У Хрватској нема мира ни за живе ни за мртве Србе

U Hrvatskoj nema mira ni za žive ni za mrtve Srbe

9 novembra 2016

milojko-budimir-435

Piše: Milojko Budimir

U posljednje vrijeme na području Banije na granici s BiH u zaseocima Hrvatske Bojne te Malog i Velikog Obljaja učestale su pljačke i razbojništva što je još više pojačalo strah među rijetkim povratnicima. Budući da se radi o ljudima u poodmaklim godinama oni su lak pljen za razbojnike. Da bi sačuvali gole živote u zaseoku Bojna mještani svake noći spavaju zajedno kod drugog domaćina. Ovo svakako utiče da povratka u Hrvatsku više nema ali proces je krenuo u obrnutom smjeru.

Tihi egzodus Srba i dalje traje, što ilustruju podaci DZS RH, prema kojima su se od 2002. do 2013. iz Srbije, gde je utočište našlo više od 300.000 Srba izbjeglih / prognanih iz RH, u Hrvatsku doselilo svega 14.533, a iz Hrvatske u Srbiju odselilo 35.027. Broj iseljenih u odnosu na doseljene konstantno raste, a razmjera u posljednjoj godini bila je 1:6 u korist iseljenih.

Da bi umirio prerostale Srbe koji su ostali i žive na području Banije obišao ih je saborski zastupnik Milorad Pupovac i dožupan sisačko – moslavački Bogdan Rkman i zamjenik gradonačelnika Gline Đuro Stojić. Život  ovim mještanima nije težak samo radi vandalskih napada i pljački nego njih prate i druge nevolje. Putevi do ovih sela su zapušteni, nisu priključeni na struju koja prolazi pored njihovih kuća, a poseban problem su napadi divljih zvjeri na njihove posjede a koje su zaštićene zakonom. Tako izgleda da su svi ovde zaštićeni osim Srba. Mještani se nadaju da će ova posjeta uroditi plodom i da će dovesti do toga da policijska uprava pojača nadzor nad ovim područjem, te da će policijske patrole češće obilaziti sela uz samu granicu i njihove stanovnike.

Dok se na Baniji preostali povratnici susreću sa ovim nevoljama u Kninu probleme imaju i mrtvi Srbi. Ovih dana uglavnom na srpskim grobovima na kninskom groblju pojavile su se službene obavjesti da će radi neplaćenih računa za grobnu nadoknadu pokojnici biti „deložirani“ u zajedničku grobnicu. Svakako da ovakav način obavještavanja nije prikladan jer davno su prognani oni Srbi čiji pokojnici sada leže u tim grobnicama. Svakako da su postojali i drugi načini da se ovo saopšti i da se uvaži činjenica da poslije masovnog egzodusa nije došlo do povratka, jer je Hrvatska učinila sve da stavi tačku na etničko čišćenje Srba. Svakako da se sada ovakav postupak može tumačiti da više u Hrvatskoj nema mjesta ni za mrtve Srbe. Kada se „deložiraju“ pokojnici iz tih grobova, na njihovim mjestima izniknuće neka nova nadgrobna obelježja.

Sve se ovo dešava na prostorima na kojima su Srbi vjekovima živjeli kao autohton, konstitutivan i suveren narod, sve do onog momenta kada je hrvatska politika uz pomoć moćnih mentora odlučila da ih protjera sa tih prostora. Srbe nije  zaštitila ni Evropska unija od države koja je postala njena članica, a koja  zakonom štiti divlje zvjeri koje im uništavaju ljetinu i ne pronalazi i kažnjava pljačkaše koji ih  fizički ugrožavaju.

(NSPM)

KOMENTARI2 komentara

  1. Alpinist says:

    Stara izreka kaže - plati pa se rugaj. U 21. stoljeću, s neviđenim napretkom tehnologije, moguće je iz bilo kojeg dijela kugle zemaljske plaćati režije i komunalije preko interneta, pritiskom na tipku. Treba samo saznati informacije komunalnog poduzeća (naziv, adresa, IBAN) i uplatiti grobarinu putem interneta. Druga je stvar što Srbi ne žele plaćati i što ih nije briga za njihove pokojnike.

    • Anđe says:

      Pa ti batice dođi u Srbiju da plaćaš za svoje pretke jer su i oni bili Srbi i tvoje dalje poreklo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *