У ФРАНЦУСКОЈ РАЗМИШЉАЈУ О ПОВЛАЧЕЊУ ПРИЗНАЊА ТЗВ. ДРЖАВЕ КОСОВО!?

U FRANCUSKOJ RAZMIŠLJAJU O POVLAČENJU PRIZNANJA TZV. DRŽAVE KOSOVO!?

7 novembra 2018

Na Korzici, četvrtom po veličini ostrvu u Sredozemnom moru, koje je u sastavu Francuske, ponovo, iz godine u godinu, jačaju ideje o samostalnosti. Te ideje nikad nisu ni zamrle. Samo se u određenim vremenima smire, stišaju.

Inače početak pisane istorije Korzike beleži se oko 560. godine pre n. e. Tada su na njoj Grci iz Male Azije osnovali grad. Zatim je drže Kartaginjani, pa Vandali… U 3. i 2. veku takođe pre nove ere ostrvo su zauzeli Rimljani. Kasnije su ga osvajali i njime vladali mnogi narodi. Među njima bili su i Vizantinci, Arapi, u 9. veku nove ere ostrvom je gospodarila Piza, pa Đenova… U jednom periodu ostrvo je bilo i samostalna republika.Na Korzici je rođen Napoleon Bonaparta.

Korziku je 1768. godine kupila Francuska, kada je Đenova morala da je proda zbog duga. I od tada je francuska provincija.

Danas ostrvo broji oko 320.000 stanovnika, a površina mu iznosi 8.861 kilometar kvadratni.

Trebalo bi mnogo prostora da se opiše istorija borbe i nastojanja za osamostaljenjem stanovnika Korzike i pre francuske vlasti, ali i od Francuske. Samo u 20. veku zabeležene su brojne akcije za oslobođenje i osamostaljenje ostrva. Bilo je borbi, njihovog gušenja u krvi.

Dug je period kako francuske vlasti imaju probleme sa težnjom Korzikanaca za samostalnošću. Vetar u leđa tim težnjama dalo je i francusko priznanje okupiranog dela teritorije suverene države Srbije kako bi se na njemu stvorila veštačka kvazidržava Kosovo. Francuske vlasti su među najžešćim zagovornicima samostalnosti Kosova. A ne treba smetnuti s uma da je Francuska učestvovala u besomučnom bombardovanju, rušenju i uništavanju Srbije, 1999. godine. U tom svirepom, krvoločnom ratu NATO-a protiv Srbije, dugom 78 dana, bez odobrenja Ujedinjenih nacija, ubijeno je blizu 3.000 srpskih civila, među njima 88 dece mlađe od 14 godina.

Imajući u vidu sve te činjenice, francuska opozicija je spremna, osvajanjem vlasti, da povuče odnosno poništi akt svojih prethodnika o priznanju tzv. države Kosova.

Ne treba smetnuti s uma da je ta ideja sve više prisutna i kod onih koji nisu samo u opoziciji.

(J. Š. INTERMAGAZIN)

KOMENTARI14 komentara

 1. milos says:

  Sumnjam

  • Zoran says:

   Nemam nadu zato

   • Kiza says:

    Kao,a kače kosovsku zastavu u ime oslobodioca u prvom ratu!!!

 2. Rale says:

  Nema od toga ništa.

 3. Lekar says:

  Od 320000 Ljudi koji tamo žive 90% su Francuzi koji van sezone žive od fine socijalne pomoći a u sezoni ostrvo broji i preko dva tri miliona stanovnika(turista koji donose milione eura zarade korzikancima). Francuska vlada svake godine uplati preko milijardu eura u budžet ostrva i aktivno učestvuje u infrastrukturnim projektima od vitalnog značaja za ostrvo. Za samo poslednjih 20 godina Francuska je izgradila autoput na ostrvu i asfaltirala svaki santimetar puta kako bi sve bilo pod konac zbog tri etape “Tour de France” A poznata Korzikanska mafija drži celu azurnu obalu u Francuskoj tako da od te nezavisnosti nema ništa. A za vreme rata ‘99 zahvaljujući francuzima nisu porušeni mostovi na Savi i Dunavu u Beogradu i nije gadjana ratna mornarica vojiske Jugoslavije. I za kraj ako pobedi Le Penova ili Melonšon moguće je da će povući akt o priznanju tzv. republike Kosovo.

  • padre says:

   Ma daj!I Juga i Srbija su ulagale u Kosmet, pa šta ima sad od toga!Kao da se nije desilo!

 4. milorad says:

  ako sruše makrona i opozicija dodje na vlast u francuskoj oni će povući priznanje kosova. Makron je predsednik multinacionalnih bankarskih kartela i nema veze sa francuskom i francuskim interesima, sem krupne buržoazije.

 5. Nebeska Srbija says:

  Imace oni svojih problema..kosovo ce da im bude zadnja rupa na svirali.Svima njima..

 6. Saša says:

  Dabogda svaka zemlja koja je priznala nezavisno Kosovo na našoj teritoriji, dobila svoje Kosovo.

  • SLOBODAN says:

   Tako je.

 7. mrak says:

  'Ajde, bre, ne laprdajte vise! Beeeee, beeeee, beeeeee ...

 8. Danilo says:

  Oni mogu razmišljati o tome da ga priznaju još jednom.

 9. petrovgrad says:

  Svako ima svoje Šiptare. Što se tiče Makrona, nema šanse da preživi. Gubi kontrolu to se vidi iz aviona.

 10. Budi Bog s nama says:

  Ma što da ne, i ovo spada u politički akt ili pritisak ili bunt ili pretnju ukoliko se jedna zemlja ne slaže sa načim što joj je nametnuto a želi da ostvari neki svoj cilj. Mogu da zaprete da će povući priznanje Kosova i tako ostvariti neki svoj cilj, pa šta reći? I njima je davno nametnuto da moraju da priznaju, e pa oni sad kažu da ne moraju. Neka njih Bog blagoslovi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *