U EU vidimo nova lica, ali stare izjave

U EU vidimo nova lica, ali stare izjave

4 septembra 2014

prorokovic-L2Piše: Dušan Proroković

Tamo gde je stala Ketrin Ešton, u prvom javnom nastupu je nastavila njena naslednica-Federika Mogerini. Suštinski, to je politika „pokazivanja nemoći“ i dokazivanja kako EU geopolitički i spoljnopolitički i ne može da bude ništa drugo do privezak SAD. Novi Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost je žestoko kritikovala predsednika Rusije i izjavila da „Vladimir Putin nije poštovao obaveze koje je preuzeo u više navrata“. Istina, nije precizirala o kojim se obavezama radi, ali bi za nju bilo bolje da svoja istupanja umeri. Prvo, Rusi će jedva dočekati da podsete pojedine evropske lidere na neispunjavanje obaveza, a što je direktno uticalo na eskalaciju ukrajinske krize. Ključno obećanje koje nije ispunjeno ticalo se sudbine Viktora Janukoviča i mirne tranzicije vlasti posle potpisivanja sporazuma u februaru 2014. Putin se pokazao majstorem „uzvraćanja istim merama“. Danas Federika Mogerini navodi kako je „u interesu Ukrajine, Evrope i Rusije da kriza bude rešena politički, a ne vojno, jer takvo (vojno) rešenje jednostavno ne postoji“, međutim, puna tri meseca dok je trajao krvavi pir kijevskih vojnih snaga u Luganščini i Donbasu njena prethodnica nije nijedanput reagovala. Tada je EU-birokratija očigledno verovala da postoji „vojno rešenje“ i zbog toga su Porošenku dozvoljavali sve. Dok je trajala ofanziva Kijeva, sve je bilo u redu, a sada kada je počela ofanziva zagovornika federalizacije „vojno rešenje jednostavno ne postoji“. Jadikovke nove „šefice EU-diplomatije“ su posledica neprincipijelnosti same EU i uzroke problema bi trebalo pre svega da potraži u Briselu.

Drugo, posle ovakvih teških reči moraju uslediti i određena dela. Koje poteze može preduzeti novo rukovodstvo EU? Najverovatnije pojačavanje sankcija protiv Rusije. Međutim, to je apsurdno jer sankcije (i kontramere koje preduzima Rusija) štete interesima EU. I što „EU više bude dodavala gas“ to će posledice po njenu ekonomiju biti sve veće. I treće, i Federika Mogerini će na kraju morati da sedne sa Rusima za pregovarački sto. Što više Brisel bude zatezao svoje uže prema Moskvi, to će ulaziti u težu pregovaračku poziciju. Nije zgoreg podsetiti se primera Ketrin Ešton, čija je poslednja aktivnost bilo učešće na sastanku u Minsku, na kojem je medijator bio Aleksandar Lukašenko!

Za zapadne zemlje Aleksandar Lukašenko je „poslednji diktator u Evropi“. U njegovom režimu se, kako to sarkastično primećuje londonski „Gardijan“, „KGB i dalje naziva KGB“. Veze vodećih zapadnih zemalja sa Belorusijom svode se na pokušaje jačanja opozicije, a sve što ima veze sa Aleksandrom Lukašenkom se ili „izoluje“ ili „sankcioniše“. Uglavnom, posmatrano sa stanovišta EU, Lukašenko je nepoželjan, sa njim se ne održavaju ni bilateralni susreti. I onda, posle svega, Ketrin Ešton pristane da isti taj Lukašenko posreduje u ukrajinskoj krizi. Na kraju, sasvim je moguće i da Aleksandar Lukašenko bude strani političar sa kojim će se Federika Mogerini najčešće susretati tokom 2015. godine. Jer, pozicija EU po pitanju oko ukrajinske krize je toliko slaba, opterećena sa toliko „autogolova“, da Brisel više nije u prilici ni da nametne medijatora. Što po inerciji, što zahvaljujući fanatizmu evroatlantista unutar EU, Brisel je slepo pratio američke poteze u Ukrajini. Zato je i stigao tu gde jeste. Ostale su mu samo krupne reči i žestoka protivljenja koje ne prati realna politička moć. Ostalo je, naravno, i pitanje, koliko Brisel može da izdrži u takvom položaju? Koliko dugo će politička javnost i birači podržavati ovakvu samoubilačku politiku koja vodi i ka ponižavanju? Bez obzira na prvu izjavu datu posle izbora na novu funkciju, posmatrajući njen dosadašnji rad, Federika Mogerini može predstavljati i „osveženje“ u evropskoj politici, ona može biti jedan od predstavnika „političara novog talasa“ u EU-politici koji će u narednoj deceniji definisati „originalne evropske“ interese i ciljeve. Samo, da bi to postala, potrebno je distanciranje od dosadašnjeg postavljanja EU i „kretanja po inerciji“. Dalji nastavak putem koji su utabavali Eštonova, van Rompej i Barozo nije opcija. Niti za Mogerinijevu, niti za EU.

(Fondsk.ru)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Vladimir says:

    Izneo si Dušane dobra zapažanja, ali nisu put utabavali Eštonova, Barozo, Van Rompej i slična kalakurcija, već politički vrh SAD. Mogerinijeva je samo sredstvo, ili bolje reći posredstvo. Ako primećuješ na takve funkcije mogu da dodju samo relativno mladi i ne previše upućeni ljudi. Eštonova je klasičan primer ograničene, neuredne, nesvesne žene, koja radi po nalogu i govori ono što joj je rečeno. Mislim da Evropa nije imala u svojoj istoriji veći politički šljam i prostije ljude na visokim položajima. A to nije slučajno. Oni su samo marionete, željne popularnosti i glume.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *