У ЈАПАНУ ПРЕСТАЛА ЕПИДЕМИЈА – ДЕЛТА СОЈ УНИШТИО САМ СЕБЕ

У ЈАПАНУ ПРЕСТАЛА ЕПИДЕМИЈА – ДЕЛТА СОЈ УНИШТИО САМ СЕБЕ

23 новембра 2021

КОРОНАВИРУС је безмало потпуно нетао у Јапану!Пре три месеца, на врхунцу ширења делта соја, у Јапану је регистровано око 26 хиљада заражених дневно. А сада – мање од 200. Што је Јапанцима још важније: смртност „тежи нули“.

Пети и најснажнији талас пандемије, који је изазван високозаразним делта сојем, изненада се фактички потпуно зауставио.

Јапански вирусолози сматрају да се „самоуништио“ и да је то последица његове „фаталне мутације“.

Јапан је достигао висок ниво вкцинације и има становништво које се држи корона-дисциплине.

Међутим, тим Националног института за генетику и Универзитета Нигата, на челу са професором Итуро Иноуеом, сматрају да се чудо догодило захваљујући генетским променама у самом коронавирусу.

Открили су да је алфа верзија, која је доминирала четвртим таласом Ковид-19 у Јапану – од марта до јуна – била генетски веома разнолика: да се састојала од пет главних група са разгранатим мутацијама. Претпостављали су да ће заразнија и агресивнија делта бити још разноврснија. Али, догодило се супротно: у почетку су се мутације брзо акумулирале, а затим изненада престале.

Већина промена се догодила у А394В сегменту неструктурног протеина NSP14, који је одговоран за исправљање грешака приликом репликација.

Тим Иноуеа тврди да је вирус у једном тренутку, покушавајући да исправи грешке, једноставно изгубио способност размножавања.

„Били смо само шокирани“, признао је професор Иноуе у интервјуу The Japan Times.

Протеин NSP14 је изузетно важан за заштиту нуклеинских киселина, а професор Медицинског факултета Универзитета Шимане Такеши Урано је указао:

„NSP14 садејствује са другим вирусним протеинима. Утврдили смо да се вирус са оштећеним NSP14 знатно лошије умножава. То може бити један од фактора брзог смањивања обољевања.“

Нешто слично се дешавало и у прошлости. Тако је 2003. године избијање тешког акутног респираторног синдрома САРС изненада нестало.

Лабораторијски експерименти су претходних дана потврдили да мутације у протеину NSP14 заустављају репликацију вируса.

У Јапану су укинута сва ограничења, али се епидемија не шири.

Професор Иноуе верује да се у случају његове земље поклопило неколико фактора. Вакцинисано је више од 75 одсто становништва које се углавном строго придржава ограничења.

Друго, Јапан је имао среће што је делта сој потиснуо све друге већ крајем августа. Тако је еволуција вируса била ограничена на само једну линију, која се на крају дегенерисала.

Да ли ће се исто догодити са делта сојем у другим земљама?

Тим јапанског Националног института за генетику и Универзитета Нигата открио је да Азијци имају заштитни фермент APOBEC3A, који напада RNK-вирусе, укључујући и SARS-CoV-2. А Европљани и Африканци га немају.

У Јужној Кореји, која је генетски блиска Јапану, епидемија се наставља.

Иноуе ипак упозорава сународнике да не славе прерано победу над вирусом:

„Засад нам иде јер је делта била освојила Јапан. Сада се отворило место за нове сојеве. Вакцине саме не могу да реше проблем. Потребна нам је појачана имиграциона контрола, пошто не знамо шта ће доћи из других земаља“.

KOMENTARI6 коментара

 1. persida says:

  Delta soj se samoubio, a Bil Gejts sve bogatiji. Osvrni obrni, dodje mu na isto.

 2. Ovcoizovani covid idioti says:

  Sve im verujem.

  • Rocky says:

   Delta soj je ubio ivermektin,samo što to Japanezi ne smiju reći.

   • Ainu man says:

    Glavni doktor medicine Tokija, dr. Haruo Ozaki je još letos preporučio da Japan treba da koristi ivermektinom, što su, očigledno i uradili. Njihov naučnik je i otkrio ivermektin kao humani lek, za šta je dobio Nobelovu nagradu.

 3. I Love Jesus says:

  Nismo zadovoljni ni deltom ni vakcinama - rekao je billy i obećao je mnogo gore i jače nešto od corone da bi se ova predstava nastavila. Dok u pozadini hara ekonomska kriza i kriza svesti i svega ostalog. Dakle molimo se Gospodu i Spasitelju našem Isusu Hristu da skoro dođe radi uspostave carstva gde živi samo pravda.

 4. obican Srbin says:

  ROCKY je 100% u pravu. Nigde ne kazu da je od skora u Japanu dozvoljena upotreba ivermrktina za lecenje ovog sto danas imamo. Dozvoljena im je upotreba ovog leka jer su oni izabrani kao vredni, skromni i poslusni da prezive ovo ludilo i budu robovi medju onih 500 miliona predvidjenih da ostanu na zemlji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u