У ФРАНЦУСКОЈ „СЛОБОДА И ДЕМОКРАТИЈА“: Макрон забрањује друштвене мреже

U FRANCUSKOJ „SLOBODA I DEMOKRATIJA“: Makron zabranjuje društvene mreže

1 maja 2024

Francuski predsednik Emanuel Makron naručio je izveštaj eksperata od kojih očekuje da pruže smernice za korišćenje pametnih telefona u dečijoj populaciji.

Želeći da preduzme odlučne korake u ograničavanju njihove izloženosti negativnom uticaju tehnologije, pre svega društvenih mreža, u narednim danima se očekuje da francuska vlada zabrani pristup konvencionalnim društvenim medijima poput TikToka, Instagrama i Snepčeta sve dok navršene 18. godina.„Deca ne bi trebalo da koriste smart telefone pre navršene 13. godine i trebalo bi im zabraniti pristup mrežama“, navodi se u ekspertskom izveštaju, prenosi londonski „Gardijan“.

Predsednik Makron je još u januaru ove godine najavio da su u Francuskoj „moguće zabrane i ograničenja“.

„Deca trebalo da budu zaštićena od „strateškog pristupa industrije tehnologije usmerenog na zaradu, koji pokušava da zarobi pažnju dece, koristeći sve oblike kognitivnih mogućnosti kako bi ih vezala za ekrane, kontrolisala ih, ponovo angažovala i unovčila“, navedeno je u izveštaju.

Dodaje se da deca postaju „roba“ na novom tehnološkom tržištu i da industrija treba da zna da se vidi šta rade i da se neće dozvoliti da prođu nekažnjeno“.

Studija koju su sprovodili naučnici i stručnjaci tokom tri meseca, a koju su vodili neurolog Servan Muton i Amin Benjamin, šefica psihijatrije na odeljenju za bolesti zavisnosti u bolnici Pol-Brus, predočava da deca mlađa od tri godine ne bi trebalo da budu izložena video ekranima, uključujući i televiziju i da nijedno dete ne bi trebalo da ima telefon pre navršenih 11 godina.

KOMENTARI4 komentara

 1. VRSK says:

  Pa kada sloboda i demokratija postanu košmar društva onda je treba koriigovati. U potpunosti je u pravu Francuz. Da smo pametni kao narod da se vratimo na stare modele telefona i da izbacimo televizore iz doma spasili bi smo se. Ovako fiksirani ko telad buljimo u ekrane i sve znamo.

 2. Herceg Stjepan junać'na hrvat'na seljać'na says:

  Ok, ovo ustvari nije loše. Samo to je nemoguće učiniti u kući, roditelji bulje u tv i mob., naravno da će i deca,a još gore je ako roditelji u kući gledaju a zabrane deci, deca ostaju sama a roditelji se "zabavljaju" sa svim tim "zabavnim ekranima", kako bi to deca zaključila. Rešenje je samo 1-baciti tv. Ja sam to uradio maltene kao stariji klinac pre kojih 20 godina. Smartfon sam odgađao kao i mobitel al me posao naterao i besplatni Viber posebno. Ako se izbaci tv a to je lako jer je sve na njemu zaista bydalaština, svi programi, politika,sve, ostaju smartfoni koji imaju segment korisnosti i neophodnosti. Prosto treba više raditi da se deci omogući zanimljiv i sadržajan život a ne im dati smartfon kao najjeftiniju verziju bebisiterke/zabave za njih jer to je bačeno vreme. Evo i ja ovo što pimplam na internetu i pišem komentare svestan sam da bacam svoje vreme umesto da si popunim to vreme korisnijom stvari,al radim na tome, ulažem u proširenje posla, planiram kurs za 3d animaciju, ako to bude ok krećem i sa time, teretanu sam si kupio i treniram al to ne može da puno popuni vreme nego sat-sat i po, al uskoro i el.gitaru kupujem tako da će mi internet ostati samo za Viber zbog posla i tu i tamo koja informacija, muzika sa Yt, za videa istomišljenika koji se bore protiv sistema, plandemičara, američko-EUropskih planova i sl.stoke, a najbitnije mi je da sam odyebo američke stupidne filmove, to su moji gutali ko ludi a i ja moro s njima...jeftina zabava i tako se i stvori loša navika. Treba paziti kako s vremenom, ne bacati ga na njihove idiotske medije nego ga iskoristiti za zarađivanje, informisanje za posao i pametnu zabavu, i normalno xxx segment, pa zdravi smo brate, stojko traži nove izazove stalno, to je dobar deo interneta a najgori su verski ispirači-upravljači tuđih mozgova, to je najcrnji mogući deo interneta, dark web.

 3. Nikola says:

  Prvi put nešto pametno od ovoga global- nacističkog drona! A vaš naslov je ludost i totalni idiotizam. Prvi put da sam kod vas naišao na ovakvu glupost. Deci treba zabraniti upotrebu tih zlih sokoćala koja ih samo zaglupljuju. No i odraslima bi to trebalo nekako regulisati- ograničiti, jer ovo što se dešava sa tim zlom to je nešto gore od pandemije bilo koga virusa. Pretvaramo se u zombije ili nešto drugo bezlično, samo smo sve manje ljudi.

 4. peralozac says:

  E da se i ja jednom složim sa francuskim derperom, ja bi otišao još malo dalje tj. naterao bih proizvođače telefona da ugrade softwer koji automatski ruši stranice "društvenih medija" posle dva sata i toliki bi bio limit za sve, dva sata zaglupljivanja dnevno je sasvim dovoljno. Pre par godina sedim sa sinom u restoranu i dolaze momak i devojka na večeru, pričali su dok nisu naručili posle toga se večera svela na žvakanje i buljenje u telefon sa malim predasima kada su jedno drugom nešta pokazivali.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *