У ЕКВАДОРУ АПОКАЛИПСА: Погледајте најстрашније лице КОРОНАВИРУСА (ВИДЕО)

У ЕКВАДОРУ АПОКАЛИПСА: Погледајте најстрашније лице КОРОНАВИРУСА (ВИДЕО)

13 априла 2020

У економској престоници Еквадора, граду Гвајакилу, власт је само из кућа покупила 771 тело и још 631 из болница у којима су мртвачнице преплављене, каже описујући апокалипсу у којој живи Еквадор, Хорхе Ватед, шеф полицијске и војне екипе које се боре против хаоса насталог услед вируса.

Ватед је изјавио је да се ради о преминулима у последњих неколико недеља, за које није званично потврђено да су били жртве ковида 19. Здравствени и погребни системи у овом граду у потпуном су колапсу од почетка пандемије.Власти су за сада успеле да сахране само 600 тела и сада се суочавају са тужбама рођака преминулих. Неки од оних који су изгубили своје најближе нису могли да подигну тела, некима су сандуци изручивани на улици испред куће, а многи подаци о умрлима су изгубљени и сада је питање да ли ће тела икада бити нађена. Више од шестсто сахрана у недељу обављено је без пратње и подаци о умрлима и месту сахрањивања могу се наћи на интернет порталу градских власти.

Житељи из околине гробља Пасквалес поделили су видео-снимке хладњача који у пратњи полиције улазе на парцеле.

​На снимку се чују узнемирени грађани, који се жале на отужни мирис из камиона и на чињеницу да из њега тече крв.

Градоначелница Синтија Витери, која се већ изборила с болешћу, наредила је да се ови камиони искористе за чување преминулих.

​Испред болница учестале су сцене туча са чуварима јер људи траже да преузму тела. Џими Лопез, који већ пет дана спава испред болнице говори: „Дошао сам са свим потребним папирима да с гробља преузмем тело моје таште. Ево већ пет дана чекам с температуром и још не могу да је нађу“.Последњих неколико недеља призори из Еквадора личе на апокалипсу. С обзиром да нема могућности да се произведе довољно сандука или нађе довољно гробних места, људе сахрањују у картонским кутијама или остављају у врећама да леже недељама. Грађани по друштвеним мрежама шире снимке напуштених тела насред улица и запомагања оних који нису могли да сахране своје најближе.

​„Мисле да чине добро дело зато што донирају ове кутије, али оне су бескорисне, зато што се цепају и отварају! Када се тела наших рођака у њима предуго чувају, овлаже се и отворе. А ако их будемо превозили по киши, шта ћемо онда?“, пита се један од грађана.

У Еквадору је први случај короне откривен 29. фебруара и од тада су, по званичним информацијама, од последица вируса преминуле 333 особе. Ипак, с обзиром да је здравствени систем потпуно отказао, сматра се да су ове бројке потпуно нетачне и да се заправо ради о неколико хиљада жртава. Власти указују на то да се аутопсија на умрлима није вршила, а  Хорхе Ватед је пре две недеље изјавио да ће број умрлих убрзо достићи 2,5 – 3,5 хиљаде само у тој провинцији.

Гвајакил је жариште епидемије у земљи и према званичним подацима, 70 посто заражених се налази управо ту. С обзиром да је то и лучки град, они грађани који нису у могућности да сахране своје ближње, возе их чамцима и бацају у море.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u