prestanka pada kiša.

Čačak i Lučani: Za sada bez opasnosti od poplava

Zbog kiše koja od sinoć pada, vodostaj reke Bjelice je u Lučanima porastao za 10 cm, a ako bude mraza verovatno neće biti problema, rekao je jutros Tanjugu načelnik Odeljenja za vanredne situacije Moravičkog okruga, Dragiša Broćić.

Međutim, ukoliko se nastave ovakve padavine izvesno je da će biti teškoća na Bjelici, ocenio je on.

Broćić kaže da je lučanska lokalna samouprava obaveštena da obrati pažnju na vode drugog reda kao što su reke Gorušica i Tijanjska reka, Dragačica i drugi manji vodotokovi.

Načelnik je podsetio da je RHMZ upozorio „Srbijavode“ zbog padavina da povedu računa o vodama prvog reda, kao što je Bjelica, Zapadna Morava, Čemernica, Despotovica i Dičina.

„Takođe, upozerena su privredna društva koja bi bila najugroženija u slučaju poplava, MB Namenska i drugi privredni subjekti na području Lučana koja se nalaze uz Bjelicu i Zapadnu Moravu, Rudnik olova i cinka u opštini Gornji Milanovac, kao i Putevi Srbije“, izjavio je Broćioć.

Prema rečima, načelnice čačanskog Gradskog štaba za vanredne situacije, Bojane Ikodinović na području Čačka za sada nema opasnosti od poplava, ali je naloženo predsednicima svih mesnih zajednica da obiđu teren i obaveste nadležne o eventualnim problemima.

Snabdevanje električnom energijom na području Moravičkog okruga je uredno, ali se saobraćaj u brdsko planinskim predelima, zbog snega koji se zadržava na kolovozima, odvija otežano, rekao je danas Tanjugu komadant Štaba za vanredne situacije MO, Slobodan Jolović.

„Saobraćaj se na višim područjima Čačka, Ivanjice, Lučana i Gornjeg Milanovca odvija uz teškoće jer se sneg zadržava na putevima, ali , za sada, svi putni pravci su prohodni. Zato savetujemo oprez u vožnji“, upozorio je Jolović.

Prema njegovim rečima, zbog kiše koja pada vodostaj na Zapadnoj Moravi je porastao za 15, a na Bjelici za 10 centimetara, a padavine se očekuju u toku noći i sutrašnjeg dana.

„Okružni Štab za vanredne situacije izdao je nalog štabovima grada Čačka i opština Gornji Milanovac, Ivanjica i Lučana da preduzmu sve mere u cilju sprečavanja eventualnih pojava, iako smatram da nema opasnosti od izlivanja Bjelice i Zapadne Morave“, zaključio je Jolović .

Manja izlivanja Dumače i Dobrave na nekoliko mesta

Štab za vanredne sitiuacije grada Šapca, naložio je konstantno praćenje situacije na rekama Dumača i Dobrava, jer su na nekoliko mesta zabeležena minimalna izlivanja.

Štab je naredio i proveru ispravnosti vode za piće, a nakon podnošenja izveštaja nadležnih službi o vodotokovima prvog i drugog reda, razmatrana je i opasnost od klizišta, nivo podzemnih voda je visok i sve crpne stanice su u pogonu.

Vodstaj Save kod Šapca prešao je 400 centimetra, tako da smo u stanju redovne odbrane od poplava. Iz VP “Sava” očekujemo predlog mera za saniranje izlivanja Dumače i Dobrave, rekao je komandant štaba, gradonačelnik Nebojš Zelenović.

U Gradskoj upravi će biti formiran centar za prijem informacija kako bi se neprekidno koordiniralo i pravovremeno reagovalo. Crpne stanice rade u punom kapacitetu, čisti se kanalizaciona mreža gde god je to moguće, pratimo stanje puteva i klizišta, istakao je on i dodao da su članovi Štaba za vanredne situacije dobili jasna zaduženja u narednim danima.

On je takođe upozorio na činjenicu da nadležni republički organi još nisu reagovali na zahtev lokalne samouprave za preduzimanje hitne sanacije nasipa duž Save.

„Nekoliko puta se Grad Šabac odbraćao državnim organima zbog nastavka sanacije nasipa na Savi, od Drenovca do Čevrntije. Reč je o pet kilometara nasipa koji je u katastrofalnom stanju, neprekidno zahtevamo reakciju nadležnih ali
odgovora nema“. kaže Zelenović.

On je naveo da ima usmenu informaciju od predstavnika Srbijavoda da u ovom trenutku traže novac za izvođenje radova, u najboljem slučaju u avgustu ili septembru ove godine.

„Smatram da je nedopustivo ostaviti grad sa 120.000 stanovnika na cedilu, uz sve podzemne vode prisutne na ovoj teritoriji i nadolazeći vodostaj Save“, zaključio je Zelenović.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *