U Černobilju se sprema nova katastrofa!

U Černobilju se sprema nova katastrofa!

29 avgusta 2014

Day 126U Ukrajini je pokrenut projekat za izgradnju jedinstvenog, centralizovanog skladišta upotrebljenog nuklearnog gorivo. Sada, nuklearni otpad koji su ranije izvozili na odlaganje u Rusiju, skladištiće se u Ukrajini.

Groblje će izgraditi u zoni Černobilja – u oblasti gde je pre 28 godina nesreća na nuklearnoj centrali uništila sva živa bića. Nedavno, ukrajinska vlada je najavila stvaranje rezervata biosfere u ovom rejonu. Planirano je da se stabilizuje vodosnabdevanje i očisti zagađeno radionuklidima zemljište. Ljudi tamo odavno ne žive, tako da se za divlje životinje i biljke može napraviti odličan rezervat. Ali, političke ambicije bacile su u drugi plan glas ekologa. U želji da prekine sve veze sa Moskvom, Kijev je odlučio da izgradi u Černobilju nuklearno skladište.

Za realizaciju projekta zaduženi su Amerikanci, odnosno kompanija Holtec International. Upotrebljeno gorivo iz tri nuklearne elektrane, koje se do nedavno slalo na preradu u Rusiju, sada će se skladištiti u Ukrajini. U suštini, Kijev prenosi problem na ramena budućih generacija, objašnjava direktor Centra za javno-politička istraživanja Vladimir Jevsejev.

Treba znati da, upotrebljeno nuklearno gorivo, u idealnom slučaju, treba prerađivati. Tokom prerade, iz ovog goriva izvlače se oni materijali koji se mogu ponovo koristiti, kao što su uranijum-235, a preostali idu na otpad. Ukrajina to ne planira. U nedostatku takve obrade može doći do oslobađanja radioaktivnih materija u atmosferu, ili njihovo oticanje u podzemne vode. To dovodi do zagađenja velikih područja.

Međutim, Ukrajina samo razmišlja kako da manje plati Rusiji za robe i usluga, čak i na štetu svoje sopstvene bezbednosti. Čak i šipke goriva za nuklearne elektrane sovjetske i ruske proizvodnje ona je izabrala da kupuje u Sjedinjenim Državama, od zloglasnog Westinghouse, sa kojim su već imali problema Česi i Ukrajinci, podseća direktor Centra za javno-politička istraživanja Vladimir Jevsejev.

Nuklearno gorivo kompanije Westinghouse je stvoreno putem industrijske špijunaže. Njegova sličnost ruskom nuklearnom gorivu je prilično visoka. Ali eksploatacione karakteristike se uveliko razlikuju. U prošlosti, upotreba ovog goriva na jednoj nuklearnoj elektrani u Ukrajini dovela je do zaustavljanja dva reaktora. Gorivo su jedva uspeli da izvuku iz aktivne zone. Samo uz pomoć ruskih specijalista se uspela sprečiti velika nesreća.

Moskva upozorava da se slični eksperimenti u nuklearnoj oblasti mogu loše završiti. Nepromišljene političke odluke Kijeva vode, ne samo Ukrajinu, ka tehnogenoj katastrofi, već i celu Evropu. Predsednik Organizacije za bezbednost i saradnju u Evropi (OEBS), predsednik Švajcarske Didije Burkhalter već je ovim povodom izrazio svoju zabrinutost.

(Natalija Kovaljenko, Vaseljenska)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *