U Crnoj Gori muškarac hoće da bude žena, a žena čo’ek-žena

U Crnoj Gori muškarac hoće da bude žena, a žena čo’ek-žena

13 jula 2013

gay-montenegroOd jeseni u Crnoj Gori bi trebalo da se počne sa operacijama promjene pola, izjavio je Zdravko Cimbaljević, izvršni direktor LGBT foruma „Progres“, za Blic Crna Gora.

Ako crnogorsko zdravstvo ne bude spremno na jesen, operacija na koju čeka četvoro građana Crne Gore obaviće se u Beogradu. Cimbaljević je rekao da se radi o četvoro osoba iz raznih krajeva Crne Gore.

„Trebalo bi da se promjene pola obave u Crnoj Gori i da se formiraju ljekarski timovi koji bi mogli realizovati te operacije. Ukoliko crnogorsko zdravstvo ne bude spremno na jesen, operacije će biti obavljene u regionu, najvjerovatnije u Beogradu“

Cimbaljević je izjavio da je to bitna stvar za transeksualne osobe, jer u veći slučajeva gdje nije pružena adekvatna zdravstvena pomoć završavalo se suicidnim pojavama.

Zahvaljujući izmjenama Zakona o zdravstvenom osiguranju koji je stupio na snagu u martu ove godine, država Crna Gora snosi 80% troškova operacije promjene pola.

O promjeni pola u Crnoj Gori govori se već neko vrijeme, čak je i RTCG2 odnedavno počela da emituje emisije edukativnog karaktera o promjeni pola.

Zakoni koji se donose u Crnoj GOri u korist LGBT i transeksualnih osoba, pokazuju da je Crna Gora privržena ljudskim pravima i politici ravnopravnosti, poručili su iz foruma „Progres“.

Iz LGBT foruma „Progres“ kažu da je Crna Gora u ovom smislu za relativno kratko vrijeme postigla napredak, na kojem joj mogu pozavidjeti i države sa znatno dužom demokratskom tradicijom, a Cimbaljević je ranije izjavio da se Crna Gora ugleda na Holandiju po pitanju LGBT prava.

Prva osoba koja je promijenila pol u CG je Marko Bojanić iz Podgorice, koji je operaciju izvršio u Rimu.

(IN4S.NET)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *