У ИЗРАЕЛУ СЕ ДОГОДИЛО ОНО ШТО НИKАДА НИЈЕ

U IZRAELU SE DOGODILO ONO ŠTO NIKADA NIJE

17 septembra 2019

U Izraelu su jutros otvorena biračka mesta na ponovljenim parlamentarnim izborima, koji bi trebalo da odluče da li će dugogodišnji premijer Benjamin Netanjahu ostati na toj funkciji.

Netanijahu je na izborima u aprilu pretrpeo jedan od najvećih poraza u karijeri kada nije uspeo da sastavi novu vladu, te se potom odlučio za nove izbore.Nikada u istoriji Izraela izbori nisu održani dva puta u jednoj godini.

Poslednje ankete ukazuju na još jednu tesnu utakmicu između Likuda i centrističkog saveza Plavih i belih, koji vodi bivši vojni zapovednik Beni Ganc.

Izraelsko biračko telo je duboko podeljeno po verskim, etničkim i ideološkim linijama, a fragmentirani parlamentarni sistem čini pravljenje koalicije „škakljivim poslom“, navodi američka agencija AP.

U aprilu je delovalo kao da će premijer Benjamin Netanjahu imati jasan put ka vlasti s desničarskim Likudom i tradicionalnim jevrejskim ultrapravoslavnim i nacionalističkim saveznicima koji su mu osigurali većinu u parlamentu koji ima 120 mesta.

Ali, kako agencija prenosi, kada se „tvrdoglava“ stranka Avigdora Libermana Jisrael Bejtenu usprotivila prekomernom uticaju verskih stranaka, Netanjahu je ostao sa samo 60 pristalica, odnosno falila mu je jedna za većinu.

Umesto da dozvoli drugom kandidatu šansu da formira vladu, Netanjahu je raspustio parlament i sazvao još jedne vanredne izbore.

Ispitivanja javnog mnjenja ponovo pokazuju da njegov glavni protivkandidat, centristička Plava i bela stranka veoma blizu.

Obe stranke bi mogle da se bore za formiranje većinske koalicije sa svojim manjim saveznicima.

Zajednička vlada dve najveće partije bila bi najracionalniji izlaz iz ove situacije, ocenjuje AP, ali Plavi i beli su se zarekli da neće sarađivati sa Netanjahuom zbog optužbi za korpuciju sa kojima se premijer suočava.Ne očekuje se, međutim, da Netanjahu sa najdužim premijerskim stažom u istoriji Izraela, pristane da sedi u vladi koju neko drugi predvodi, konstatuje AP.

Netanjahu se, uoči izbora, zarekao da će anektirati „sva naselja na Zapadnoj obali“, uključujući i enklavu koja se nalazi duboko u palestinskoj teritoriji.

KOMENTARI2 komentara

  1. persida says:

    Glodjite se samo, to jedino i znate. Na vasu srecu, nikada necete imati demokratiju jer bi pod njom nestali za dve godine. Rabini i crni magovi ce vam odredjivati sta da radite, u tome je vasa snaga.

  2. opet ja says:

    Da li znate da u Izraelu ne možete da budete na viskoj političkoj funkciji ako niste bili vrhunski oficir u njihovoj vojsci. Poenta je da državu ne može da vodi neko ko se nije dokazao kao sposoban i kao patriota. Uporedite to sa Srbijom...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *