U Egiptu ubijena i dva policajca

U Egiptu ubijena i dva policajca

5 jula 2013

egyptNekoliko stotina islamističkih pristalica svrgnutog egipatskog predsednika Mohameda Morsija krenulo je večeras ka nacionalnoj televiziji na obalama reke Nil u centru Kaira.

Svedoci kažu da su oni prešli most na Nilu u blizini Trga Tahrir, gde se nalaze Morsijevi protivnici.

U blizini Trga nalaze se vojnici s oklopnim vozilima. Vojska je saopštila da namerava da rivalske frakcije drži razdvojene, a islamisti su prešli most i okupili se ispred sedišta televizije, javio je Rojters.

Ranije danas, lider pokreta Muslimanska braća u Egiptu Mohamed Badi prisustvovao je protestima u Kairu, navedeno je u saopštenju političkog krila tog pokreta.

Egipatske bezbednosne snage su saopštile da je Badi uhapšen u četvrtak po naređenju tužilaštva, nakon zbacivanja s vlasti predsjednika Mohameda Morsija, koji je pripadnik Muslimanske braće, ali je taj pokret kasnije demantovao njegovo privođenje, preneo je Rojters.

Badi je na protestu više hiljada islamističkih pristalica Morsija u blizini jedne džamije u predgrađu Kaira rekao da je spreman na postizanje sporazuma sa oružanim snagama, ali samo nakon što Morsi bude vraćen na funkciju predsjednika.

„Ostaćemo na trgovima dok ne vratimo Morsija na vlast“, rekao je on.

Badi je pozvao armiju da ne puca na sopstveni narod, pošto je jedan vojni helikopter nadletao nad gomilom demonstranata i rekao da su demonstranti jači od tenkova.

„Naše grudi su jače od metaka“, dodao je Badi.

Visoki lider Muslimanske braće Ahmed Fahmi pozvao je danas pristalice tog pokreta da se ne suprostavljaju egipatskoj armiji.

„Pred egipatskom armijom je crvena linija koja ne smije da bude pređena“, rekao je Fahmi u saopštenju koje su prenijeli državni mediji, ubrzo nakon što su tri osobe ubijene u pucnjavi na demonstracijama pristalica svrgnutog predsednika Mohameda Morsija i Muslimanske braće, kada je nekoliko stotina demonstranata pokušalo da dođe do vojnih baraka gdje vojska navodno drži Morsija.

U gradu El-Ariš na Sinaju danas se dogodio incident u kojem su ubijena dva egipatska pilicajca ispred jedne vladine zgrade.

To je najnoviji u nizu bezbednosnih incidenata u tom regionu gde vlada bezakonje, prenio je Rojters. Ubijeni policajci su obezbeđivali tu vladinu zgradu kada su ih ubili nepoznati naoružani napadači, rekli su medicinski izvori.

Naoružani islamisti su rano jutros napali i članove obezbjeđenja aerodroma u El-Arišu. Za sada nije jasno da li je taj napad, kao i napad na jednu policijsku stanicu u obližnjem gradu Rafah, na granici s Gazom, reakcija na svrgavanje islamističkog egipatskog predsjednika Mohameda Morsija.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *