У ХРВАТСКОЈ СЕ НИШТА НЕ МЕЊА!

U HRVATSKOJ SE NIŠTA NE MENJA!

12 marta 2019

Hrvatski kantautor, Marko Perković Tompson, koji u svojim pesmama glorifikuje ustaštvo, oslobođen je u šibenskom Prekršajnom sudu optužbi za korišćenje ustaškog pozdrava ‘za dom spremni’ na svojim koncertima, ali je policija, koja ga je prijavila, ovoga puta podnela žalbu pa će konačnu presudu doneti Visoki prekršajni sud u Zagrebu, piše hrvatski portal Novosti.

Prekršajni sud u Šibeniku oslobodio je Tompsona u postupku koji je pokrenut zbog korišćenja ustaškog pozdrava ‘Za dom spremni’ na tri koncerta iz 2016. i 2017. godine, saznaje portal.

Tompson je u oktobru 2018. oslobođen optužbe za narušavanje Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira na koncertu koji je održan 5. avgusta 2016. godine, tokom godišnjice Oluje u Kninu.Oslobađajuća odluka odnosi se i na nastupe od 21. januara i 26. avgusta 2017. godine.

Šibenskom presudom nastavljena je praksa po kojoj se pevač na sudovima lišava odgovornosti za korišćenje ustaškog pokliča na početku pesme ‘Bojna Čavoglave’.

Policija je u ovom slučaju podnela žalbu, pa će završnu reč imati Visoki prekršajni sud u Zagrebu.

Zahvaljujući toj žalbi, javnost će saznati na koji način više instance tretiraju procene lokalnih sudova kad je reč o Tompsonu.

U poslednje četiri godine MUP naime nije podnosio žalbe, pa je mišljenje opštinskih sudija postajalo i konačno.

Sudija u Slunju Nada Turkalj pre dvije godine je oslobodila Tompsona tvrdnjom da korišćenje ustaškog pozdrava nije bilo praćeno političkim porukama, nije izazivalo remećenje javnog reda i mira niti je pevač na taj način podsticao mržnju na osnovu nacionalne i verske pripadnosti.

Slunjska policija nije uložila žalbu, sa obrazloženjem da nemaju novih dokaza koje bi uvrstili u nastavak postupka.

Prošle godine MUP je namerno propustio prekršajno da prijavi Tompsona zbog nastupa povodom Oluje, pozivajući se upravo na slunjsku presudu, iako za njen konačni ishod snose najveću odgovornost. Da su se žalili, presuda bi dospela na reviziju Visokom prekršajnom sudu u Zagrebu, kao u najnovijem postupku.

Inače, prema statistikama MUP-a, od januara 2011. do decembra 2018. godine zbog pozdrava ‘Za dom spremni’ podnete su prijave protiv 136 osoba na 121 događaju. Od toga su više od 20 puta sankcije ispisane zbog uzvikivanja ‘Za dom spremni’, a desetak puta zbog objave istog sadržaja na društvenim mrežama.

Ta je statistika direktno povezana sa Tompsonovim korišćenjem tog pozdrava. Redovno ga izvikuje poslednjih 27 godina, a sada ga je njegov tim počeo objavljivati i na Fejsbuku.

Kad se 1992. godine branio od optužbi za ustaštvo i korišćenje pozdrava ‘Za dom spremni’, Tompson je u jednom intervjuu rekao da se ‘mnogima ne sviđa što u pesmi pominje da ustaški poklič i pritom na koncertima digne ruku u nacistički pozdrav”.

Suočen s kontinuiranim kritikama da koketira s fašizmom, nekoliko godina posle ostao je na liniji.

„Moje političko uverenje je stvarno takvo da poštujem poglavnika”, izjavio je Tompson, podseća portal Novosti, prenosi Tanjug.

KOMENTARI10 komentara

 1. Miloje says:

  Ne treba im zamerati,to je njihov znak raspoznavanja. To je nešto na šta mi kao nacija ne treba da obraćamo pažnju. Jednostavno ih ignorisati i ostaviti ih da žive sa rukama do lakata u krvi. Njima veće prokletstvo i kazna nisu potrebni.

  • Ivana says:

   Nije Hrvatska Srbija koja puzi pred Kosovom, bošnjacima, Hrvatskom itd. čisti slbići ovi pokatoličeni Srbi su puno žešći čim su promenili veru za večeru.

   • Zapadnjak says:

    Kako ti to znaš Ivana?Živiš li ti u Hrvatskoj ili negde u recimo, Americi,Nemačkoj ili možda Kini.Čitaš li nešto?Nekakve knjige recimo,portale.Dali znaš koliko puta je Beograd popaljen do temelja,a dali znaš koliko Zagreb,Osjek,Split.Neznaš!Jer da znaš krenula bi u Hrvatsku pa bi na svim Pravoslavnim grobljima videla da su za borbu protiv fašista,pogotovu u Hrvatskoj ginuli.....Srbi.Neki spomenici nisu srušeni,postoje,svedoče,opominju,a ti optužuješ Srbe da su slabići a da su pokatoličeni malo žešći.E moja Ivana,pojma ti nemaš,rekao sam ti da promeniš hobi,da ne pljuješ po Srbima,kukičaj i peci mužu,ako ga imaš,kolače,ovo je portal za ljude koji nešto znaju a nikako za vas slepce koji ste se prodali za male pare,kukičaj,Ivana.Lep pozdrav.

    • Ivana says:

     Eh da usput da ti kažem ti baš ništa ne znaš takvi su najgori a sigurno misliš da znaš sve.

 2. deda mraz says:

  Ja sam mislio da su ovi primitivni kroati prosveceniji nego mi a oni gori seljaci od matije gupca.

 3. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  Narod primitivnih KROmanjonaca.

 4. Pastrovic says:

  Eh, lako volimo da "bijemo" po Perkovicu i ustasama, ali nam je sasvim u redu da cuvamo ustaska znamenja i po Srbiji, i po Srpskoj, i po C.Gori. Na tu sramotu i bruku prema tolikim poklanim smo sami pristali, nijesu nam ustase drzale nozeve pod grlo. Barem ovog puta!

 5. Karital says:

  Šta se čudite Hrvatima kad ste gori od njih samih?Zpale krnju u obliku Pupovca, a on čvrsto uz one čiji glasači omalovažavaju Srbe.

  • Ivana says:

   O tome ja pričam Srbi kukavice, slabići, bez..ni a sve kao heroj do heroja. Do pre nekog vremena se junačili nikad Kosovo neće imati vojsku kad ono trt a šta sad opet ništa srpske kukavice samo ćute strah na visini.

 6. mrak says:

  Ma, koga, bre, briga za te fekalije?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *