У ХАГУ ДОНЕТЕ ДВЕ СУПРОТНЕ ОДЛУКЕ: Не зна се ко суди Караџићу

U HAGU DONETE DVE SUPROTNE ODLUKE: Ne zna se ko sudi Karadžiću

2 novembra 2018

Sudije u Hagu potpuno su se podelile u slučaju Radovana Karadžića, tako da se njegov proces praktično pocepao, budući da su donete dve suprotne odluke i da se ne zna ko će mu pravosnažno presuditi.

Sudija Žan Klod Antoneti usvojio je zahtev odbrane i izbacio iz Žalbenog veća sudiju Iva Nelsona Rosa, kojeg je kao svoju zamenu postavio predsednik suda Teodor Meron. Proučavajući dokumentaciju Antoneti je utvrdio da Meron nesporno izgleda kao pristrasan sudija u Karadžićevom postupku, pošto je u drugim procesima označio Karadžića kao učesnika zločinačkog poduhvata tokom rata u BiH. Zbog toga kaže Antoneti, Meron ne može da postupa u Karadžićevom postupku, niti da imenuje svoju zamenu.

Istovremeno sudsko veće koje je postavio Meron protumačilo je da on kao predsednik suda ima pravo da postavlja sudije u žalbena veća i odbacilo zahtev odbrane za njegovo potpuno isključenje iz Karadžićevog postupka. Odbacili su i drugi zahtev odbrane za izuzeće zbog pristrasnosti sudije Vilijema Sekulea, uz obrazloženje da je trebalo da bude podnet ranije i da je nepravilno podnesen sudiji Antonetiju, kao drugom po starešinstvu iza Merona.

(Večernje novosti)

KOMENTARIJedan komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *