U Egiptu pravoslavcima seku glave

U Egiptu pravoslavcima seku glave

15 jula 2013

Egypt-islamEgipćanski hrišćani meta su talasa nasilja otkako je vojska smenila s vlasti predsednika Mohameda Morsija, a država ne uspeva da ih zaštiti, saopštila je danas nevladina organizacija Egipatska inicijativa za lična prava. U Egiptu je u aprilu najmanje osam ljudi poginulo, a 20 povređeno u sukobima pravoslavnih kopta i muslimana na severoistoku države.U najnovijem incidentu, ubijena su četvorica Kopta u Luksoru, a hrišhanske crkve se pale i pljačkaju, navodi ta organizacija.

Pored toga, jednom Koptu je u četvrtak odsečena glava, pet dana nakon što je on kidnapovan na Sinaju gde su napadači pre dve sedmice ubili jednog koptskog sveštenika, preneo je AFP.

„Ono što zabrinjava je neuspeh bezbednosnog aparata da zaštiti imovinu i građane koji su meta napada zbog svojih verskih osećanja“, saopštio je ispred nevladine organizacije Išak Ibrahim.

„Kopti plaćaju cenu zbog zapaljive retorike protiv njih, pojedinih islamističkih vođa i pristalica bivšeg predsednika Morsija“, dodao je on.Svrgnuti egipatski predsednik Mohamed Morsi, iz redova pokreta Muslimanske braće, obećao je po izboru da će štititi prava Kopta kojih ima 10 odsto od ukupno 83 miliona stanovnika Egipta.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *