У ЧАСТ ЧУВЕНЕ ЖАНКЕ СТОКИЋ: Представа „Погледи“ отвара фестивал

U ČAST ČUVENE ŽANKE STOKIĆ: Predstava „Pogledi“ otvara festival

25 oktobra 2018

U Domu kulture u Rabrovu, rodnom mestu čuvene glumice Žanke Stokić (1888-1947), od 1. do 4. novembra održavaju se Pozorišne svečanosti «Žanki u čast», sedamnaeste po redu. Manifestaciju će otvoriti predstava “Pogledi“ Gorana Milenkovića, rađena u produkciji „Artepunkta“ iz Beograda, u kojoj nastupaju Katarina Radivojević, Jelena Gavrilović i Nada Macanković.

Naredne večeri na programu je predstava «Istočni anđeo“ Ljiljane Lašić, produkcija „Scena“ Beograd i teatar „Kart blanš“ Zemun, u kojoj uloge tumaće Ljiljana Stjepanović, Ljiljana Lašić i Stevan Piale. Na programu 3. novembra biće predstava “Pošteni provalnik“ Daria Foa, u kojoj nastupaju glumci pozorišta „Boško Buha“: Aleksandar Radojičić, Katarina Marković, Viktor Savić.

Završne večeri publika će videti predstavu „Indigo“ Duška Premovića i glumce „Zvezdara teatra“ i „Smart studija“: Danicu Maksimović, Mariju Vicković i Branislava Lečića, koji je i reditelj ove predstave. U pratećem programu održaće se izložba „Velikani srpskog pozorišta“ i promocija romana „Prelest“ autora Filipa Grbića.

Smotru u Rabrovu organizuje Udruženje građana «Žanka Stokić», u čast najpoznatije glumice u Srbiji između dva svetska rata. Kao član BDP-a, istakla se tumačenjem likova iz Nušićevih komedija, naročito «gospođe ministarke», iz istoimene predstave. U znak sećanja na nju, 2003. godine grad Požarevac i «Večernje novosti» ustanovili su nagradu «Žanka Stokić», koju su do sada dobile neke od naših najpoznatijih glumica.

PRESUDA

Osim po glumačkoj karijeri, Žanka je upamćena i kao žrtva nove vlasti nakon Drugog svetskog rata, kad je osuđena na osam godina gubitka nacionalne časti, jer je učestvovala u nemačkim radio-programima. Umesto države ili pozorišta, nadgrobni spomenik na groblju u Topčideru podigla je njena služavka Magda.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *