U Evropskom parlamentu ima više euroskeptika nego u sprskom parlamentu

U Evropskom parlamentu ima više euroskeptika nego u sprskom parlamentu

29 maja 2014

EU-Parliament-July-2013Rezultati izbora za Evropski parlament su značajniji sa stanovišta tendencija u državama članicama nego sa stanovišta kompozicije novog saziva Evropskog parlamenta.

Iako su stranačke grupacije oko proevropskog centra izgubile veliki broj poslaničkih mesta, one još uvek raspolažu dovoljnom većinom da diktiraju nastavak proevropske zakonodavne politike.

Jačanje stranaka evroskeptične ili antievrounijske orijentacije koje su pobedile u Ujedinjenom Kraljevstvu, Francuskoj i Grčkoj, a osvojile preko 20 % u Austriji – jasno pokazuju da će Evropski Parlament biti mnogo zanimljiviji nego do sada, jer će rasprave na liniji za i protiv nastavka integracija biti mnogo učestalije nego do sada.

Za Srbiju su ovi izbori ponovo znak njenog zaostajanja za zbivanjima u EU.

Dok u parlamentu EU sada sedi bar jedna petina poslanika kritički orijentisana prema samoj Uniji, u Srbiji je danas taj broj jednak nuli. To je još jedan pokazatelj da se u Srbiji EU posmatra kao da je reč o početku devedesetih godina prošlog veka.

Jedina uteha, doduše samo simbolička, može biti činjenica da Jelko Kacin neće više biti poslanik Evropskog parlamenta, te se više neće iživljavati nad Srbijom perući svoju ratnohuškačku prošlost.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *