U Crnoj Gori osniva crkvu ko god hoće

U Crnoj Gori osniva crkvu ko god hoće

24 avgusta 2013

cpc-miras-dedeic-mihajloKako je počelo, Crna Gora bi uskoro mogla da postane rekorder po broju nacionalnih, „crnogorskih crkava“, kanonski nepriznatih, jer posle registracije „Crnogorske pravoslavne crkve“ sredinom devedesetih u policijskoj stanici na Cetinju, ove godine one su počele da niču kao pečurke posle kiše!

Tek što je nedavno Ministarstvo unutrašnjih poslova donelo rešenje o registraciji „Crnogorske katoličke crkve“, na osnovnu zahteva izvesnog Ivana Zankovića, to isto je učinila i po drugoj njegovoj podnetoj prijavi kada je reč o „Crnogorskoj protestantskoj crkvi“.

Na „lageru“ su još i „Crnogorska adventistička crkva“ i „Crnogorska demohrišćanska crkva“.

Za sve je „kriva“ pravna praznina, odnosno Zakon o pravnom položaju verskih zajednica iz 1977. godine, koji vešto koristi Zanović. Upravo je ovih dana počeo rad na nacrtu Zakona o pravnom položaju verskih zajednica u Crnoj Gori.

U Mitropoliji crnogorsko-primorskoj su kategorični da on treba da se normira u skladu sa načelima sekularne države i primene „sistema kooperativne odvojenosti crkava i verskih zajednica od države, pri čemu se jasno normiraju njihove međusobne nadležnosti, ali i propisuje njihova međusobna saradnja, od opšteg interesa.“

U MUP-u saopštavaju da oni samo „konstatuju činjenicu prijave osnivanja određene verske zajednice“, podsećajući da nemaju zakonsko ovlašćenje da razmatraju da li verska zajednica ispunjava kriterijum ili ne.

„MUP ne vodi registar verskih zajednica, već evidenciju prijavljenih verskih zajednica i, na osnovu te evidencije, izdaje uverenje-potvrdu o prijavljivanju. Shodno Zakonu o pravnom položaju verskih zajednica, osnivači verske zajednice su građani „, saopštavaju iz ove institucije.

Profesor dr Budimir Aleksić komentariše kako je očigledno da režim u Podgorici pravi „crnogorizaciju“ od svega i svačega.

„Imamo crnogorsku krtolu, kupus, luk, ribu, čak i crnogorskog lovačkog kera, crnogorski vazduh, vodu, a evo i nekakve kvazicrnogorske verske organizacije. MUP se veže za anohroni zakon iz 1977. godine, pa je na isti način registrovao ove i Miraševe organizacije „, kaže, za „Novosti“, dr Aleksić.

„Ono što se nama pravoslavcima desilo pre 16 godina, danas se dešava katolicima i ostalima. Umesto da su se usprotivili tom činu, neki od njihovih župnika i biskupa uvažavali su Miraša, davali mu legitimitet. Vatikan treba da štiti kanonski poredak svoje Katoličke crkve, a ne da u Crnoj Gori koketira sa nekakvom Miraševom družbom.“

Iz Kotorske biskupije nije bilo zvaničnih reagovanja. Samo je don Pavao Medič izjavio novinarima da veruje da se neko šali, „jer bi bilo skandalozno da je MUP registrovao tako nešto i dozvolio zloupotrebu imena Katoličke crkve“.

Tek osnovana „Crnogorska katolička crkva“ zasada nema sveštenika i biskupa. Tako je bilo u početku i sa „CPC“. Slično je i sa protestantima, adventistima, demohrišćanima…

Duhovno osiromašenje

Prilikom registracije „Crnogorske katoličke crkve“, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je izjavio da je to još jedan podsticaj da se dublje razmisli o razlozima koji izazivaju ove fenomene u Crnoj Gori.

„To je posledica duhovnog osiromašenja niza generacija koje su ovde odrastale bez crkve i bez Boga. A, duša ne može bez Boga, i dobro je kada tragajući za Bogom duša nađe istinski put ka Bogu i tvrdoj božjoj veri, što se ne događa uvek“, kazao je mitropolit.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *