U Finskoj stvorili svoj „Desni sektor“ i prete razbijanjem Rusije

U Finskoj stvorili svoj „Desni sektor“ i prete razbijanjem Rusije

28 maja 2014

finski-ds„Ako Rusija ne bi postojala, svet bi bio bolje mjesto“, „Rusija će se raspasti na isti način kao i SSSR“, „Nuklearno oružje SAD ubija loše ljude, kao što su Rusi, koji ugrožavaju suverene države“ – ovakva mišljenja finskih oficira, rezultovala su stvaranjem, sa ukrajinskim kolegama, „Desnog sektora“ u Finskoj.

Cela istina o tome gde su u neutralnoj evropskoj zemlji radikali, i to u uniformi, ko ih vodi i šta su im ciljevi, reći će naš ekspert, međunarodni aktivista za ljudska prava, istoričar, doktor političkih nauka i predstavnik RISI (Ruski institut za strateška istraživanja – prim. ur.) u nordijskim zemljama – Johan Bekman (Erkki Johan Bäckman).

FINSKI „DESNI SEKTOR”

Grupa finskih oficira stvorila je svoj „Desni sektor“ i sada preti Rusiji nuklearnim oružjem SAD i propadanjem države. Prema informacijama iz pouzdanih izvora, radom ove radikalne organizacije direktno rukovodi pukovnik Torsti Siren (Torsti Siren), šef Odeljenja za strateško planiranje finskih oružanih snaga. Poznato je da je ovaj oficir, povodom ujedinjenja Krima i Rusije, počeo da širi na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici eksplicitne pozive za uništenje Rusije. Konkretno, Rusku Federaciju je Siren nazvao „mentalno obolelim susedom“, „mentalno deficitarnom zemljom“ i pozvao da se uništi „zlo putinizma“ korišćenjem američkog nuklearnog oružja.

„Rusija nije Evropa. Niko ne može da razume ruski. Rusija – bitanga država“ – piše Siren na svojoj stranici na Fejsbuku.

„Putinizam je apsolutno zlo, što znači maksimalno će morati da se suoče sa zlom. Nuklearno oružje SAD ubija loše ljude, kao što su Rusi, koji ugrožavaju suverene države“- nastavio je oficir, dodajući da „ukoliko Rusija ne bi postojala, svijet bi bio bolje mjesto“.

„Ne smijete se bojati zla putinizma – treba mu odgovoriti dvostruko!“ – poziva visoki oficir finske vojske.

Torsti Siren je siguran da će se Rusija uskoro raspasti kao njen prethodnik. „Rusija će prekinuti sa svojom agresijom na isti način kao i SSSR“, smatra on. Siren i ne krije svoj revanšizam: „Karelija (Karelija je autonomna republika u sastavu Ruske Federacije– prim. ur.) će se vratiti u Finskoj. Moraju da se vrate teritorije koje pripadaju Finskoj. To je sada dan koji cijela Finska iščekuje!“

Torsti Siren-fbTrenutno Torsti Sirena podržava i nekoliko drugih ekstremnih finskih oficira. Sebe i svoje saradnike „organizator“ i „ideolog“ finskog „Desnog sektora“ ocjenjuje kao „velike stratege budućnosti“. „Mi smo svi Amerikanci!“, ponosno izjavljuje ovaj oficir.

Takođe znamo da je, uporedo sa stvaranjem „Desnog sektora“ u Finskoj, objavljena knjiga sa operativnim kartama „ratne 2016. godine“, koja opisuje rusko-finski rat u bliskoj budućnosti. Na naslovnoj strani knjige, autor – koji je finski stručnjak za strategiju – kapetan Jere Lajne (Jere Laine), povezuje finsku reč „rat“ sa simbolima ruske zastave…

U isto vrijeme, na sajtu Odeljenja strategije finske vojske primećuje se novi simbolizam crno-crvenog ukrajinskog „Desnog sektora“.

Na prvi pogled, sve ove inicijative i akcije finskih oficira izgledaju kao farsa i otvorena provokacija. U pokušaju da razumijemo šta se zaista dešava u redovima vojske Finske, pozvali smo eksperta za međunarodna pitanja, finskog istoričara i pacifistu, Johana Bekmana.

„Pobuna. Taj oficir se protivi finskoj spoljnoj politici“, prokomentarisao je finski istoričar. „Međutim, siguran sam da oni imaju podršku SAD, od kojih dobijaju instrukcije. Uzgred, oni su se pojavili ubrzo nakon posete Evropi šefa CIA. Zvanično finsko rukovodstvo ne može da utiče na aktivnosti ove grupe. To nijesu obični oficiri – oni su pod rukovodstvom šefa za strateško planiranje finske vojske. Oni imaju veliki uticaj, a njihove aktivnosti odražavaju pravo raspoloženje u finskoj vojsci.“

Prema Johanu Bekmanu, osnivanje u Finskoj sa ukrajinskim kolegama „Desnog sektora“ jeste sasvim prirodno i sa jasnim obrazloženjem. „Protiveći se gubitku Krima, SAD su počele da vrše pritisak na Finsku zastrašivanjem da će je Rusija napasti… Jasan je plan CIA – da stvori strah među Fincima, rusofobiju, utirući put za ulazak Finske u NATO, a zatim njeno američko preuzimanje, na isti način kao što je sprovedeno u Estoniji, Letoniji…“.

„Među finskim oficirima uvek je bilo protivruskih elemenata, ali oni nisu bili toliko brojni i aktivni kao što su sada“, priznaje Bekman. Finski „Desni sektor“ on ocenjuje kao „pokušaj da se preuzme vlast od oficira, pokušaj da se kreira hunta kao u Kijevu“. „Šef pobune oficira“, pukovnik Torsti Siren, kao načelnik strateškog planiranja finskih oružanih snaga, već sprovodi operaciju u lokalnim medijima, ohrabrujući NATO agresiju protiv Rusije. Uzgred, on je u isto vrijeme instruktor NATO: predaje informacionu strategiju“ – rekao je Bekman.

„To je, naravno, direktan rezultat onoga što se dešava danas u Ukrajini: akcija kijevske hunte, Desni sektor, NATO i agresivna politika Sjedinjenih Država“ – kaže aktivista za ljudska prava.

„Očigledno, određeni krugovi finskih oficira dobili signal su za agresivan napad na Rusiju. Jedan od njih – kapetan Juhani Putkinen (uzgred, bio je instruktor u ukrajinskom Desnom sektoru) – takođe je i pripremao teroriste za Majdan. On stalno prijeti Rusiji kroz jednu od nacionalističkih publikacija Uusi Suomi“, rekao nam je ovaj istoričar.

Na pitanje o istoriji osnivanja u Finskoj „Desnog sektora“ i njegovih uzroka, Johan Bekman odgovara na sledeći način:

„Sve ovo je povezano sa reformama finskih oružanih snaga. Nedavno smo dobili novog načelnika finske vojske i novog šefa vojne obaveštajne službe. Razmatra se novi zakon o vojnoj obavještajnoj službi. Pojava novog zakona i finskog Desnog sektora u direktnoj su vezi sa razvojem protivruskih aktivnosti u finskoj vojsci.“

„Uzgred, oni su već stavili tenk sa svastikom u dvorištu Vojne akademije Finske. Oni su se prijavili, tako da to nije podzemna organizacija. Imaju sajt i stranicu na Fejsbuku, tako da oni razvijaju svoje aktivnosti. Oni su direktno informisani o tome šta je njihov cilj – to je uništenje Rusije“, zaključio je ekspert.

(Stanje stvari)

KOMENTARI6 komentara

 1. Za Srbiju says:

  Cia i nato organizuju "desne sektore" u svim graničnim zemljama Rusije. Biće još prevrata i vojnih pučeva. Kada Rusija bude potpuno okružena nato državama, odnosno amer. režimima, pokrenuće se opšti pohod na Rusiju. Nadam se da će Kina, na vreme, ukapirati da je sledeća žrtva zapadnih hordi i dati ruku Rusiji.

 2. PRVOTIMAC says:

  RUSIJA I KINA JEDINO MOGU DA VODE SVET U SREĆNIJU I MIRNIJU BUDUĆNOST...

 3. Antti says:

  Rusija koristi istu taktiku kao Zimskog rata u 1939 Laganje i onda napad. Takođe, Zimski rat je počeo kada je ruski namerno pucao sopstveno selo. Niko u Finskoj ne želi rat.

 4. Nebojsa says:

  Ovaj Antti je očogledno iz Desnog sektora i koristi google prevodilac da bi ovde sejao svoje laži. Očigledno da dobro rade na širenju antiruskog raspoloženja na internetu. Samo što više niko ne veruje u te laži. Finci su imali sreće u II sv. ratu, sad bi rusija trebala da im naplati sve.

 5. djuro says:

  Hahah finaca 5 miliona ukupno i u proslom ratu im je staljin uzeo teritorije oce opet da se pomjere granice.

 6. Gojko says:

  Finci bi rat sa Rusijom ali da Amerika pocne sa atomskim napadima pa sve kad se zavrsi da povrate svoje teritorije.Ako izbije rat atomskim oruzjem nikome vise nece trebati teritorije jer naroda vise nece biti,niti ce vise Finci kosken korvu moci piti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *