U Crnoj Gori ukidaju pravo na srpski jezik, a LGBT traži udžbenike sa konceptom gej prava

U Crnoj Gori ukidaju pravo na srpski jezik, a LGBT traži udžbenike sa konceptom gej prava

27 jula 2013

lgbtAleksandar Zeković, predsjednik Upravnog odbora LGBT Foruma Progres, izjavio je na koonferenciji za novinare da su nakon prva „Parade ponosa“ u Crnoj Gori neodložne promene u obrazovnom sistemu.

„To podrazumeva promenu udžbeničke politike, inoviranje udžbeničkih sadržaja, sa konceptom ljudskih LGBT prava, popravljanje školske klime i unapređenje kapaciteta nastavnog kadra koji će biti u prilici da promoviše i taj segment ljudskih prava“, rekao je Zeković, prenosi Mina.

On smatra da Vlada u saradnji sa nacionalnim sportskim asocijacijama treba da unaprijedi dijalog na nacionalnom i lokalnom nivou, o toleranciji i suzbijanju homofobije.

„Ono što jeste neophodno da Vlada, konkretno Ministarstvo prosvete Uprava za mlade i sport, bez daljeg odlaganja pokrenu inicijativu za nacionalni dijalog sa svim nacionalnim sportskim asocijacijama i kolektivima koji neizostavno moraju uključiti i navijačke strukture“, pojasnio je Zeković.

Zeković je još uvijek mišljenja da je „Povorka“ uspešno organizovana, navodeći da je Crna Gora napokon i na tom polju ljudskih prava pokazala svoju punu otvorenost i da je policija bila na visini zadatka.

Upitani šta ih je navelo da promene plan za održavanje „Povorke“, s obzirom na to da su ranije ocenili da se još nisu stekli bezbednosni uslovi, Zeković je rekao „da se nije radilo o lošem tajmingu“.

„Imali smo dva koncepta, i na kraju je pobedio onaj koji je smatrao da upravo ‘Povorka’ može da postakne sazrevanje ne samo LGBT zajednice, nego sazrevanje društva u celini“, kazao je Zeković.

(IN4S.NET)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *