„U Hrvatskoj ima mržnje za još dva, tri rata“

„U Hrvatskoj ima mržnje za još dva, tri rata“

16 juna 2013

Hrvatski navijačiTagescajtung u kolumni pod naslovom „Zona belog luka“ piše o Hrvatskoj. U ovom izdanju autorka se osvrće na poraz Hrvatske od Škotske u okviru kvalifikacija za Svetsko fudbalsko prvenstvo u Brazilu.

List piše da su gledaoci za poraz smatrali odgovornim Samira. „On je propustio šansu da postigne gol. Ali nakon njega isto se dogodilo i igraču Bajerna Mandžukiću. Doduše, on nije izviždan, već je dobio aplauz. Svaki put kad je Samir samo dotakao loptu opet bi bio izviždan. Već nekoliko sedmica ranije prilikom poslednje Dinamove utakmice u ovoj sezoni, dogodile se slične scene iako ne toliko glasne. Samir je kratko pre kraja utakmice zamenjen, otišao je u svlačionicu i više se nije vratio ni na proslavu osvajanja prvenstva. To da on želi da napusti klub nije razlog zbog kojeg ga ne vole hrvatski navijači. Samir potiče iz Brazila, od 2006. godine igra za Dinamo iz Zagreba, mada ima hrvatsko državljanstvo i to od 2011. godine, upravo ga je Hrvatski fudbalsku savez proglasio najboljim igračem hrvatske lige u 2013. godini i crnac je,“ piše Tagescajtung.

Nemački list piše kako je ono što se odigravalo na stadionu bilo primetno i u hrvatskim medijima. „Televizijski voditelj je nakon utakmice pitao selektora da li publika ima pravo, jer smatra da je Samir bio najgori igrač utakmice i da je odgovoran za poraz. A on nije bio jedini koji je to pitao. Čak su se i „ozbiljni“ mediji sakrili iza publike da bi krivicu za poraz pripisali Brazilijancu“, piše TAZ i dodaje:

„Pri tome Samir nije prvi Brazilijanac, koji je dobio hrvatsko državljanstvo, kako bi uneo malo magije u fudbalsku igru. Isto što se njemu dogodilo, odigralo se i pre nekoliko godina Eduardu, koji je već 1998. godine igrao za mladu ekipu Dinama, odakle je prešao u prvu momčad, da bi posle otišao u Arsenal. 2006. godine je Eduardo proglašen ne samo najboljim igračem u hrvatskoj Ligi, već je izabran i za fudbalera godine. Ali uprkos tome tadašnji selektor Zlatko Kranjčar nije ga uvrstio u ekipu za Svetsko prvenstvo u Nemačkoj.“

„Hrvatska je zahvaljujući poslednjem ratu etnički čisto društvo,“ zaključuje Tagescajtung. „I to će i dalje tako ostati, jer rasistički mobing na stadionima demonstrira kako Hrvati stoje sa otvorenošću prema svetu: „Tako puno mržnje koja je dovoljna za još dobra dva ili tri rata“, kako je to otpevao popularni bend Hladno pivo u svom poslednjem singlu „Na ovim prostorima“, koji je uzgred budi rečeno već sedmicama prvi na hrvatskim top listama“, dodaje autor teksta.

(Dojče vele)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *