U Donbasu celu noć vođene borbe

U Donbasu celu noć vođene borbe

10 jula 2014

-U delovima Donjecke oblasti na istoku Ukrajine nastavljeni su tokom noći sukobi između samoodbrane i ukrajinske vojske, saopštio je štab samoodbrane.

„U najkraćem slika bi se generalno mogla opisati ovako: protivnik nastavlja da koncentriše snage oko Donjecka, mi pokušavamo da ga u tome sprečimo“, rekao je predstavnik štaba samoodbrane. Pri tome ukrajinska vojska nastavlja da gađa teškom artiljerijom Seversk, kao i Karlovku (selo koje se nalazi zapadno od Donjecka).

Po rečima predstavnika samoodbrane, sukobi su nastvljeni i u okolini Slavjanska i Kramatorska, odakle su se nedavno povukle glavne snage samoproglašene Donjecke narodne republike.

Armija Luganske i Donjecke narodne republike, koja se upravo formira u Donjecku, već broji oko 20.000 ljudi pod oružjem – izjavio je „narodni gubernator” Donbasa Pavel Gubarjev.

Istovremeno je, priznajući da je to složen proces, naglasio da je među gotovo svim jedinicama uspostavljena koordinacija i centralno komandovanje.

Gubarjev je potvrdio da će porodice svih pripadnika armije Donbasa vrlo brzo početi da dobijaju 600-900 dolara mesečno. Prema njegovim rečima, jedini izvor finansiranja nove armije biće – narod.

Dodao je da će se vrlo brzo pojaviti „kompletna armija sa glavnom komandom, obaveštajnom i kontraobaveštajnom službom i svojom logistikom”.

„Zasad ne razmišljamo o opštoj mobilizaciji. Naša armija ostaje dobrovoljačka. Još nema odluke ni o proglašavanju vanrednog stanja” – naglasio je Gubarjev.

Prema njegovim rečima, Donjeck su već napustile 73.000 njegovih stanovnika.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *