U cara Trojana kozje uši

U cara Trojana kozje uši

25 jula 2013

Zoran ŽužaPiše: Zoran Žuža

Nakon što sam, pre nešto manje od dve godine, u ovim novinama objavio seriju tekstova o stravičnim zločinima muslimanskih policijskih i paravojnih falangi pod komandom tešanjskog ratnog gospodara života i smrti i, nažalost, aktuelnog poslanika SDA u Parlamentu BiH Šemsudina Mehmedovića, usledile su dve za ovu priču važne reakcije iz Sarajeva.

Najpre nimalo prijatna i više nego nervozna izjava samog Mehmedovića. Mogu samo da zamislim kako se izobličio njegov bebi-fejs nakon što je shvatio ko je s druge strane žice. „Pišite šta hoćete!“, saopštio je tonom policijskog komandira, koji ne trpi pogovor. Istim tonom kojim je, po izjavama zaštićenih svedoka, Šemso naređivao mučenje i premlaćivanje privedenih srpskih civila do smrti.
Istim, dakle, tonom kojim je, ako precizni svedoci ne lažu, čestitao Alžircu Ebu Zeidu na izvršenom naređenju. Zeid je, pazite na detalje, u pratnji policajaca Envera i Amira Beše i Besima Sejdića u policijsku stanicu načelniku Šemsi doneo najstrašniji poklon – četiri odsečene glave zarobljenih srpskih vojnika – i za to dobio muštuluk – niklovani pištolj sa šest metaka.

Šemso nikada i nikome nije odgovorio na pitanje kako smo mi iz „profašističkih“ srpskih medija saznali za ove detalje. Kako smo, za boga miloga, znali da je toga dana u policijskoj stanici u Tešnju dežurni bio izvesni Hakija Hadžan, koji je Mehmedovića pozvao motorolom, koristeći šifru „Hum 101“!? Jesmo li izmislili da je Šemso došao sa policajcem Emirom Ahmetovićem i da je Ahmetoviću, Hadžanu i Smailu Smailbegoviću naredio da pokupe i zakopaju odsečene srpske glave?! I jesu li ovo pitanja za Šemsu ili za tužioce koji punih osam godina ove detalje nisu hteli da pretoče u optužnicu!

Druga Šemsina reakcija bila je mnogo lukavija. Angažovan je posrednik čija je misija bila da sazna ko je din – dušmanin koji Šemsu tuče preko stranica ovih novina. Moćni Šemso i tada je mislio, a i danas misli, da se ćutanje može obezbediti parama ili pretnjama. Verovatno i može jer bi, u suprotnom, iza rešetaka bilo koliko hoćete Mehmedovića. U Šemsinom slučaju neko je, ipak, kazao da su u cara Trojana kozje uši!

Džabe je, međutim, u ovakvoj zemlji trubiti istinu i vapiti za pravdom. Ti glasovi obiće se o tvrde zidine sarajevskog tužilaštva i još tvrđe glave nacionalno ostrašćenih ili potkupljenih tužilaca. Stoga činjenicu da je Šemso na slobodi neće promeniti nikakva parlamentarna komisija i nikakav strukturalni dijalog, već najtvrđi mogući ultimatum kojim bi, na primer, na teritoriji RS odmah bila ukinuta nadležnost i obaveza finansiranja ovakvog Tužilaštva BiH. Za takve odluke, međutim, potrebno je mnogo više hrabrosti onih kojima se priviđa da sa Mehmedovićem u Parlamentu BiH može da se napravi bilo kakva država.

(Pressrs.ba – Banja Luka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *