У Франкфурту на највећем Сајму књига на свету и 28 излагача из Србије

U Frankfurtu na najvećem Sajmu knjiga na svetu i 28 izlagača iz Srbije

19 oktobra 2016

tan2016-10-18_154124214_1_620x0

U Frankfurtu sutra počinje Međunarodni sajam knjiga – najveća svetska smotra knjige, na kojoj će se među izdavačima iz više od 100 zemlja naći i tridesetak iz Srbije.

Ovogodišnja smotra knjige nekomercijalnog, ali poslovnog, informativnog i promotivnog karaktera okupiće u Frankfurtu do 23. oktobra oko 7.200 izlagača iz celog sveta, a tokom pet dana očekuje se dolazak više od 250.000 posetilaca.

Prema rečima generalnog sekretara Udruženja izdavača i knjižara Srbije Ane Opaćić, izdavači iz Srbije imaće i zajednički nastup na nacionalnom štandu na kome će biti izloženo oko 450 izdanja domaćih pisaca i izdavača.

„Učečće na jednoj tako velikoj manifestaciji srpskim izdavačima pruža mogućnost ne samo da predstave svoja izdanja već i da budu u direktnoj prilici da stupe u kontakt sa svetskim izdavačkim kućama i ugovore novu saradnju“, rekla je Opačić agenciji Beta.

Predstavnik Privredne komore Srbije Srđan Markotić rekao je Beti da će deo nacionalnog štanda Srbije koji se organizuje u saradnji sa Ministarstvom kulture biti iskoriščen i za promociju 160. godina od rođenja Nikole Tesle, ali i beogradskog Sajma knjiga.

Markotić je dodao da samo tri izdavača iz Srbije imaju i svoj posebni štand na sajmu u Frankfurtu – čačanska Pčelica, Kreativni centar i Evrobuk.

Glavna urednica izdavačke kuće Pčelica Bojana Jovanović rekla je agenciji Beta da je Frankfurtski sajam knjiga prilika da izdavači, uspostavljajući kontinuitet svog prisustva među najznačajnijim i najvećim imenima te oblasti, dokažu da se mogu nositi sa problemima svetskog izdavaštva koji ne zaobilaze ni male ni velike.

„Pčelica će u Frankfurtu između ostalog predstaviti i ediciju od osam vaspitno-obrazovnih slikovnica među kojima su i Priča iz šume, knjiga ovenčana brojnim nagradama u regionu, ali i Male knjige o velikim ljudima koje čine ediciju od 16 priča o istorijskim ličnostima koje su promenile svet u kome živimo“, dodala je Jovanović.

Na nacionalnom štandu pedstaviće se i domaći pisci Dragi Bugarčić, Vladan Matijević, Mićo Cvijetić i Ratomir Damjanović.

Sajam u Frankfurtu odžava se neposredno pred beogradski 61. Međunarodni sajam knjiga koji će kapije za posetioce otvoriti u nedelju, 23. oktobra.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *